Maminka.czDěti

Mýty a fakta o pneumokoku

Reklama 19.  7.  2017
Bakterie Streptococcus pneumoniae je obecně známá pod názvem pneumokok. Jedná se o zákeřný mikroorganismus, který může v lidském těle způsobit závažná invazivní onemocnění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vedle zánětů středouší jsou to například záněty mozkových blan (pneumokokové meningitidy) nebo rozsáhlé pneumonie, které mohou, obzvláště u jedinců s oslabenou imunitou, způsobit vážné komplikace
a v nejhorších případech i smrt. Pneumokok je však opředen mnoha mýty, které ve společnosti stále panují.

Mýtus: Pneumokok? Ten způsobuje zánět středního ucha

Fakt: Je pravdou, že bakterie pneumokoka způsobuje ve velké míře záněty středouší, které zpravidla nebývají život ohrožující. Zde však často informovanost veřejnosti končí. Pneumokok totiž dokáže způsobit i mnohem závažnější invazivní onemocnění, jako například těžkou pneumokokovou meningitidu nebo závažný zápal plic. Nákaza touto bakterií může být v nejtěžších případech pro pacienta smrtící.

Mýtus: Pneumokoka v létě nechytím

Fakt: Pneumokokové infekce se přenášejí stejným způsobem, jako například chřipka. A to tzv. kapénkami. Nelze tedy určit striktní sezónnost výskytu pneumokokových chorob. V nosohltanu více než 10 % zdravé dospělé populace a až 60 % malých dětí je bakterie přítomna, i když jedinec nevykazuje žádné známky onemocnění, která tato bakterie vyvolává. Těmto osobám říkáme tzv. přenašeči. Kýcháním či kašláním se tak bakterie dostává do vzduchu a hromadí se například ve veřejných prostranstvích typu nádražních hal, školek a škol nebo kanceláří s otevřeným prostorem. Inkubační doba (tedy doba mezi nákazou a vznikem prvních příznaků) se odhaduje na 1 až 3 dny. V podzimních a zimních měsících je zvýšení výskytu onemocnění ovlivněno i dalšími faktory, například oslabenou imunitou.

Klepněte pro větší obrázek

Mýtus: Naší rodině pneumokok nehrozí, děti jsou očkované

Fakt: To, že jednou z nejrizikovějších skupin z hlediska nákazy bakterií pneumokoka, jsou děti, je bezesporu fakt. Nechat naše nejmenší očkovat proti pneumokokovi je tudíž velmi dobrým krokem. Nejsou to však pouze oni, komu v tomto ohledu hrozí nebezpečí. Stejně početnou a neméně významnou rizikovou skupinou jsou senioři nad pětašedesát let věku. Přirozená obranyschopnost starších osob ztrácí postupem času na své síle a díky tomu jsou náchylnější k různým typům onemocnění, mezi něž patří i zákeřná bakterie pneumokoka.

Mýtus: Proočkovanost společnosti je dostatečná

Fakt: Vysoké procento rodičů nechává očkovat své děti proti pneumokokovým onemocněním. To je sice dobrá zpráva, ale nijak výrazně nemění fakt, že společnost jako celek proti tomuto typu onemocnění zcela chráněna není. Proti pneumokokovým chorobám není totiž očkována naprostá většina seniorů, kteří tvoří druhou nejpočetnější rizikovou skupinu. I když meningitidy způsobené pneumokokem či závažné zápaly plic mohou být pro seniory i smrtelné, plošná vakcinace v této rizikové skupině u nás zatím  zavedena není.

Nejspolehlivější prevencí, jak se proti zákeřným pneumokokům bránit je očkování. Také zdravý životní styl nebo pobyt na čertsvém vzduchu přispívají k prevenci onemocnění.

Témata: Děti