Maminka.czChování a vztahy

Muži nepotřebují superhrdinku, ale chtějí doma pohodovou ženu

Iva Endrychová 8.  3.  2015
Cestou z práce vyzvednout dítě ve školce, nakoupit a během přípravy večeře s dětmi udělat domácí úkoly, tak vypadá odpolední program mnoha žen. Není divu, že jsou samy se sebou většinou nespokojené.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je to dané jednoznačně. Pro 74 % českých a 67 % slovenských žen je na prvním místě péče o děti a domácnost. Ukázal to průzkum agentury NMS Market Research pro výrobce čokolády Figaro. Podle něj si na sebe ženy kladou více povinností, než mohou zvládnout. Střídají nespočet životních rolí a v konečném důsledku jsou nespokojené a často si stěžují, že nemají čas samy pro sebe. 

Přitom muži by naopak ocenili spokojené partnerky, které sice nezvládnou vše, ale umí si udělat radost. "Nechceme doma superhrdinku, chceme doma klid, pohodu a úsměv," vzkazují ženám.

„Péče o rodinnou pohodu a děti spolu úzce souvisí. Ženy, které pečují o malé děti, tráví doma víc času. Proto často zastávají roli hospodyně a starají se o běh celé domácnosti. Nevidím ale důvod, proč by měly zapomínat samy na sebe a své potřeby.

Čas od času je potřeba se uvolnit a dopřát si malou radost,“ uvádí psycholožka Eliška Kodyšová. Ostatně to potvrzuje i osobní koučka Petra Jarošová, která se zabývá partnerským poradenstvím: „Možnost být ekonomicky nezávislou partnerkou a matkou, která má čas na sebe a své koníčky, není překážkou v péči o děti a domácnost.“ Zároveň ale z praxe dodává: „To, že ženy mají tu možnost, ale neznamená, že ji využívají.“

Ženy si neumí dělat radost

Ano, průzkum dále odhalil, že ženy si neumí dělat radost. S tímto závěrem souhlasí i polovina dotázaných mužů. Přitom je zajímavé, že většina českých žen si stěžuje, že partner jim dělá radost jen výjimečně. 

Osobní koučka vidí v tomto rozporu nenaplněný potenciál daného vztahu: pokud si žena skutečně uvědomí nejen své potřeby, ale hlavně bez nejmenších pochybností prožije jistotu, že si jejich naplnění zaslouží, muži jsou připraveni je svým partnerkám poskytnout.

Psycholožka Eliška Kodyšová k tomu dodává: „Nekladla bych neochotu mužů plnit partnerkám malé radosti pouze na jejich bedra. Je to dynamika, která funguje oboustranně – muži a ženy spolu o svém vztahu mluví jen vzácně. Pokud si není muž jistý, že žena přijme malou pozornost nadšeně, je pravděpodobné, že ji ani nenavrhne.“

Takže mluvte ve vztahu o svých pocitech. Ženy vy se nebojte dát svým partnerům najevo, že vás sebemenší maličkost potěšila. A vy muži, nezapomínejte na příležitost projevit své partnerce lásku a zájem o ni. 

P. S. Třeba dnes se slaví Mezinárodní den žen... 

 

Témata: Chování a vztahy, Mezinárodní den žen, hospodyně, Eliška Kodyšová, NMS market Research, Den žen, Super, Zen, Muž, Bedra, Dom, Figaro, Sup