Maminka.czChování a vztahy

Mýty a fakta: Co znamená být dobrou mámou?

Lucie Kořistová 4.  4.  2016
Vychovat šťastné dítě může být na první pohled lehčí, než se zdá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Nesahej na to!“
„Vyčisti si zuby!“
„Nezlob!“
„Neperte se!“
„Nedělej hlouposti a pospěš si!“

Chrlíte na své dítě rozkazy již od chvíle, kdy se ráno probudíte? Děti jsou děti, a tak dělají věci po svém, nám dospělým se někdy nezavděčí. Ale pak udělají něco milého, maminky zaplaví vlna mateřské lásky a za ní okamžitě přijdou výčitky. „Mé děti jsou tak skvělé, tak proč na ně pořád křičím?“ Ženy, které si položí podobnou otázku, pak častou začnou pochybovat o svých rodičovských kvalitách, myslí si, že jsou pro své děti špatnou matkou. Ale co to vlastně znamená?

„Představa, že se dobrá máma nikdy nezlobí na své děti, a to bez ohledu na to, jak moc zkouší její trpělivost, je jen jedním z mnoha mýtů, které o mateřství kolují. Ženy však mají tendenci porovnávat se s těmito nereálnými představami a pak mají pocit, že selhaly,“ uklidňuje všechny matky psycholožka Diane Sanfordová. 

Odkud mýtus pochází?

Obrazy dokonalé matky se objevují v televizních reklamách, jsou o nich psány knihy, které slibují dodat stoprocentně úspěšný návod na výchovu výjimečných dětí. Podle psycholožky jsou všude kolem nás, jejich cílem je vyvolat v nás pocit viny, který v nás vyvolá touhu po rychlém řešení. Nejlépe tak, že utratíme spoustu peněz za knížky či nějaký přípravek.  

Vše, co jste chtěla vědět o mateřství

Skutečně, přelud dokonalé matky je všude. Zdá se dokonce, že i sousedka zvládá své děti lépe než vy. Pravdou však je, že sousedku trápí stejně asymetrický pohled na vás. „Představa superženy je mnohem hmotnější než kdy dřív a je tíživější než kdykoliv předtím. Matky, mnohem víc než otcové, by měly vědět, jaký kočárek, škola, nebo kroužek je nejlepší pro jejich dítě. Pokud to nevědí, mají strach, že zničí své děti a jejich budnoucnost,“ uvádí Sanfordová.

Je vlastně jedno, zda ten tlak vychází z okolí, nebo z nás, je tam a ničí nás. Výsledek? „Cítíte se vyčerpaná a úzkostlivá mnohem víc, než je nutné,“ tvrdí klinická psycholožka Paula Caplanová, autorka knihy Neviňte matku. Podívejte se společně s námi na některé běžné mýty mateřství a zjistěte, zda jsou víc pravda, nebo fikce.

Mýtus 1: Dobrá máma má ráda své děti celou dobu

Klinická psycholožka Christine Nicholsonová uklidňuje všechny ženy, které občas trápí negativní pocity k jejich dětem. Ovšem varuje, že když potlačíte mateřskou lásku, je větší pravděpodobnost, že nad sebou ztratíte kontrolu a zachováte se tak, že toho budete později litovat.

„Jak děti rostou, je nemožné zůstat na ně napojená stejný způsobem, jako když byly plodem ve vašem lůně. Některé dny máte prostě chuť sbalit kufry, poslat je na letiště a odjet pryč. To je normální. Pokud ale milujete své děti alespoň 75 procent času, vedete si opravdu dobře!“ uklidňuje Nicholsonová.

Mýtus 2: Dobré matky naváží pouto se svými dětmi okamžitě po narození

Ženy často mluví o tom, jak se do svého potomka zamilovaly okamžitě poté, co ho na porodním sále spatřily. A většinou to tak je, ženy mají okamžitě touhu chránit, milovat a starat se o své dítě. Jenomže jsou ženy, které ihned lásku nepocítí, novorozenec je pro ně spíš cizincem či vetřelcem v jejich životě, ale protože odevšad slyší, že by dítě měly bezpodmínečně milovat, cítí se provinile.

„Stejně jako jakýkoliv jiný vztah i láska k dítěti se s časem vyvíjí. Jsou maminky, které pocítí bezmeznou lásku až téměř po roce vzájemného vztahu. I když to není časté, není to ani nenormální. Láska se vyvíjí, jak se matka a dítě vzájemně seznamují. Místo toho, abyste se za své nedostatečné pocity obviňovala, soustřeďte se na pomoc dítěti. Láska přijde sama,“ uklidňuje Sanfordová.

Mýtus 3: Dobrá máma zvládne všechno sama

Každý zná alespoň jednu dokonalou ženu, která je skvělou matkou, kuchařkou a ještě buduje vzrušující kariéru. Jak toho ale dosáhla? „Neexistuje žádná dokonalá žena, alespoň ne bez pomoci. Možná se taková zdá na první pohled, ale i její děti křičí i ona se hádá s manželem a hroutí se z návalu povinností,“ tvrdí Sanfordová, podle níž si většina žen vede v dnešním světě víc než dobře.

Není však nezbytné předstírat, že to vše zvládnete úplně sama. Jen tak vzrůstá hladina vnitřního stresu. V jiných kulturách se ženy z vesnice kolem čerstvé matky spojí, aby jí pomohly zmírnit zátěž, kterou dítě znamená. Takže se nestyďte a vytvořte si kolem sebe podobný kruh složený z přátel a příbuzných, které se společně s partnerem budou střídat v podpoře, pomohou vám s domácími pracemi i dítětem.

Také je potřeba rozpoznat své hranice a naučit se dělat kompromisy. Nemusíte vždy udělat vše, co jste si naplánovala, naučte se relaxovat. „Dopřejte si jednou, dvakrát týdně nějaký čas na sebe. Jděte na procházku, masáž, nebo si jen tak sedněte s nohama nahoře a čtěte si,“ radí Nicholsonová. 

Mýtus 4: Dobrá máma tráví hodně času se svými dětmi a užívá si to

Vaše děti vás potřebují, když jsou úplně maličkaté, ale jak rostou, měly by se pomalu osamostatňovat. Je jen přirozené, že začnou samy chodit na kroužky, najdou si přátele a méně času tráví s rodiči. Neexistují žádné studie, které ukazují, kolik času by měli rodiče trávit se svými dětmi, důležitá je hlavně pozornost, kterou jim věnujete. „Naslouchejte jim, smějte se s nimi, relaxujte, aby se cítily milovány. To je učí, že vztahy jsou zdrojem radosti. Také je však musíte naučit, že máma někdy nemá čas ani náladu a potřebuje být sama,“ radí psycholožka Caplanová. 

Podle odborníků je důležité sledovat vývoj dítěte a znamení, která dává, a pokud čas dozraje, dopřejte mu další dávku samostatnosti. Pořád jej ale ujišťujte o tom, že tu jste pro ně a milujete je.

Mýtus 5: Dobrá máma se kamarádí s jinými matkami 

To, že jste porodila vlastní dítě, automaticky neznamená, že musíte milovat všechny malé děti a kamarádit se s jejich matkami. Jsou maminky (ty často věří výše uvedeným mýtům), které se automaticky snaží navázat kontakt s každou matkou v okolí. Hledají v ní podporu i potvrzení vlastních výchovných postupů a teorií. A je to v pořádku, pokud vám to tak vyhovuje.

Ale je i v pořádku, pokud cizí matky a cizí děti ráda nemáte a i nadále si držíte odstup. Své přátele si můžete vybírat podle svých kritérií a mateřství s tím nemá nic společného. 

Když dojde na různá tvrzení, která mezi matkami kolují, experti doporučují důvěřovat svým vlastním mateřským instinktům. Pak je velká šance, že se nebudete trápit hloupostmi a budete moct své síly upnout na skutečně důležité věci.

Témata: Chování a vztahy, mýty, Christine, Paul, Dobrá máma, Přelud, Mateřský instinkt, Mýtus, Televizní reklama, Dnešní svět, Rychlé řešení, Negativní pocit, Klinická psycholožka, Výchovný postup, Dobro, Byt, Paula, Fakta