Maminka.czVelikonoce

Naučte se nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko

Velikonoční pondělí se blíží, a tak se možná chystáte s dětmi malovat velikonoční vajíčka. Prozradíme vám proto šikovný trik, kterým snadno vejce vyfouknete pouze jednou dírkou. A pak už se můžete pustit do zdobení velikonočních kraslic.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kromě misky na vajíčka a špendlíku budete potřebovat také injekční stříkačku (bez jehly). Čím větší bude, tím vám půjde vyfukování vajec snadněji. Ideální je stříkačka o objemu 40 ml.

VIDEO: Známe fígl, jak vyfouknout vajíčko jednou dírkou! 

Jak vyfouknout vajíčko?

Do vajíčka si udělejte špendlíkem dírku. Do stříkačky natáhněte vzduch a ten poté vyfoukněte dírkou do vajíčka. Tím vytlačíte bílek i se žloutkem ven. To opakujte tak dlouho, než bude vajíčko prázdné.

Abyste měli jistotu, že je vajíčko čisté a nestane se tak, že za chvíli bude nevábně "vonět", tak naberte do stříkačky vodu, kterou vstříkněte do vajíčka. Krátce s ním zatřepejte, naberte do stříkačky vzduch a pusťte ho do vajíčka.

Díky tomu z vajíčka vyteče voda i se zbytky žloutků a bílků a vy máte jistotu, že je vajíčko čisté.

Jak si uplést s dětmi pomlázku? Tady je jednoduchý návod

Barvení velikonočních vajíček

Jakmile máte vajíčka vyfouknutá, můžete se směle pustit do barvení. Zatímco dříve se vajíčka barvila jen přírodními barvami, dnes se používají k barvení již hotové barvy, které jsou sytější. Záleží jen na vás, zda půjdete spíše přírodní cestou a obarvíte vajíčka třeba v červené řepě nebo cibuli, nebo dáte přednost barvám kupovaným.

U přírodních barev máte jistotu, že se žádná chemie nedostane skrze skořápku. Pro vyšší lesk můžete vajíčka pomazat na závěr sádlem nebo již při barvení přidat do vody ocet a sůl.

Jak vznikly velikonoční kraslice?

Vejce je již od pradávna symbolem života, plodnosti a zrození. Dříve se dokonce věřilo v jeho magickou moc. Velikonoční kraslice je natvrdo uvařené nebo vyfouknuté prázdné vajíčko, které je ozdobené pomocí nejrůznějších výtvarných technik. Zdobení vajec je možné vysledovat až do dob starověkého Egypta a antického Říma, tehdy se barvila na červeno. S Velikonocemi jsou kraslice spjaty od dob raného křesťanství, přičemž křesťanství přejalo jejich barvení červenou barvou jakožto symbol Kristovy krve.

Tři recepty na dokonalý mazanec: Dáte si klasický kynutý, celozrnný nebo tvarohový?
Témata: Video, Velikonoce, Rodina a vy, Jak na to, Tvoření, Video recept, DIY, Výroba, Mateřská škola, Váš domov, pomlázka, Egypt, Volný čas, Malování, NEJ, Velikonoční vajíčko, Kraslice, Žloutek, Bílek, Vejce, Krist, Vajíčko, Velikonoční kraslice, Řím, Mazanec