Maminka.czPorod

Mýty o císařském řezu. Tady je 5 nejčastějších polopravd

Tereza Víchová 5.  3.  2018
Přirozeně, nebo „císařem“? První varianta je ideální. A pro druhou by měl být zásadní důvod. Zeptali jsme se dvou odborníků, jaké nejčastější mýty o císařském řezu panují. A uvedeme je na pravou míru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestli je porod císařským řezem nutný třeba ze závažných zdravotních důvodů a jinak by bylo ohroženo miminko, vy nebo oba, není samozřejmě co řešit. Poměrně široké je ale pole takzvaných subjektivních důvodů, kdy se společně s lékařem rozhodujete a do hry vstupují třeba pochybnosti, emoce nebo dokonce strach. Císařský řez je velká operace břicha a znamená obvykle obtížnější rekonvalescenci vás i miminka. Už proto je třeba dobře zvážit, zda jej opravdu potřebujete. 

Nástřih hráze i císařský řez: Jak pečovat o rány?


Úzká pánev rodičky 

Žen s úzkou pánví je minimum, shodují se Ivana Bydžovská z porodnice v Liberci i Pavel Calda z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Je na porodníkovi, aby posoudil, zda povede porod spontánně, či císařským řezem,“ dodává Pavel Calda. Obecně mezi námi laiky ale panují mýty, že štíhlá žena bude mít s porodem problém. Štíhlost ale neznamená úzkou pánev, jaká se vyskytovala třeba v dávných dobách nemoci zvané křivice. Nebojte se proto předčasně. 

Odhad velké porodní váhy 

„Je dokázáno, že váhový odhad dítěte zvyšuje procento císařských řezů z takzvaných subjektivních důvodů,“ konstatuje Ivana Bydžovská. V praxi to znamená, že se sekce může, ale nemusí, provést. Odhad váhy je navíc zatížený relativně velkou chybou, proto je třeba brát jej s rezervou. „Také záleží na tom, pokolikáté žena rodí,“ dodává Pavel Calda. „Pokud porodila bez problémů čtyřkilové dítě, pravděpodobně nebude mít problém porodit stejně velké i příště.“ 

První dítě císařem, druhé bude taky 

Další mýtus. Když se důvod prvního „císaře“ znovu neopakuje, může žena rodit spontánně. Co to znamená v praxi? „Například první císařský řez byl dělán pro hrozící nedostatek kyslíku u plodu nebo pro nepříznivou polohu plodu. 
V dalším těhotenství probíhá vše skvěle, tak není důvod dělat plánovaný císařský řez,“ uvádí na pravou míru Pavel Calda.

Poloha dítěte koncem pánevním 

Ani to nemusí být důvod pro provedení císařského řezu. „Maminkám dáváme tři varianty ke zvážení. Obrat plodu v děloze, spontánní porod koncem pánevním nebo tedy císařský řez. V roce 2013 jsme spontánně porodili pouze 5 % plodů v poloze koncem pánevním, v minulém roce to bylo ale již 25 %,“ uvádí Ivana Bydžovská. Pokud tedy vaše miminko není správně „otočené“, a přesto chcete rodit přirozeně nebo to alespoň zkusit, můžete i podle toho volit místo porodu. Ne všude jsou totiž nakloněni spontánním porodům dětí koncem pánevním. 

Novorozenec se "dere" na svět císařským řezem stejně jako při klasickém porodu



Vyčerpaná rodička a strach 

Vyčerpání, strach a stres mohou průběh porodu blokovat. A to je další důvod, kdy se může nakonec sáhnout po císaři. Vše ale můžete sama v předstihu ovlivnit – třeba důkladnou předporodní přípravou. „Většina porodů probíhá v klidu a dobře,“ říká Pavel Calda. „Jsou ale i takové porody, které neprobíhají standardně, navíc začnou např. v 11 večer a nad ránem už je rodička velmi vyčerpaná.“ Stát se může cokoliv. Podle Ivany Bydžovské je ale naprosto zásadní zvládnutí komunikace mezi zdravotnickým personálem a rodičkou. „Porod musí bolet, bez toho to nejde. Bolesti jsme ale schopni minimalizovat nebo utlumit. Velkou pomocí pro tyto situace pak může být třeba dula,“ uzavírá Ivana Bydžovská. 

Fakta o císaři

  • Císařských řezů se v ČR provádí 24,9 %, jejich počet klesl (v EU je to 25,2 %). 
  • Optimální interval, podpořený studiemi, je 15–19 %. Zahrnuje i tzv. absolutní indikace, kdy je císařský řez nutné provést, jinak by byla v ohrožení matka, plod či oba. 
  • V 5–9 % případů se císařský řez může, ale nemusí provést – obvykle je rozhodnutí na vzájemné komunikaci rodičky a lékaře.

Zdroj: Údaje Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 

Cože, císařský řez? Co vás čeká před i po něm a na co se připravit
Něžný příchod na svět císařským řezem? Takhle vypadá jeho „pomalá“ varianta
Rady, jak se vyrovnat s císařským řezem
Témata: Porod, Novorozenec, Šestinedělí, Od těhotenství k porodu, mýty, Ivana Bydžovská, Pól, Plod, Univerzita Karlova, Česká republika, Zdravotnický personál, Pavel Calda, Liberec, Rodička, Evropská unie, Minulý rok, Váhový odhad, Nejčastější mýtus, Vzájemná komunikace, Operace břicha, Konec pánevní, Vyčerpání, NEJ, Pravá míra, Zásadní důvod