Maminka.czZdraví

Mýtus nebo pravda: Je elektrický kartáček opravdu takový zázrak?

Reklama 11.  5.  2020
Jedni ho milují a nedají na něj dopustit, jiní se jen při vyslechnutí slov “elektrický kartáček“ div nekřižují svěcenou vodou. Je tedy elektrický zubní kartáček zázrak nebo nesmyslný nástroj? Moderní elektrické kartáčky nemusí vyhovovat každému. Mají ale spoustu vlastností a automatických senzorů za jediným účelem – zpříjemnit a zjednodušit vám péči o chrup.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ruční vs. elektrický zubní kartáček

Správná péče o chrup vyžaduje pravidelné čištění zubů, zvolení vhodné kombinace pohybu kartáčku a jeho sklonu a tlaku. Při používání ručního kartáčku musíte tyto úkony zajišťovat sami a být proto při čištění mnohem důslednější. Správné pohybování zubním kartáčkem, provádění krouživých pohybů, myslet na správný sklon a dávat si pozor, jestli na kartáček moc netlačíte, abyste si neporanili dáseň – to všechno je na vás. Navíc občas může být velmi složité dostat se s kartáčkem do určitých záhybů úst a mezizubních prostor.

Elektrický zubní kartáček spoustu z těchto úkonů řeší za vás. Automaticky vykonává oscilačně-rotační pohyb kulaté čisticí hlavy a vy se tak můžete soustředit na to, abyste každý zub pečlivě vyčistili pouhým pomalým posouváním kartáčku ze zubu na zub. Navíc s jeho pomocí odstraníte zubní plak i z hůře dostupných míst vašeho chrupu. Současné elektrické kartáčky mívají zpravidla i senzor tlaku. Pokud tedy na kartáček příliš tlačíte, upozorní vás zvukem nebo zpomalí rychlost čisticí hlavy, a zabezpečí tak šetrné čištění vašich dásní.

Klepněte pro větší obrázek

Spolehlivý pomocník v péči o chrup

Nástroje ve stomatologii, stejně jako ve většině ostatních odvětví, se rychle vyvíjí a snaží se uživatelům zjednodušit, zlepšit a zpříjemnit život. Moderní kartáčky se dokonce umí propojit s telefonní aplikací, kde můžete sledovat, jak dobře si při čištění zubů počínáte. Kromě již zmíněných benefitů mají elektrické kartáčky i další výhody:

  • Odstraňování povrchových skvrn a bělení zubů

  • Několik různých režimů čištění zubů

  • Program péče o dásně a citlivé zuby

  • Upomínka na výměnu hlavy kartáčku

  • Zvuková signalizace času pro sledování délky čištění jednotlivých kvadrantů úst

  • Různé typy kartáčkových hlav pro konkrétní typ péče

Mnoho kartáčků má také pro jednotlivé programy speciální kartáčkové hlavy, které jsou vyvíjeny podle technologie, na které je způsob čištění založený. Obecně rozlišujeme mezi dvěma technologiemi, které elektrické kartáčky využívají:

Technologie oscilačně rotačně pulzační

Elektrický kartáček s oscilačně rotačně pulzační technologií (tzv. 3D technologie) čistí zuby kombinací jemné pulzace, která narušuje plak, a rotačního pohybu, který plak stírá. Malá hlava kartáčku se dostane i do těžko dostupných míst a je tvarovaná tak, aby obklopila kompletně celý zub. Kartáček s tímto typem technologie vykoná až 58 tisíc pohybů za minutu. Na své si přijdou i děti nebo uživatelé, kteří s elektrickým kartáčkem teprve začínají nebo mají citlivé zuby. V takovém případě můžete sáhnout po modelu s nižším počtem pohybů nebo použít speciální kartáčkovou hlavu s jemnými vlákny, která zuby i dásně šetrně vyčistí.

Klepněte pro větší obrázek

Technologie sonická

Sonické kartáčky fungují na základě sonických vibrací. Vibrace rozkmitají vlákna kartáčkové hlavy vysokou rychlostí. Tím dochází ke kombinaci pohybu s podobným principem jako u manuálních kartáčků a zároveň k cirkulaci tekutiny (směs vody, pasty a slin). Díky této kombinaci pohybů je dosah o několik milimetrů větší, než je dosah samotných vláken a vibrace také umožní tekutině vniknout až do mezizubních prostor. Kartáčková hlava je ale větší než u elektrického kartáčku s oscilačně rotační technologií, proto počítejte s tím, že se s ním hůře manipuluje v ústech.

Jak vybrat elektrický zubní kartáček

Na trhu je nepřeberné množství elektrických kartáčků různé kvality i ceny. Při výběru vhodného zubního kartáčku se řiďte především vlastními potřebami. Máte citlivé zuby, problémy s dásněmi nebo chcete dosáhnout bělejšího úsměvu? S tím vším si moderní elektrický zubní kartáček snadno poradí. Pokud si při výběru nejste jistí, neváhejte se obrátit na profesionály v Oral-B, kteří jsou v technologii elektrických kartáčků světovou špičkou.

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz