Maminka.czJen pro maminku

Na barvení vlasů jsme závislé

Jana Nová 12.  2.  2014
Vlasy si barví více než polovina žen: zpočátku pro oživení své hřívy, později pro zakrytí šedin. Barva ubere roky a vlasy přímo rozzáří. Musí se to s ní ale umět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Středoevropská populace má štěstí: Do vínku jí byly dány kadeře všech barev ... blond, rezavé, černé, kaštanové, což je velká výhoda oproti třeba černovlasému čínskému národu. Přesto to nikterak nesnižuje oblibu barvení vlasů v těchto zemích.
Často chceme to, co nemáme - blonďatá tmavé vlasy a černovláska naopak touží stát se blondýnou.

Chci to mít!

Snad každá žena v životě zatoužila uvidět se s jinou barvou vlasů, než s jakou se narodila. Vyzkoušela si to buď nanečisto s parukou, nebo opravdově s barvou.
U změny pak buď zůstala, nebo se vrátila ke své původní. Příležitostně s přelivem nebo pravidelně s barvou experimentuje skoro 80 procent žen. Některé výhradně v kadeřnictví, jiné výhradně doma a největší část obě možnosti kombinuje. Každý způsob má svá pro a proti.

Kadeřníci znají technologii

V kadeřnictví vám poradí nejlepší odstín nejen podle módy, ale i podle vašeho typu ... barvy očí a pleti. Jde-li o dobré kadeřnictví, nehrozí, že vám tu vlasy poškodí.
Pracují tu odborníci s kvalitními barvami, jež se nevymývají, a se speciálními vlasovými prostředky pro barvené vlasy, které neublíží ani pokožce na hlavě. Určitě se ... i navzdory vašemu přání ... nebudou pouštět do přílišného zesvětlování, jestliže nemáte vlasy v perfektním stavu, a už vůbec ne kysličníkem. Velkou proměnu určitě doporučí absolvovat raději ve dvou až třech návštěvách. Profesionálové také mohou poradit co dělat s vlasy naopak neodborně odbarvenými, jakou jim dopřát kúru nebo posilující péči.

Takové domácí barvení

Barvení doma má dvě výhody ... nemusíme nikam chodit a v době působení barvy se můžeme věnovat jiné potřebné činnosti. I nevýhody jsou dvě: Vybereme si nevhodný odstín a tohoto přehmatu se hned tak nezbavíme. Nebo se nám nemusí podařit obarvit si důkladně a celistvě celou vlasovou pokrývku a hlava pak hýří několika odstíny.

Obalené vlasy

Není-li cílem našeho snažení výrazná změna barvy nebo zakrytí šedin, vystačíme si s přelivem, který neproniká přímo do vlasu, pouze jej obalí. Dosáhneme jím mírného tónování či osvěžení kštice. Efekt vydrží zhruba měsíc. Kvalitní moderní barvy dnes už většinou neobsahují čpavek a vlasům i kůži na hlavě neškodí ani při pravidelném používání. Pokud ale z nějakého důvodu odmítáte „chemii“, zkuste přírodní barvivo henna (jsou to usušené a rozemleté listy keře Lawsonia), které působí jen na povrchu vlasu. Rada odborníka ovšem zní: Nekombinujte hennu s chemickými barvami, výsledná barva vás může nemile zaskočit.

A co v těhotenství?

O tom, zda barvení vlasů v těhotenství může, či nemůže být nebezpečné, se vedou dlouhé debaty. Na jednu stranu je pravda, že těhotná žena by se měla vyhýbat škodlivé chemii (drogy, alkohol), na druhou stranu však vývoji miminka nepřidá, bude-li jeho matka ve stresu ze svého nedokonalého zevnějšku. Kromě toho vyhnout se v dnešní době styku s chemií je prakticky nemožné.

Odborníci se shodují v tom, že při barvení vlasů zůstane naprostá většina chemie na vlasech nebo na pokožce a jen malé procento se jí vstřebá. Nemůže proto v těhotenství vadit. Všechny vlasové prostředky ostatně podléhají přísným bezpečnostním pravidlům platným v rámci EU a o žádném zákazu v těhotenství se v nich nehovoří. Problémem ale může být, že těhotným ženám někdy v důsledku hormonálních změn barva špatně chytá a hůře se i nanáší. Proto je v této době vhodnější nechat se obarvit v kadeřnictví a raději to nezkoušet doma.

Barvené, tedy citlivé

I když používáme kvalitní prostředky, stejně vlasy zásahem do přirozeného pigmentu zcitliví. Podle stupně senzitivity jim musíme poskytnout dokonalou péči.

1. stupeň:Projevuje se prakticky u každého vlasu, do něhož bylo zvenčí zasaženo. Třebaže jsou vlasy zdravé, vyplatí se dobrá regenerační péče.

2. stupeň:Při častém barvení a nedokonalé péči vlasy ztrácejí pružnost a začnou se lámat, protože je porušena jejich nepropustnost. Kromě intenzivní pečující kúry bývá vhodné chránit je před UV paprsky.

3. stupeň: Poškozený je keratin zajišťující odolnost a pevnost vlasu, a to buď nešetrným odbarvováním, nebo slunečním zářením. Vlasy jsou krepaté, bez lesku a pružnosti, snadno se lámou. Nastoupit musí důkladná obnovující péče (regenerační masky apod.).

Jak se správně barvit

  • Při domácím barvení se rozhodně vyplatí věnovat pár minut pročtení návodu, než se pak několik týdnů trápit kvůli výsledku nepovedeného experimentování.
  • Opomenout bychom neměli ani test na citlivost, zejména u nového druhu barvy, abychom se vyhnuli alergické reakci pokožky na hlavě.
  • Délku působení je záhodno dodržet nejen kvůli dobrému výsledku barvení, ale také aby se vlasy nepoškodily.
  • Při prvním a zejména domácím barvení bychom se měly vyhnout příliš nápadné změně; vhodnější je rozložit ji do několika kroků.

Jaké jste roční období ?

Podle toho, jaký jste typ, je vhodné volit nejen oblečení a líčení, ale také barvu vlasů. Všechno by spolu mělo ladit, aby celek působil příjemně a harmonicky.

Jarní typy: Všechny teplé plavé tóny ... od světlé barvy pšenice až po medově zlatou. Nevhodná je tmavě měděná a tmavohnědá.

Letní typy:Chladné a tlumené barvy; vybírat lze od středně plavé až po tmavě plavou, oříškovou nebo světle hnědou. Nedoporučují se příliš tmavé barvy nebo červené a měděné tóny.

Podzimní typy: Kaštanová, rubínově červená nebo měděná ... všechny tóny, které podtrhnou přirozenou barvu pleti. Zapomeňte na blonďaté a fialové odstíny.

Zimní typy: Slušet vám budou tmavohnědé tóny, tmavofi alová, borůvková nebo bordó. Opakem je odstín blond.

Článek vyšel v časopisu Moje zdraví 1/2014

Témata: Jen pro maminku, Časopis Moje zdraví, Největší část, Barvení vlasů, Pravidelné používání, Barvení, Rubin, Bar, Kštice, Rada odborníka, Velká výhoda, Výrazná změna, Bár, Přeliv, Přehmat