Maminka.czTipy na výlet

Musíte zažít: krmení jelenů v Častolovicích či piknik s Františkem Kinským

Gabriela Kolinová 21.  9.  2018
Co si budeme povídat, hrady a zámky většinou děti moc nebaví. Zvláště, když nabízejí klasické prohlídky a sáhodlouhé povídání o historii šlechtických rodů. Jenže pokud navštívíte historické skvosty Divoké Orlice, které jsou právem nazývané jako česká Loira, slibujeme, že nebudete zklamaní ani vy, ani děti. Každý si tu totiž najde to své. A slunečný podzim k výletům přímo vybízí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Českou Loiru najdete na východě Čech na Divoké Orlici. Tato řeka je opravdu právem nazývána jako řeka hradů, zámků a příběhů. Strávila jsem tu pár dní v květnu a doteď na ně vzpomínám a rozhodně se sem brzy vrátím, tentokrát i se svou pětiletou dcerou. Vám doporučuji vyhradit si na výlet minimálně prodloužený víkend. A co během něj navštívit? Nový zámek Kostelec nad Orlicí sympatického Františka Kinského, pohádkový zámek Potštejn, který vlastní manželský pár nešlechtického původu, magický hrad Potštejn s energetickou paní kastelánkou, skvělý pivovar Clock, dechberoucí Doudleby hraběte Dujky, úchvatné poutní místo Homoli a v neposlední řadě omamné Častolovice hraběnky Diany Phipps Šternberkové. Co by to bylo za výlet bez dobrého jídla? V tom případě nesmíte minout Hostinec u Hubálků v Kostelecké Lhotě. A teď hezky popořadě.

Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Klepněte pro větší obrázek

Nový zámek Kostelec nad Orlicí je místo, kde to opravdu žije. Nejenže se tu koná mnoho svateb, kdy novomanžele oddává sám majitel František Kinský, ale pořádají se tu i různé akce jako koncerty, festivaly či setkání. Aby ne, úchvatný anglický park s mohutnými platany k tomu přímo vybízí. Tuto sobotu 22. září tu například proběhne Třetí ročník Food festivalu. Hodovat se bude přímo v parku na piknikových dekách.

Návštěvníci si mohou prohlédnout i zámek, jehož největším skvostem je knihovna či zrcadlový sál. Tatínek Františka Kinského byl vášnivý sběratel a jak o něm říká jeho syn: "Mému otci jste nesměli dát nic hezkého, protože to okamžitě začal sbírat," a tak je tu opravdu na co koukat. Všechny drobnosti a sošky jsou navíc velmi vkusně naaranžované. Interiér s restaurovaným biedermeierovým nábytkem je čistý a světlý a díky velkým oknům je zde pořád denní světlo.

Budete-li mít štěstí, zámkem vás provede přímo František Kinský. Činí tak párkrát do roka a jeho prohlídky mají obrovský úspěch. Návštěvníky baví nejednou rodinnou historkou, a tak se není čemu divit, že vstupenky na tyto prohlídky jsou hned vyprodané.

Témata: Děti, Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Zajímavosti, Naše tipy, Tipy na výlet, Základní škola, Maminka cestuje, zvěřinec, bytový design, Florencie, Jídelní lístek, Knihovna, Kostelec, Homole, Lhota, Florenc, Česká republika, Brána, Dobrá rada, Zrcadlo, Barokní zámek, Denní světlo, Řemeslný pivovar Clock, Kostelec nad Orlicí