Maminka.czČasopis Maminka

Může špatně zvolené jméno způsobit trauma na celý život?

Vanda Stöckbauerová 17.  1.  2013
Může špatně zvolené jméno způsobit trauma na celý život?
Křestní jméno je první slovo, které dítě rozeznává. Neslouží však jen jako prostředek k pojmenování, je i součástí osobnosti. Dítě se s ním může a nemusí ztotožnit, může být lépe zapamatovatelné, nebo naopak jen „součástí davu“. A pokud mu nesedí, může jít o problém.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle psychologů děti s výstředním či těžko vyslovitelným jménem v kolektivu často trpí. Posměšky a zkomoleniny jsou bohužel běžnou praxí, protože malé děti dokážou být k vrstevníkům, kteří se nějakým způsobem odlišují, kruté. Údajně nejoblíbenější jsou jména snadno vyslovitelná, která nevyvolávají velký údiv. Může však jméno způsobit trauma?

Psycholožka Mgr. Tereza Beníšková odpovídá: „Myslím, že ne. Trauma je hodně silné slovo. Znamená psychické zranění, ke kterému dochází v důsledku traumatizující události (těžký úraz, úmrtí blízkého člověka apod.) Jedině snad kdyby se jednalo o hanlivé jméno nebo o jméno, které se vůbec nehodí do daného společenského kontextu a kterému by se všichni vysmívali. Ale rodiče volí obvykle jméno pro své dítě s láskou a vybírají takové, které se jim nejvíc líbí. Přesto snad každý měl někdy v životě období, kdy se mu jeho jméno nezdálo a raději by měl jiné. Proto ať budou rodiče vybírat sebepečlivěji, stejně nespokojenost potomka s jeho jménem nejspíš někdy přijde. Je dobré pamatovat na to, že člověk má vždycky možnost dát se v dospělosti přejmenovat.“

Ano!

Jak to vidí čtenářka Antonie Chrástecká, Kladno

Myslím si, že výběr jména může ovlivnit celý život dítěte, zvlášť jedná-li se o jméno netradiční. Obyčejné a moderní jméno jako Jan, Tereza, Jakub či Natálie asi život našeho potomka nijak nepoznamená. Jmenuje se tak kdekdo, a tak se nad tím nikdo nepozastaví. Já osobně jsem spíše příznivcem netradičních jmen. Myslím, že tím dítě dostává do vínku určitou originalitu. Bude se odlišovat od ostatních a alespoň jménem nesplyne s davem.

U netradičních jmen je však potřeba dávat pozor na to, aby to nebyly jen výstřelky z moderních seriálů a filmů (Esmeralda, Kevin atd.) nebo jména zatížena předchozími nositeli či režimem (Adolf, Klement a podobně). Za dobře míněné jméno vám asi nepoděkuje ani dcera Afrodita, která ve skutečnosti moc krásy nepobrala, a stane se tak terčem posměchu nejpozději v páté třídě, kdy se začnou probírat řečtí bohové... Proto si myslím, že pokud se rodiče rozhodnou dát netradiční jméno, je potřeba pořádně zvážit, které to bude.

ČTĚTE TAKÉ: Čtyři v tom: Skutečné osudy čtyř hrdinek vás nenechají v klidu

Ne!

Jak to vidí čtenářka Irena Vojtíšková, Příbram

Já myslím, že trauma ne. Nespokojenost ano, ale trauma? Právě jsem v 35. týdnu těhotenství a nedávno jsme se staršími dětmi (18 a 15 let) vybírali jméno pro naši nenarozenou holčičku. Neustále si z mých nápadů dělali legraci.

Vymýšleli rýmy a říkanky, měli snad na každé jméno něco, jen ne na to svoje :-) Zastávám názor, že na každém jméně je něco hezkého a krásně zní, když se hezky řekne. Určitě si nemyslím, že by jméno mohlo způsobit přímo doživotní trauma. To v dětech probouzí zcela jistě něco jiného – křivdy v dětství, bití, šikana, zneužívání, ubližování (ať fyzické, nebo psychické). Vždyť když si představíme, kolik „krásných jmen“ skončí v kojeneckých ústavech nebo dětských domovech. A kolik „ošklivých jmen“ je spokojeno v milujících rodinách. Ať se všechna „jména“ mají hlavně dobře, my mámy je budeme s láskou říkat, a když se našim ratolestem nebudou líbit, můžou si je nechat v dospělosti klidně změnit. Ale ruku na srdce, kdo z nich to udělá?

Témata: Děti, Časopis Maminka, jméno, Trauma, Esmeralda, Muž, Živo, Těžký úraz, SPA, Silné slovo, Netradiční jméno, Milující rodina, Kojenecký ústav, Příbram, Afrodita, Celý život, Způsob, Antonie, Život, Celý