Maminka.czInflační brzda

Na čem se dá ušetřit v těhotenství? Projděte si 10 praktických tipů od Mazané matky!

Simona Formánková inb 23.  11.  2022
Stanete se v blízké budoucnosti maminkou? Dost možná vám to vedle jiných pocitů nahnalo strach z toho, jak novou etapu zvládnete po finanční stránce. Odemykáme pro vás video ze sekce Premium Plus, ve kterém vám Viola Hejlová, autorka blogu Mazaná matka, prozradí 10 osvědčených tipů, jak a na čem se dá v těhotenství ušetřit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Viola Hejlová je maminkou dvouleté holčičky. Tipy, rady a informace z oblasti financí získala nejen mateřskou praxí, ale také studiem na vysoké škole ekonomické. Své zkušenosti sdílí pro inspiraci ostatním na blogu Mazaná matka. Na námi položenou otázku, zda se na něčem dá ušetřit v těhotenství, připravila 10 položek výdajů, které pravděpodobně žádnou těhotnou maminku neminou. 

"Samozřejmě záleží na přístupu a standardu, na co je maminka zvyklá – u té celkové částky se můžeme blížit i nule. Což znamená, že jde o zbytné věci a nemusíme je platit. Zároveň pokud je maminka zvyklá na vysoký standard, tak se můžeme pohybovat v řádu tisíců, možná i víc," říká na úvod Viola a vzápětí odkazuje na první bod ze svého seznamu.

1) Kyselina listová a jiné doplňky stravy

"V tomto případě záleží na doporučení ošetřujícího lékaře. Mně osobně řekla gynekoložka, že mi v prvním trimestru stačí jedno balení kyseliny listové, což je položka za 60 korun," vzpomíná Viola.

2) Prvotrimestrální screening

"Většina screeningů v těhotenství je placena z veřejného zdravotního pojištění, takže maminky nic dalšího neplatí. Ale ten největší, a za mě nejdůležitější, tedy ten ve 13. týdnu (říká se mu také prvotrimestrální) z veřejného zdravotního pojištění hrazen bohužel není a každá maminka si ho musí platit sama. Cenově se pohybuje okolo 1100 až 1300 Kč. Na toto vyšetření však těhotná žena může zpětně získat příspěvek od zdravotní pojišťovny v rámci fondu prevence," dává jeden z tipů autorka blogu Mazaná matka. 

 

3) Těhotenské oblečení

"Tady velmi záleží na ročním období, kdy má těhotná žena to největší bříško, protože dost těžko se chodí například v prosinci v původním kabátu. Ale tohle je také hodně na přístupu, jak moc udržitelně se maminka obléká," říká Viola. 

4) Krémy/oleje na prevenci tvorby strií

"Tato položka je opět na preferencích maminek. Mně osobně se investice vyplatila, mazala jsem poctivě od začátku až do konce a nemám na těle ani proužek. Proto je to z mého pohledu něco, co se vyplatí. Každopádně ne nutně na sobě ty přípravky musí mít napsáno 'těhotenské', aby se to dalo v těhotenství používat. Zvažte proto, zda nemáte doma v zásobě krém nebo olejíček, který by se v tomto případě dal použít," přidává Viola jeden ze svých tipů.

5) Cvičení pro těhotné

"Jako další bod mám těhotenské cvičení. Tady můžete určitě využít předplacené karty nebo permanentky do fitka, nemusí nutně jít pouze o kurzy zaměřené na ženy v očekávání. Opět je však důležité vše konzultovat s lékařem," říká Viola.

6) Předporodní kurzy

"Předporodních kurzů už existuje spousta v on-line formě nebo v levnějších variantách. Já osobně jsem absolvovala kurz přímo ve své porodnici a hodnotím to velmi kladně. Mohla jsem se seznámit s prostředím. Co se týká obsahu, tak pokud maminka věnuje nějaký čas studiu na internetu, troufám si říct, že se dá předporodní příprava zvládnout i bez kurzu. Zároveň je tohle ale položka, na kterou všechny pojišťovny zpětně přispívají, takže pokud víte, že se vám to celé proplatí, je dobré toho využít," mluví ze své vlastní zkušenosti Viola. 

7) Kojicí podprsenky

"Tady opět záleží na tom, jak je maminka náročná. Myslím, že se leckdy dá využít i to, co už doma máte, ale samozřejmě ne vždy. Zároveň jsou kojicí podprsenky opět položka, na kterou se dá čerpat příspěvek od zdravotní pojišťovny," říká Viola. 

VIDEO: Jak žádat o příspěvky v těhotenství? Mazaná matka prozradí, jak na to KROK ZA KROKEM

8) Balíček věcí do porodnice

"U tohoto bodu je potřeba si prostudovat, co konkrétní nemocnice nabízí, protože každá to má trochu jinak. V mé porodnici dávali například krásný balíček zdarma. Takže opravdu před pořizováním a balením doporučuji projít si web vámi vybrané porodnice. A pokud do něčeho chcete investovat, tak v rámci dárků nebo baby shower můžete poprosit kamarádky, jestli by se vám na něco užitečného nechtěly složit." 

9) Čaje pro kojící maminky

"V tomto případě doporučuji si do zásoby koupit pouze jeden balíček. Protože dopředu samozřejmě nevíte, jestli budete kojit, případně zda vám to vůbec bude chutnat," shrnuje stručně devátý bod Viola. 

10) (Nadstandardní) náklady spojené s porodem

"Tato položka obvykle dělá největší rozdíl v celkovém součtu, protože za nadstandardní pokoj v porodnici se za jeden den může platit i v řádu tisíců. Takže za třídenní pobyt jsme klidně na částce přes 10 000 Kč," uzavírá součet svých tipů Viola s tím, že i tato položka je samozřejmě velmi individuální. 

Témata: Těhotenství, Porodnice, Matka, Tipy a rady v těhotenství, Domácnost, Peníze, baby shower, Finance, Jak ušetřit, internet, Inflační brzda, Mazaná matka, Premium Plus, Blog, Maminka, Vysoká škola ekonomická, Hejlová, Položka, Viola Hejlová, Viola, Praktický tip, Tip