Maminka.czRodina a vztahy

Může dítě zachránit vztah? Ztracenou pozornost či lásku jím zpět nezískáte!

Barbora Vajsejtlová 8.  2.  2019
Mezi vámi dvěma to není v poslední době nijak růžové. Pomůže vám, když si pořídíte dalšího potomka a zase vás to sblíží, nebo to bude naopak poslední hřebík do rakve vašeho vztahu? Zjišťovali jsme, jestli je vůbec reálné, aby druhé dítě zachránilo vztah.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vztah mojí kamarádky Katky a Jakuba od začátku připomínal všem přihlížejícím jízdu na horské dráze. Po pěti letech, kdy se buď vášnivě milovali, nebo příšerně nenáviděli, si pořídili dítě. Na nějaký čas se zdálo, že je dítě zázračně zklidnilo. Jenže za necelé tři roky se začala opět vracet „Itálie“. Katka si stěžovala, že je unavená, Jakub jí s ničím nepomůže a vůbec se jim s Klárkou nevěnuje. Jakub zase mezi kamarády vykládal, jak je Katka neustále protivná a vůbec nechápe, že po celém únavném dni v práci potřebuje mít také nějaký čas pro sebe.

Jednoho krásného večera se rozhodli, že řešením bude druhé dítě. Narodila se Emička. Bohužel efekt druhého dítěte, coby záchranného kruhu, se v jejich případě nedostavil. Navíc se ukázalo, že udržet si se dvěma dětmi dosavadní vysoký životní standard stojí Jakuba mnohem víc úsilí, než původně předpokládal. Ke všem dosavadním problémům se tak přidaly ještě i hádky o peníze. Oba shodně tvrdí, že svého rozhodnutí ohledně druhého dítěte nelitují, ale být spolu už nemohou. Každý žije ve vlastní domácnosti a holčičky si střídají. 

Chcete druhé dítě? A kdy je nejlepší čas? Odpovězte si na tyto otázky!

Nastavte si zrcadlo 

Má vůbec druhé (nebo jakékoli) dítě šanci zachránit váš vztah? „Obávám se, že na tuto otázku neexistuje a nemůže existovat jednoznačná odpověď a jde o velmi individuální záležitost,“ říká psycholožka Eva Malá. „V první řadě je nutné vždy si uvědomit, že dítě je tak obrovská zodpovědnost a závazek, že nemůže fungovat jen jako jakási pojistka nebo záchrana vztahu. Touha mít dítě musí vycházet z niterních pocitů obou rodičů a nemůže se jednat o kalkul a pokus o slepení vztahu.“

Buďte tedy sami k sobě upřímní a zanalyzujte své pocity. Skutečně toužíte po dalším dítěti, protože v sobě máte touhu po mateřství a chcete svému potomkovi pořídit sourozence, nebo spíš doufáte v záchranu partnerského vztahu? Chcete další dítě i s rizikem, že ho, respektive všechny vaše děti, možná budete vychovávat sama? „Určitě bych také doporučila položit si otázku, v co přesně žena doufá, že dalším dítětem získá. Čeká, že kvůli druhému dítěti bude manžel víc doma a bude víc pomáhat? Že dalším dítětem získá jeho ztracenou pozornost a lásku? Nebo že se mu bude rodina se dvěma dětmi opouštět hůře než rodina s jedním dítětem? Jakýkoli z těchto důvodů je špatný a existuje velká pravděpodobnost, že nebude fungovat,“ upozorňuje psycholožka. Jedinou správnou odpovědí by vždy mělo být to, že se stále milujete, a proto spolu chcete mít dítě. 

Bezbolestný rozvod: Lze se rozejít tak, aby se to nijak nedotklo dětí?

Zvažte materiální okolnosti 

A pak jsou tu méně ušlechtilé, ale stejně podstatné, věci, které byste měli před dalším těhotenstvím zvážit. I když vám to může připadat přízemní, přemýšlejte i o tom, jestli si další dítě vůbec můžete dovolit z hlediska finanční situace. „To jsou velmi nepopulární úvahy, protože mateřství je natolik ušlechtilá role, že někdy zastíní i materiální okolnosti, o kterých si člověk řekne, že se nějak udělají.

Manželovi rodiče nám finančně pomohli. Teď za to platíme jinak

Jenže řeč tu není o dvoutýdenní dovolené, která se ve stísněných podmínkách vždycky nějak přežije, ale o podstatné části lidského života. Peníze, respektive finanční záležitosti, jsou přitom jedním z nejčastějších témat partnerských hádek,“ upozorňuje psycholožka. Pokud tedy už teď bojujete s napjatým rozpočtem, nebo s obrovskou pracovní vytížeností spojenou se snahou zajistit rodině kvalitní životní standard, přemýšlejte, co bude následovat po narození dalšího dítěte. Budete pro něj mít místo v bytě? Vejde se vám do auta? Zvládnete financovat další „sadu“ kroužků nebo i obyčejnou dovolenou? 

Byť vám tyto počty možná připadají poněkud kupecké a příčí se vám spojovat je s živou bytostí, jde o velmi podstatné okolnosti, které musíte vzít v úvahu. Zamyslete se také nad tím, jak by to bylo s financemi, kdyby nastal ten nejhorší případ, rozešli jste se a vy jste zůstala na děti sama. 

S manželem jsme se naprosto odcizili. Má cenu zůstávat spolu kvůli dětem?

Počítejte s únavou 

Nezapomeňte do svých úvah zahrnout i faktor únavy a stresu. Malá miminka jsou rozhodně k pomilování, ale pokud jste už teď podráždění, přepjatí, s miminkem se vaše únava rozhodně nezmenší. Vaše láska je neomezená, ale čas a své fyzické možnosti nenafouknete. Uvažujte o tom, kolik zodpovědnosti na vás spočívá teď a jestli máte kapacitu na to, abyste ji ještě navýšila. Pomáhá vám váš partner, nebo jste na všechno sama? Zapojoval a zapojuje se do péče o první/ druhé dítě? Někteří muži potřebují, aby jejich potomek nejprve povyrostl a z „ležáka“ se stal parťákem, se kterým se dají podnikat zajímavé věci. Je to i váš případ, nebo vám pomáhal už od miminka? Berte v úvahu i věkový rozdíl mezi dětmi. Pokud by si byli sourozenci věkově velmi blízcí, budete muset svou pozornost a síly zdvojnásobit. 

Známé ženy nahrály vzkaz matkám, které jsou s dětmi po rozvodu samy

„Je důležité uvědomit si, jestli se problémy ve vztahu vyskytují už dlouhodobě, nebo jde spíše o nárazovou záležitost. Pokud byl vztah nefunkční už před narozením dítěte, je méně pravděpodobné, že dítě dokáže jeho charakter zvrátit. V případě méně podstatných a krátkodobých vztahových problémů může být dítě skutečně impulzem, který obnoví pouto mezi partnery. Ale znovu je potřeba zdůraznit, že v tomto případě rozhodně nelze zobecňovat a záleží na celé řadě individuálních okolností a faktorů,“ říká psycholožka Eva Malá. 
 

S dalším dítětem klesá spokojenost, ale vztah vydrží!

A malá perlička na závěr. V roce 2016 vyšlo pojednání „Great Myths of Intimate Relationships: Dating, Sex and Marriage“, které shrnuje výsledky výzkumů provedených v uplynulých třiceti letech na téma partnerských vztahů a manželství. Z jeho výsledků vyplývá, že s každým dalším dítětem sice klesá spokojenost s partnerským vztahem, ale zároveň se snižuje pravděpodobnost, že se daný vztah rozpadne. No tak si teda vyberte! 

Lituji rozvodu. Děti mi ho dokonce vyčítají. Jsem výjimka?
Témata: Děti, Láska a vztahy, Rodina, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Finance, Příze, Eva Malá, Itálie, Vztah, Úsilí, Psycholožka, Zac, Pozornost, Rozpočet, Katka, Perlička, Hádek, Láska, Výskyt, Zach