Maminka.czNeplodnost a IVF

Muži a ženy se v příčinách neplodnosti dělí rovným dílem

Martina Machová 11.  8.  2019
Neplodnost už zdaleka není výhradní doménou žen, jak bývalo zvykem tento problém vnímat v minulém století, respektive stoletích. Dle odborníků se neplodnost dělí mezi muže a ženy rovným dílem, 50:50.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravděpodobnost, že se zdravé ženě a muži podaří během jednoho jediného cyklu otěhotnět, je zhruba 15 %. Asi 60 % všech párů se ale podaří otěhotnět do půl roku a dalším 25 % do dvou let. Z jednoduché matematiky pak vyplývá, že zbývajících 15 % párů bývá neplodných anebo schopných počít děťátko až po nějakém typu léčby. Stále více je ve hře i věk prvorodiček. Vzrůstajícím věkem se totiž plodnost u žen naprosto prokazatelně snižuje. Skokový pokles lze pak pozorovat zhruba okolo 35. roku věku, bohužel se ale nesnižuje pouze plodnost, ale i účinnost léčebných metod, které mohou k úspěšnému otěhotnění dopomoci.

Vaječníky neobelstíte! Po čtyřicítce je šance na početí i pomocí IVF malá

8 nejčastějších příčin neplodnosti žen a mužů

  • Pokud je neplodnost na „ženské straně hřiště“, jedná se nejčastěji o hormonální poruchu, v jejímž důsledku nedochází k ovulaci anebo je ovulace velmi nepravidelná.
  • Nejběžnějším viníkem mužské neplodnosti jsou paradoxně spermie! Přesněji tedy jejich nízký počet (počítáno na mililitr spermatu) a také jejich pasivita! Respektive nedostatečná pohyblivost, kdy se „lenoši“ vlastními silami nedokážou dostat k vajíčku. Spermie však mohou mít i nevhodný tvar, který jim zabraňuje proniknout obaly vajíčka.
  • Velmi nepříjemným a bohužel i bolestivým původcem ženské neplodnosti je endometrióza (projevuje se ložisky děložní sliznice mimo dělohu). Při endometrióze mohou vznikat srůsty vejcovodů, ty jsou pak obtížně průchodné nebo dokonce neprůchodné. Za uzávěrem vejcovodů však mohou stát i opakované záněty jiného původu a také gynekologické a jiné operace.
  • A zase ty spermie! Tentokrát nejde o pomalé či neforemné samčí buňky, ale o chybějící! V určitých případech se totiž zdá vše v naprostém pořádku do chvíle, kdy ejakulát prozkoumá odborník s mikroskopem a zjistí, že tekutina neobsahuje prakticky žádnou spermii. Ty se buď v těle muže netvoří, anebo existuje nějaký defekt v jejich transportu.
  • Další nepříjemný faktor negativně ovlivňující plodnost představují imunologické protilátky v těle ženy, ty potom nepříznivě ovlivňují pohyb spermií či přímo narušují tajemný proces splynutí vajíčka a spermie, anebo dokonce poškozují vyvíjející se embryo!
  • U mužů i žen může být plodnost narušena prodělanou onkologickou léčbou, nejrůznějšími záněty, operacemi, úrazy či chronickými onemocněními.
  • V pozadí nemožnosti zplodit potomka mohou stát i genetické poruchy, respektive defekty chromozomů, a to jak u dam, tak u pánů.
  • Zejména ženy mohou mít problém s ovulací tehdy, jsou-li velmi štíhlé anebo mají naopak velkou nadváhu.

I moderní medicína však zná případy, kdy se poruchu plodnosti zkrátka nepodaří objasnit, a to i přes veškerou snahu zdravotníků a s použitím nejmodernějších diagnostických metod. Muž i žena mohou být dokonce zdraví, potencionálně plodní, avšak z nějakého důvodu se jim nedaří být rodiči.

Témata: Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Sex, Umělé oplodnění, Antikoncepce, Ovulace, Původce, Spermie, Mikroskop, Vejcovod, Porucha, Žena, Vajíčko, Zen, Plodnost, Antikoncepce na Heureka.cz