Maminka.czPředškolák

Může láska na první pohled přerůst v celoživotní vztah?

Vanda Stöckbauerová 7.  8.  2012
Láska na první pohled je velmi krásný a intenzivní zážitek, který dokáže i méně emotivnímu člověku pořádně zamotat hlavu. Co se v nás při setkání s potenciálním objektem zájmu vlastně odehrává?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle vědců mozek vyhodnotí, že dotyčný svým vzhledem a chováním zapadá do určité „šablony“, která je pro nás důležitá. Vzájemná přitažlivost je údajně založena i na pachových vjemech. Když si obě strany „sednou“, následují zhruba tři měsíce, kdy je člověk pod vlivem hormonů a na očích má růžové brýle. Jenže co se stane, když bláznivá zamilovanost opadne? Má takový vztah šanci vydržet celý život?

Mgr. Tereza Beníšková odpovídá: „ Ano, je to možné. Nestává se to však příliš často. Aby se povedl přerod z bouřlivého zamilování se do trvalého vztahu, je nutné, aby se oba partneři kromě vzájemné ,chemie‘ a jiskření k sobě také hodili a časem z nich mohli být i kamarádi, aby se podrželi v těžkých situacích a dokázali stát při sobě, aby k sobě ladili a měli něco společného… To se však v úvodním období ,dech beroucí‘ zamilovanosti u lásky na první pohled příliš poznat nedá. Vše ukáže čas. Stát se to ale určitě může.“

Odborníci potvrzují, že první dojem je jistě důležitý, ale neměl by být tím nejdůležitějším kritériem při výběru partnera. Pro úspěšné fungování vztahu je kromě okouzlení a vzájemné přitažlivosti důležitá také dobrá komunikace, podobný pohled na svět a schopnost dělat kompromisy. Pokud dotyčný pár sdílí podobné hodnoty, pak se z lásky na první pohled jistě může stát úspěšný celoživotní svazek.

Životního partnera Anně (58) vzala smrt. Dokáže se znovu zamilovat?

Ano!

Jak to vidí čtenářka Adéla Hlávková, Miroslav

Chtěla bych se podělit o svůj názor na téma, jestli může láska na první pohled přerůst v celoživotní vztah. Můj pohled na věc zní: Ano, může! Mohu mluvit z vlastní zkušenosti. Na první pohled jsem se zamilovala, když mi bylo třináct let. Byl to kluk, který bydlel ve vesnici, kam jsem jezdila k prarodičům. Do té doby jsem jej znala jen jako každého druhého, jak to na vesnici bývá. Ale v ten den, v tu osudovou chvíli, se jen tak podíval a já se bláznivě puberťácky zamilovala.
Byl moje tajná láska. O tři roky později jsme spolu začali chodit, za dalších devět let jsme se vzali. Letos to budou od svatby čtyři roky a v postýlce spinká šestnáctiměsíční syn. Je to jako příběh do dívčího románku, že? Ale nebylo to vždy jednoduché. My teprve dospívali a náš vztah s námi. A vlastně ještě zdaleka není konec, po třinácti letech se o celoživotním vztahu mluvit nedá. Přesto si troufám tvrdit, že na vaši otázku je možné odpovědět kladně. Může se stát cokoli, stačí jen opravdu chtít. To, že se na vztahu, který za to stojí, musí pracovat, víme všichni.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na srpen 2012

Ano!

Jak to vidí čtenářka Antonie Chrástecká, Kladno

Ano, myslím, že láska na první pohled může přerůst ve vztah na celý život, i když tomu tak většinou nebývá. Znám hodně lidí, kteří podlehli okouzlení, zamilovali se, avšak bližší poznání protějšku je zklamalo a vztah skončil po pár setkáních. Mezi mými známými jsou však i páry, u kterých vzájemné poznávání prohloubilo city a počáteční zamilovanost přerostla v opravdovou lásku na celý život. Obecně si myslím, že lásku na první pohled prožívají spíše mladší lidé. U těch starších pak víc než chemie, krása a fyzická přitažlivost hrají roli charakterové vlastnosti vyvoleného partnera. Žena, která je opuštěná a zůstala sama s dětmi, si dá určitě velký pozor, a pokud k sobě někoho pustí, nebude to svalnatý model, ale spíše hodný pán, který bude milovat její děti. Dá se říct, že láska na první pohled je pouhé vzplanutí a instinktivní záležitost, která však při troše štěstí a dobré konstelaci může přerůst v trvalý vztah a lásku na celý život. Zastávám tedy názor, že láska na první pohled sice existuje, ale není to „pravá láska“. Ta se dostaví až časem.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Láska a vztahy, Časopis Maminka, Novorozenec, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, První pohled, Láska, Podobný pohled, Pohled, Muž, První dojem, Pravá láska, Vztah, Antonie, Čelo