Maminka.czVýživa a stravování

Mudr. Jan Boženský: „Fermentované výrobky mohou příznivě ovlivnit vývoj a růst dětí“

Markéta Novák Matějková 29.  3.  2017
Fermentované potraviny jsou známé tisíce let, ale málokdo zná jejich hlavní výhody. Kysané produkty mají příznivý vliv mimo jiné také na zažívání malých dětí. Nejen o fermentaci, ale také o mléčných výrobcích jsme si povídali s Mudr. Janem Boženským, primářem dětského oddělení Vítkovické nemocnice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy bychom měli začít zařazovat do dětského jídelníčku fermentované mléčné výrobky?

Dle aktuálních lékařských doporučení platí, že je možné zařazovat dětem příkrmy již od 4. měsíce jejich věku, a tak bychom mohli jednoduše říci, že vhodné fermentované výrobky můžeme dítěti podávat již v kojeneckém věku.

Vzhledem k tomu, že jsou na kojeneckou stravu kladeny mnohem přísnější požadavky než na jiné potraviny, tak bych asi doporučil podávat dětem běžné fermentované produkty až od jednoho roku jejich věku.

Z vlastní zkušenosti mámy tří dětí vím, že je těžké fermentované výrobky do dětského jídelníčku zařadit. Kdy s nimi začít?

Každá nová potravina podávaná dítěti vyžaduje velkou trpělivost (hlavně ze strany rodičů), a tak bych na počátku podával jogurt jako součást již dříve tolerované stravy. Později bych zkusil podat malé množství (jednu lžičku) a následně ho zařadil do stravy jako samostatnou porci.

Určitě ale není vhodné případné odmítání řešit přislazováním (včetně tolik vychvalovaného medu), ale trpělivě zkoušet opakovaně podávat.

Bezproblémové zažívání významně ovlivňuje náladu nejen dětí. Pomoci mohou mléčné fermentované výrobky

Jak je to s fermentovanými mléčnými výrobky u dětí, které mají intoleranci na laktózu?

Pokud budeme dávat stravu s obsahem mléčného cukru (laktózy) dětem s jeho nesnášenlivostí, tak to pravděpodobně nebude přijato s nadšením a mnohým to vyvolá nemalé potíže.

Je pravdou, že fermentované výrobky mohou mít nižší obsah mléčného cukru, ale i tak bych doporučil zkusit nejprve podávat malé množství a dle případné tolerance pak zařadit tyty výrobky v přiměřeném objemu do stravy.

Toto doporučení platí nejen pro děti, ale i pro dospělé, protože schopnost trávit mléčný cukr se s věkem může měnit (většinou klesá), a tak se i dříve tolerované potraviny mohou stát problémem.

Ze statistik vyplývá, že přibývá lidí a bohužel také dětí, které mají problémy se zažíváním. Čím myslíte, že je to způsobeno?

Na tuto otázku se nedá krátce odpovědět, ale je zřetelné, že změna našeho chování a okolního prostředí vede k nárůstu mnohých civilizačních onemocnění, mezi které můžeme zařadit i některá onemocnění trávicího traktu.

Jaké jsou nejčastější chyby v jídelníčku, kterých se my jako rodiče dopouštíme?

Dle výsledků mnohých českých studií se po roce věku většinou mění postoj rodičů ke stravě našich nejmenších, děti začínají dostávat příliš velké množství cukrů a soli. To je dle mého názoru ten největší problém v jejich stravě. Děti si zvyknou na sladkou chuť, která pak může vést k nadměrnému příjmu energie a následně k rozvoji obezity.

Velký příjem soli pak výrazně zvyšuje riziko rozvoje vysokého krevního tlaku s jeho nemalými zdravotními riziky.

Často slyšíme názory, že kravské mléko by se nemělo podávat dětem do tří let. Je to pravda a proč? Jaké mléko kromě mateřského (o tom není pochyb) je pro batolata nejvhodnější? Je vhodný třeba kefír nebo podmáslí?

Kravské mléko bylo v našich zemích běžnou součástí našeho jídelníčku a určitě stále u většiny populace je a bude. Mléko obsahuje mimo jiné velké množství dobře vstřebatelného vápníku a dalších pro dětský organismus vhodných živin.

Pokud nemá dítě prokázanou alergii na bílkovinu kravského mléka nebo nesnášenlivost mléčného cukru (laktózy), tak bych mléko a mléčné výrobky z jídelníčku našich dětí nevyřazoval. Fermentované produkty se pak mohou stát vhodným doplněním jejich stravy.

Je pravda, že v zahraničí jsou k dostání produkty dětské výživy, které prošly fermentačním procesem? Proč myslíte, že zatím u nás nejsou dostupné?

Ano, ale jedná se o speciálně upravené mléčné formule. Protože je zde proces fermentace řízeně zastaven, mléko je zbaveno všech živých organismů a následně je upraveno množství bílkovin, tuků i cukrů, je možné ho bezpečně podávat dětem již od narození.

Rakovina prsu se nemusí projevit jen bulkou. Varovné příznaky nepodceňujte

Můžete na závěr ještě uvést hlavní výhody fermentace?

Fermentace je přirozený způsob úpravy potravin již dlouhá staletí. Fermentací se obecně zlepšuje stravitelnost potravy, vznikají mnohé, pro organismus velmi prospěšné produkty, které příznivě ovlivňují nejen trávení, ale i stav střevní rovnováhy. Fermentace se již s úspěchem používá i pro úpravu kojeneckých formulí.

Tyto mléčné formule mohou snižovat frekvenci a tíži střevního dyskomfortu i infekčních průjmů (ztráty tekutin i nutnost lékařského ošetření).

Proces fermentace vytváří mnohé zdraví prospěšné produkty, ale většina běžně používaných fermentovaných potravin je přislazována a přisolována, a tak bych jejich pravidelné podávání batolatům doporučoval přizpůsobit i s ohledem na tyto skutečnosti.

Určitě se ale fermentované produkty mohou stát vhodným obohacením běžného jídelníčku dětí i jejich rodičů a fermentace může být jednou z cest, jak příznivě ovlivnit vývoj a růst našich dětí.     

Mléko končí ve školkách, na školách ho budou mít více
Pitný režim miminka: Jak dlouho postačí mléko a kdy už je čas na něco jiného?

Galerie: Podívejte se na první fotky těhotné Agáty Prachařové s bříškem
       

 

Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Vývoj, MUDr., Podmáslí, Největší problém, Množství bílkovin, Velké množství, Okolní prostředí, Civilizační onemocnění, Malé množství, Dětský organismus, Růst, TýTý, Mléčný cukr, Trávicí trakt, Jan, Obohacení, Přirozený způsob, Jan Boženský, Zdraví na Heureka.cz