Maminka.czČasopis Maminka

Muži v pokušení

Dita Mrázková 13.  11.  2010
Muži v pokušení
„Je nad slunce jasnější, že bůh stvořil ženu, aby zkrotil muže.“ Tak pravil francouzský filozof a básník Voltaire. Myšlenka je to krásná... Kterou měl však filozof na mysli? Ženu-manželku, nebo snad ženu-milenku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Karel má dítě s jinou,“ napsala mi v e-mailu na otázku, co je nového, bývalá kolegyně. V době, kdy jsme spolu pracovaly, poznala bratra našeho šéfa, který se občas stavil na kus řeči. Moc jsme v pracovním kolektivu nedoufali, že by to mohlo mít delší trvání, nicméně překvapil jak machistický Karel, tak kolegyně.

Po roce vztahu, tedy střídavého bydlení u něj i u ní (měli každý svůj byt a vzdát se ho nechtěli ani jeden), si pořídili domek a do něj zanedlouho děťátko. Ivetě nic nechybělo a občas nás navštívila v práci i s kočárkem.

Ani jsme se nemuseli ptát, jak se má, na její tváři to bylo poznat hned. Ačkoli byla unavená, vesele vyprávěla o rodinném štěstí. „Ani svatba mi nechybí, je to zbytečné, když se milujeme, proč to dokazovat na úřadech…“

Chtěl „testovat“ i jiné!

Kontakt mezi námi postupně upadal, občas Iveta napsala SMS, občas jsme o ní slyšeli v rámci nějakých rodinných oslav od našeho šéfa. Byl loajální, o bratrových trvajících milostných úletech taktně mlčel, a to začaly už po roce a půl, co byli s Ivetou spolu. Až jednou se zase ozvala.

V e-mailu líčila zničené čtyři roky plné nevěr, románků, zapírání, a také obligátní návštěvu Karlova mobilního telefonu, kde našla 249 (!) uložených esemesek od „Very“. Ta zřejmě jejího partnera milovala tak, jak mohou jenom milenky.

Čtěte také: Nevěra bývá přisuzována mužům. My ženy však také umíme být nevěrné. A jsme nevěrné.

Lechtivé zprávy bez sebemenšího nárokování, sexy slovník, něžné oslovování, hodnocení předešlé noci až po… „Tobisek je ti tolik podobny. Rikala to i mama, ze me pry nema nic. Uz te chceme zase brzo videt, v sobotu bychom mohli zajet na tu pout, prespal bys a v nedeli jsi doma. Miss you… V.“

Iveta vydechla. Věra, nová tchyně, Tobísek, toho bylo už opravdu moc. Nemohla věřit, že JEJÍ muž, který JI tak uháněl, psal (JEN JÍ) zamilované textovky, vařil večeře, ukázal JÍ svět a zplodil S NÍ potomka, má druhý život. A CIZÍ dítě!!! Chtěla udržet dekorum a plánovala si, jak na sobě nedá nic znát, až přijde pachatel domů, ale nevydržela, a jen co zapadly za nevěrníkem dveře, spustila hysterickou scénu s jeho (doma zapomenutým) mobilem v ruce.

„A co jsem měla dělat, nedokázala jsem se vůbec udržet v klidu,“ omlouvala své chování, když jsme její vztahovou eskapádu probíraly po telefonu. Nakonec zůstala s dítětem sama. Karel se odstěhoval, kam jinam než k „nové matce“ své nové ratolesti.

Místo omlouvání a odprošování jí prý jen stroze řekl, že si nemůže pomoct a musí prostě testovat (ano, tento výraz použil) i jiné sukně… Je to silnější než on, Ivetu však miluje a o rozchodu neuvažuje. Jestli chce, může si také někam „odskočit“, vztah to prý okoření a takový malý úlet přece nic neznamená. Jeho druhé dítě plánované nebylo, ani o něm se svou z nejstálejších milenek neuvažoval. Ale když se stalo…

Rovnice o jedné neznámé

Tuto smutnou historii mi Iveta líčila před necelým rokem. Nedávno volala: „Tak si představ, Karel odešel od Věry, prý si začal něco s její kamarádkou!!! Možná že už čeká třetí dítě. Hahaha…

Iveta pravděpodobně má, co chtěla. Také nenáviděnou milenku její milovaný záletník nakonec opustil. Nevydržel jenom v jednom hnízdě a znovu musel jít za dalším dobrodružstvím…

Přesvědčiví rypouši, praktičtí albatrosové a bezbožné kudlanky

Z hlediska muže je žena prostředkem, který přenese jeho geny do příští generace. Z pohledu druhé strany jsou pánové zdrojem životně důležité substance (spermií), jež dokáže jejich vajíčka přeměnit v zárodky. Podle obou je pak opačné pohlaví vyhledávaným pramenem, který je nutné využít. Jak?

Jednou z možností je přemluvit svůj protějšek ke spárování a pak jej opustit. Připadá vám to nelogické? Zlomilo by vám to srdce? Tak samcům rypoušů to údajně problém nedělá. Elegantní albatrosové si pro změnu najdou jednoho „partnera“ a s ním se rovným dílem dělí o všechny rodičovské povinnosti. Čítankový příklad. A o tom, co provádějí samičky kudlanky svým protějškům (i bez samčího úletu), není třeba se rozepisovat. Co však muži? Mají si kde „hrát“?

Věrné muže míti…

…a ve věčné lásce s nimi žíti. Sen každé ženy. Věříte, že děláte všechno pro to, aby právě ten váš neodešel rozšiřovat svůj rod o dům dál, a doufáte, že vy pro něj budete tou jedinou do skonání světa. Kolikrát jste se přistihla, jak stojíte nad odvážným módním doplňkem a sama sebe se ptáte: „Bude se MU to opravdu líbit?“ Nebo to spodní prádlo ve výkladní skříni, kolem kterého jste prošla už třikrát a ne a ne ho pustit z hlavy: „Budu v něm v posteli dostatečně sexy?“

Milé dámy, mužům sice není estetické vnímání cizí a vnější krásu umí ocenit, každopádně se nesnažte vypadat jako smyslná bohyně za každou cenu. Úmorná snaha vás nejenže brzo unaví, ale (váš) muž ji stejně odhalí. Podvědomě, vědomě – to, co mu může ze začátku připadat roztomilé (ona se snaží, aby se mi líbila…), může postupně začít lézt na nervy a vypadat až zoufale.

Vždyť i takové krásky jako světové topmodelky a veleúspěšné herečky nakonec jejich muži opustili, a to mnohdy dokonce kvůli méně atraktivním a méně úspěšným…

Muži do jednoho pytle nepatří

Známý „odborník přes vztahy“ Miroslav Plzák říká, když se jej někdo zeptá, zda si má či nemá vzít partnera, jehož si vybral, toto: „Ano, pokud jste schopen (schopna) snést jeho (její) nevěru.“ Ne všem „pánům tvorstva“ ale koluje v krvi touha po nekonečném dobývání dalších a dalších ženských srdcích.

Každopádně pojetí tradičních rolí a vzorců chování jednotlivých pohlaví se obrátilo. Alespoň to tvrdí autor knihy Cesty, Michael Crichton. Podle něj jsou ženy dneška údajně více pragmatické a muži více romantičtí.

Stereotyp o ženách, které touží po květinách, a mužích, kteří opačné pohlaví považují jen za sexuální objekty, prý vznikl ze známého „podle sebe soudím tebe“. A jakého partnera máte doma vy? A jaká jste především vy sama? Ať už jste pragmatička, nebo romantička, zůstaňte svá. Buďte JEN ženou. Voltairův výrok naplňovat nemusíte, vždyť mnozí muži o zkrocení stejně nijak zvlášť nestojí.
Ale především: větru stejně neporučíte…

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Čtěte také: Nevěra bývá přisuzována mužům. My ženy však také umíme být nevěrné. A jsme nevěrné.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro tatínka, pokus, Pokušení, Pán tvorstva, Výkladní skříň, Rodinné štěstí, Muž, Miroslav Plzák