Maminka.czKam s dětmi

Na Bambiriádě 2011 si děti přijdou na své: budou moci žonglovat, plout na raftu i tančit

redakce 23.  5.  2011
Na Bambiriádě 2011 si děti přijdou na své:  budou moci žonglovat, plout na raftu i tančit
Dobrou náladu, spoustu her, zábavných soutěží, a především nových podnětů k aktivnímu využívání volného času nabídne dětem Bambiriáda 2011, která proběhne v době od 26. do 29. května.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zájemci o tradiční akci, pořádanou Českou radou dětí a mládeže (ČRDM), se na ni mohou vypravit do některého z těchto 18 měst: České Budějovice, Frýdek-Místek, Cheb, Chomutov, Chrudim, Ivančice, Jihlava, Liberec, Milovice, Náchod, Ostrava, Plzeň, Praha, Rychnov nad Kněžnou, Třinec, Zábřeh na Moravě a Zlín.

13. ročník Bambiriády se uskuteční jako oficiální akce Evropského roku dobrovolnictví. Pořadatelé i proto letos vetkli do vínku celorepublikové přehlídce činnosti organizací zaměřených na mimoškolní výchovu dětí a mládeže motto Máme se o co podělit. O tom, nakolik odpovídá realitě, se mohou děti – a pochopitelně i jejich rodiče – ostatně přesvědčit sami.

„V oddílech, klubech, kmenech, družinách se nescházíme pouze za účelem hraní her, i ty jsou nakonec přeci jen prostředkem. Cíl je jasný a na tom se všichni shodujeme. Scházíme se proto, abychom se vzájemně rozvíjeli v dovednostech, znalostech a schopnostech. Ti starší, co toho umí více, učí ty mladší, stejně tak jako ti mladší učí ty starší trpělivosti, ohleduplnosti, odpovědnosti. Snažíme se vytvářet zajímavé prostředí a pozitivně formovat mladé lidi,“ říká předseda ČRDM Aleš Sedláček.

A na co konkrétně se mohou malí návštěvníci bambiriádních areálů těšit? Například jihomoravské Ivančice, které jsou nováčkem mezi bambiriádními městy, nabídnou ukázky práce hasičů, jízdu na koních, žonglování, nácvik tábornických dovedností, střelbu z luku, praku i ze vzduchovky a chybět nebudou ani divadelní, taneční a pěvecká vystoupení.

V Zábřehu se do akce, konané za účasti zástupců spřátelených organizací ze Slovenska, Polska, Maďarska a Litvy, zapojí dvě desítky sdružení a spolků – a na děti, které se seznámí s jejich prezentací, bude čekat originální desková hra.

Středočeská Bambiriáda je tradičně putovní; letos se bude konat v Milovicích, kde pro děti chystají malování, rukodělné činnosti, hry, soutěže, lanové aktivity – a na milovickém pódiu pak recitace, tanec, zpěv i divadlo.

Bambiriáda v Rychnově nad Kněžnou se letos přesouvá do prostor tamního Kolowratského zámku a podzámčí. Díky pochopení a velké ochotě paní hraběnky se tak Bambiriáda uskuteční v reprezentativních prostorách zámeckých nádvoří, kde budou probíhat aktivní prezentace; na druhém nádvoří vyroste kryté pódium a v podzámčí na řece Kněžné se uskuteční plavba na raftech.

Karlovarská akce se bude konat opět v Chebu – a její součástí bude kromě besedy s regionálními politiky také konference na téma dobrovolnictví; během prezentace sdružení proběhne i malý průzkum veřejnosti s cílem zjistit, jaké dobrovolnické činnosti mladé lidi lákají.

V osvědčeném areálu Sportovní haly v Českých Budějovicích bude připraveno pódium pro kulturní vystoupení; okolní expozice jednotlivých spolků mají obsahovat mj. lanové aktivity, vodácké programy, projížďky na koních, keramiku, dětské divadlo nebo chůzi na chůdách.

V Chomutově chystají závody dračích lodí; v Chrudimi situují akci do prostor letního koupaliště, kam zavítá i dětská formace 5Angels, a Plzeň se blýskne Bambiriádou v novém multifunkčním areálu České údolí. K tradičním „stánkům“ a pódiu tak přibydou prezentace na sportovních hřištích a vodní hladině Borské přehrady, včetně adrenalinových sportů; představí se tak nové organizace, které v minulých letech neměly možnost svoji činnost předvést.

Bambiriáda v Praze proběhne druhým rokem na prostranství před VŠCHT, kde se představí tři desítky organizací, a to včetně úplných nováčků, jako je občanské sdružení DC s velmi zajímavým tanečním program; pražskou akci zpestří i celobambiriádní hra o puzzle. Samozřejmostí je i poskytnutí prostoru generálnímu partnerovi – Pojišťovně České spořitelny s programem Flexi, společnosti E.ON a dalším významným partnerům.

Bambiriádu 2011 ozvláštní řada doprovodných akcí, především půjde o prezentaci projektů ČRDM a jejích členů (Kam chodit, Kecejme do toho, kampaň Umačkáni dětmi aj.) Chystaná fotografická soutěž pak vybídne návštěvníky k pořízení zdařilého snímku dětí při tvořivé činnosti. První cenou v soutěži je víkendový pobyt v bavorském hotýlku s volným vstupem do tamního zábavního parku a aquaparku.

Další informace lze nalézt na adresách www.bambiriada.cz a www.adam.cz.

Témata: Děti, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Dětská forma, Dětské divadlo, Fotografická soutěž, Bambi, Frýdek-Místek, Moc, Ivančice, ČRDM, Třinec, Moč, I divadlo, Ostrava Plzeň, Desková hra, Zábřeh, Raft, Volný vstup, Víkendový pobyt