Maminka.czChování a vztahy

Může váš vztah fungovat i bez sexu?

Karel Kellner 20.  8.  2013
Může být vztah naplňující i bez erotiky? Přežije vášeň déle než dva roky? A co dělat, když to jednoho z partnerů v posteli už prostě nebaví?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sníte o celoživotním vztahu plném lásky a vášnivého sexu? Tak se rychle probuďte - evoluční biolog vám tyhle romantické představy nemilosrdně rozmetá. Smyslem lásky není duševní souznění a štěstí, ale vznik párové vazby. Ta má zajistit, že spolu muž a žena zůstanou tak dlouho, aby děti překonaly kritické batolecí období. Láska má tedy jen účelově podpořit páření a snížit mortalitu potomků. Právě proto taky zamilovanost trvá nejvýš dva roky. V dobách našich opičích předků to stačilo, ale příroda nemohla předpokládat, že vznikne lidská kultura, která se na lásku bude dívat jako na vznešený cit.

Archivní burčák

Že významem a smyslem naplňuje život teprve láska? Vymlouvat vám to nebudeme. Jen upozorňujeme, že tahle představa se objevila až na sklonku středověku. Lidé se samozřejmě zamilovávali už předtím, ale společnost tomu nepřikládala velký význam. Smyslem vztahu nebyl cit, ale plození dětí a spojování majetků. Dnes si myslíme, že láska má být něco velkého, nadpozemsky vznešeného. I sex získal až spirituální dimenzi, kterou dříve neměl.

Když erotika ve vztahu nefunguje, myslíme si, že je něco v nepořádku. Smiřte se ale s tím, že s partnerem to v posteli už nikdy nebude takové jako v prvních měsících zamilovanosti. Jediným řešením je zamilovávat se pořád znovu do dalších partnerů, což je ale poněkud infantilní a pocit naplnění vám to nepřinese. Vášnivý sex v monogamním vztahu je každopádně oxymóron, protimluv z principu. Něco jako pečený sněhulák, hořící voda, bohatý žebrák nebo archivní burčák.

V čem je problém? „Partnerství je synonymem stálosti a bezpečí,“ vysvětluje americká autorka Ester Perel. „Vášeň ale naopak souvisí s novostí, riskováním a tajemstvím.“ Kdy ve vztahu sex vyhasne? Existují páry, které spolu ve fascinujícím ohňostroji vášně vyzkoušejí všechno možné i nemožné, aby po dvou třech letech zjistily, že už je spolu sex nebaví. Pokud se mezi nimi ale mezitím vytvoří citové a kamarádské pouto, zůstanou spolu dál. Často pak žijí v „otevřeném vztahu“, ve kterém si každý své sexuální potřeby zajišťuje sám někde jinde.

Vztah bez lásky: Šárka (49) žije v manželství bez lásky. Má se rozvést, nebo se s tím smířit?

Na druhém konci pomyslného intervalu jsou pak stárnoucí manželé, praktikující slavný Plzákův systém „středa a sobota večer“. Pro oba je to nudná povinnost, kterou plní jen proto, že to tak „má být“. Jestli je drží pohromadě i něco jiného než tenhle rituál, je otázka. Některé páry mají společné přátele a zájmy a další stmelující hodnoty, které vztah udrží pohromadě (nebo aspoň nezaplacenou hypotéku). Jiné páry si najdou společné poslání, což může být starost o vnoučata, jehovistická agitace nebo třeba boj za záchranu amazonských pralesů. Prostě cokoli, co dá partnerskému životu jiný subjektivní smysl, než byl sex.

Pistole u hlavy

Erotika ale ve vztahu nemusí být to nejdůležitější, což naznačovalo třeba manželství herečky Květy Fialové a režiséra Pavla Háši. Fialová otevřeně mluvila o své nesex chuti k sexu poté, co byla v květnu 1945 znásilněna sovětskými vojáky. V cyklu České televize 13. komnata vzpomínala, že k tomuto traumatickému zážitku došlo „s pistolí u hlavy“. Přesto se nejméně jednou překonala, protože se jí v roce 1962 narodila dcera Zuzana. Manželství fungovalo až do srpna 2009, kdy Háša zemřel.

Představu o nezbytnosti sexu v lásce narušují i asexuálové (třetí pohlaví), o kterých se začalo mluvit před pár lety. Přelomem ve „zviditelnění“ této menšiny byl rok 2001, kdy americký aktivista David Jay spustil stránky www.asexuality.org.

O drsnou senzaci se pak vloni v květnu postaral japonský asexuál Mao Sugiyama. Nechal si odstranit penis a varlata a zmrazit je. Po propuštění z nemocnice pozval tokijskou veřejnost na charitativní „cooking show“, na které své „nepotřebné“ orgány uvařil a naservíroval zájemcům. Asexuály erotika nezajímá, což jim ale nebrání navazovat dlouhodobé partnerské vztahy. Prožívají zamilovanost i lásku, ale platonicky.

„Podle odhadů tvoří asexuálové asi jedno procento populace,“ říká pražský sexuolog Ondřej Trojan, který vysvětluje, že asexualita není žádná porucha. „Do ordinace asexuálové nechodí. Nemají k tomu důvod - se svým stavem jsou vyrovnaní a nechtějí ho měnit. V tom se liší od pacientů, u kterých libido vymizelo kvůli psychickým problémům, stáří nebo třeba kvůli neshodám s partnerem. Ve všech těchto případech se dá zvolit vhodná terapie a o žádnou asexualitu nejde. Proč ale léčit člověka, kterému subjektivně nic nechybí?“

Vztah bez dotyků: Sára (51) je nešťastná, že z jejího vztahu zmizely intimnosti. Je to konec?  

Uklízení a kaktusy

„K běžnému párovému životu ale sex prostě patří,“ dodává Ondřej Trojan. „Sex je koneckonců jedním z důvodů, proč lidé v párech žijí. Ve zdravém vztahu hraje erotika důležitou roli, pokud ji nenahradí něco jiného. Typické je vymizení sexuální potřeby u workoholiků. Dalším příkladem jsou feťáci. Dvojice spolu pak vaří pervitin, ,šlehá si‘, ale nespí spolu. Droga jim poskytuje větší rozkoš než sex. V asexuálních vztazích žijí i ti, kteří si spolu sice rozumějí, ale nefunguje mezi nimi ,chemie‘. Někdy to může souviset i s vyšším věkem, ale znám páry, kterým to v posteli funguje i v osmdesáti.“

„Láska bez sexu fungovat může,“ myslí si sexuoložka Andrea Dutková. „Otázkou je, co je podstatou vztahu? Mám pacientku, která se musí bez erotiky obejít už deset let. Její manžel je přepracovaný a nemá na sex chuť. Bojí se to s ním však řešit, aby v případě rozvodu nepřišla o děti, které by třeba chtěly být s otcem.“

Podle doktorky Dutkové se odmítaní partneři snaží chybějící sex vykompenzovat nejrůznějšími „náhradními“ způsoby. Ženy třeba mohou až obsesivně uklízet a vařit, muži přehnaně pracují nebo propadají pěstování kaktusů, sbírání odznaků apod. Odmítnutí sexu může znamenat ponížení. Může vyvolávat vztek, způsobovat podrážděnost atd.

„Sexuální potřeba se nedá vytěsnit,“ vysvětluje sexuoložka. „Předstírat, že mi ,to nevadí‘, může vést k neuróze, k nočnímu přejídání či třeba ke zvýšené konzumaci alkoholu. Ještě horší je, že s erotikou často mizí i intimita - běžná partnerská obejmutí, která jsou důležitá hlavně pro ženy. Zájem o sex nejčastěji ztrácejí ženy po porodu, po přechodu nebo v době zvýšené pracovní zátěže.

Ne vždy jsou ale ochotny s tím něco dělat. A to je chyba, protože ve vztahu by se měli o vzájemnou spokojenost snažit oba. Žena často nechápe, jak muž bez sexu strádá. Nedokáže mu vyjít vstříc, a už vůbec mu není schopna třeba povolit milenku. A přitom ho nechce ztratit, buď kvůli zabezpečení, nebo proto, že se bojí samoty. Pokud je pro jednoho z partnerů sex velmi důležitý, ale ten druhý ho už nechce, nemusíme kapitulovat. Základem všeho je začít o tom spolu mluvit…“

Článek vyšel v časopisu Moje psychologie 7-8/2013

Témata: Láska a vztahy, Chování a vztahy, Sex, Časopis Moje psychologie, třetí pohlaví, Erotika, Sexuální potřeba, Burčák, Varlata, Sexuoložka, Vhodná terapie, Komnata, Vaš, Trója, Muž, Vztah, Pocit naplnění, Trojan

Video