Maminka.czŠkolák

Můj muž se mnou nechce spát

Jana Benešovská 23.  7.  2012
Můj muž se mnou nechce spát
„Chlap chce a může pořád,“ říká se, když se mluví o mužích a jejich vztahu k sexu. V poslední době to však v mnoha českých ložnicích tak nevypadá. Roste totiž počet mužů, kteří odmítají sex, a manželky, partnerky a milenky se ptají: proč?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Nejsem žádná nymfomanka,“ četla jsem nedávno jeden komentář na internetu, „ale přesvědčit přítele, aby se se mnou miloval, je skoro nemožné. Věřili byste, že se mi včera vymluvil na bolest hlavy? Chlap???!!!“ Že muži v poslední době ztrácí chuť na sex, nezaznívá jen ze strany jejich žen, ale i z ordinací psychologů a sexuologů.

„Pravdou je, že v mé praxi i v praxi mých kolegů se čím dál více objevují jednotlivé ženy i páry, přičemž problém je často ten, že muž nemá chuť na sex,“ potvrzuje psycholožka a sexuoložka Alex Doležalová a dodává: „Když to zobecním, pozoruji dvě věci. Zaprvé přibývá mužů mezi dvaceti a třiceti, pro které není sex příliš silným motivem - jako by ho zdánlivě nepotřebovali a často ho partnerce odmítají v souvislosti s její emancipací.

Přítel se mnou nechce spát, stěžuje si VALERIE (33). Co má dělat, když ji partner odmítá?

Zadruhé se pak setkávám s muži ve středním věku 45-50 let, kteří měli snížený zájem o sex celoživotně, ale jejich ženy až nyní, kdy dostaly kuráž - pod vlivem médií podporujících ženskou sexualitu a odchodem dětí z domova -, mají odvahu si na své partnery ,postěžovat‘ u terapeuta.“ Že muži mají čím dál menší chuť na sex, zaznamenali i sexuologové Jaroslav Zvěřina a Petr Weiss. Podle jejich pravidelného průzkumu sexuálního chování v Česku pocítil nulovou chuť na sex každý třetí muž! Co se to děje s našimi partnery, že když se s nimi chcete milovat, slyšíte něco jako: „Já bych i chtěl, ale teď zrovna jaksi nemám chuť.“

Jiný apetit? Ano, ale…

Sexuální apetit každého člověka ovlivňuje řada faktorů, přičemž jedním z nich je i věk. Podle průzkumu zveřejněného v roce 2009 v magazínu Health Plus si většina žen užívá nejlepší sex po čtyřicítce. Možných vysvětlení je přitom několik: větší sebedůvěra, zkušenosti, vliv hormonů, někdy ovšem i mimomanželský vztah. Navíc není žádným tajemstvím, že orgastická schopnost žen se vyvíjí a řada z nich dospívá až ve čtvrtém desetiletí života k vaginálnímu nebo kombinovanému typu vyvrcholení. Je známý fakt, že zatímco ženy jsou na vrcholu svých sexuálních sil kolem třicítky (a jak se zdá i několik let poté), muži vrcholu svých sexuálních potřeb dosahují už kolem osmnáctého až dvacátého roku života a poté jejich potřeba klesá.

ČTĚTE TAKÉ: Protikvasinková dieta: Konečně pokoj od nepříjemných zánětů

Příroda k nám není spravedlivá: v době, kdy jsou ženy sexuálně nejaktivnější, jejich partneři přicházejí do let spojených s poklesem chuti na sex i výkonnosti a naopak - muži ve věku nejvyšší aktivity jen těžko hledají podobně naladěné partnerky stejného věku. Nebo že by to byl důkaz tvrzení, že příroda sex nevymyslela pro potěšení, ale primárně pro reprodukci? Co z toho každopádně plyne, je fakt, že sexuální potřeby žen a mužů se nikdy nesejdou - v případě, že má žena doma vrstevníka nebo muže staršího, a ne mladého kolouška. A tak se není co divit, že v dlouholetých vztazích má na sex mnohem větší chuť právě žena než muž. Snížená touha spojená s přibývajícím věkem sice může mít vliv na sexuální život páru, není to ale důvod, proč v některých ložnicích sex téměř vymírá…

Každý den čokoládu? Ne!

Když jsem se na toto téma bavila s manželským poradcem Petrem Šmolkou, vyjmenoval mi hned několik důvodů, proč muži přestávají toužit po sexu. Postupně se dostaneme ke všem, přičemž těžko říct, který převládá, ovšem minimálně dva pro vás možná budou překvapivé - přesycení a lenost. „Sex ztratil někdejší výlučnost a stalo se z něj zboží. Navíc snadno dostupné, ať už v podobě konzumace komerčního sexu, nebo - ještě častěji - alespoň v symbolické podobě. Hojně nás jím krmí časopisy, film bez sexu často jako by ani nebyl, stačí pár kliknutí myší a z obrazovky PC se na nás šklebí v té nejnaturálnější podobě. Těžko pak toužit po něčem, čeho se nám dostává doslova plnými hrstmi,“ vysvětluje psycholog, co myslí slovem přesycenost.

Se sexem je to s trochou nadsázky jako s čokoládou: jak dlouho na ni budete mít chuť, když ji budete dostávat k snídani, obědu, večeři, a navíc celou tabulku? To se dá pochopit, nebo…? Druhý důvod je podle odborníka lenost. „Řada mužů, dokonce i relativně mladých, dává před sexem přednost masturbaci. Snadné, vždy dostupné, nutná časová investice minimální, celá milostná předehra se redukuje na nalezení eroticky stimulujících podnětů - opět nejčastěji prostřednictvím několika kliknutí hlodavcem.

Ve srovnání s tím se pak běžný párový sex jeví jako záležitost časově rozmařilá a ve své podstatě neekonomická,“ říká psycholog. Navíc je tady tolik diskutovaný stres a s ním související vyčerpání. Ve chvíli, kdy je muž totálně vysátý, je samozřejmě nasnadě, že se buď nemiluje vůbec, nebo že dá před sexem s partnerkou přednost rychlému uspokojení před obrazovkou počítače. Ovšem nejde jen o rychlost, je tady i něco dalšího - počítač nebude vyžadovat romantiku, nebude si stěžovat, že ho muž nedokázal uspokojit, a nebude ho srovnávat s nikým ze svých bývalých. Rázem máme x dalších vysvětlení, proč je - pro některé muže - „pohodlnější“ se nemilovat.

Hlavní je výkon! Ve všem

Žijeme ve společnosti orientované na výkon, včetně výkonnosti sexuální. Ženy jsou coby partnerky zkušenější, poučenější, náročnější než předchozí generace. Jsou zkrátka a dobře emancipované, což může být důvod touhy, ale - jak už jsme naťukli na začátku -stejně tak dobře důvod odmítání. Alex Doležalová ve své praxi řeší tento případ: ona je osmadvacetiletá ambiciózní žena, dravá, aktivní, on podstatně méně aktivní dvaatřicátník, kterého už nebaví poslouchat její řeči o tom, aby více pracoval, nápady, jak by ještě mohl rozvinout své podnikání, a tak podobně…

Pokračování >>>

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Láska a vztahy, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Petr Weiss, Sexuoložka, Muž, Nepříjemný zánět, Jaroslav Zvěřina, Manželský poradce, Nejlepší sex, Health Plus, Dráva, SPA