Maminka.czTěhotenství

Na co si dát pozor na počátku těhotenství, v prvním trimestru?

Těhotenství se dá rozdělit na tři důležité milníky – trimestry, které mají různou délku. Poradíme, na co si dát obzvláště pozor v první části těhotenství, tedy během prvního a nejrizikovějšího trimestru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jednotlivé trimestry těhotenství jsou definovány obdobími růstu a vývoje děťátka. První trimestr začíná předpokládaným datem početí a trvá prvních 12 týdnů těhotenství.

Na začátku prvního trimestru je oplodnění vajíčka spermií. Začínají se objevovat první příznaky těhotenství jako vynechaná menstruace, ranní nevolnosti, napětí v prsou, bolesti hlavy a podobně.

VIDEO: Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenství - potřebujete je?

Během tohoto období je vývoj dítěte nejmasivnější – zakládají se všechny orgánové soustavy a na konci prvního trimestru je plod podobný člověku, má všechny končetiny, hlavičku i tělíčko. Na hlavičce se postupně vyvíjejí i oči, víčka, ušní boltce. S vývojem končetin souvisí také pohyby. Ty jsou nejprve velice slabé a detekovatelné pouze na ultrazvuku. Protože se jedná o velice důležité období vývoje miminka, měly by si těhotné ženy dávat velký pozor na to, co dělají, konzumují…

Jídelníček

Placentou se dostávají z potravy k plodu nejen živiny, ale i škodlivé látky, které běžně jíme a pijeme. Proto je nutné, aby si těhotné ženy potraviny důkladně vybíraly, aby zbytečně nejedly to, co by mohlo jejich vyvíjejícímu se plodu uškodit.

Konzervované výrobky

Vyhýbejte se instantním směsím pro rychlou přípravu jídla, stejně tak i konzervám. Přidávají se do nich cukr, sůl, konzervační látky, různé příchuti a barviva, mnohdy obsahují i hodně nasycených tuků. Také výrobky z tzv. rychlého občerstvení jsou v době těhotenství vysloveně nevhodné. Hlavně grilovaná a rychle upravená drůbež může obsahovat nebezpečné bakterie, které mohou přejít z matky na plod, a ohrozit tak dítě na životě.

Sýry

Pozor na ohrožení plodu nepasterizovaným mlékem a mléčnými produkty (měkké zrající sýry, například brie), které mohou obsahovat různé choroboplodné zárodky, stejně tak i například listerie (bakterie způsobující infekční onemocnění zvířat a přenosné na člověka, způsobují listeriózu).

Zásadní mezník vašeho těhotenství: Proč je 12. týden tolik důležitý?

Káva

Káva v těhotenství ve velkých dávkách zvyšuje riziko potratu a také může způsobit předčasný porod. Proto si kávu v průběhu následujících devíti kalendářních měsíců raději odpusťte, výrazně její konzumaci omezte nebo ji nahraďte kávou bez kofeinu.

Sport

Cvičení v těhotenství je pro matku i dítě prospěšné: procvičováním svalů předcházíte bolestem zad a snižuje se riziko trombózy. A zároveň se také zvyšuje vylučování endorfinu – tedy hormonu štěstí. Horlivá fyzická aktivita a sportování na počátku těhotenství vedou ale až čtyřikrát častěji k potratu. Podle odborníků by se měly ženy v první fázi gravidity vyhnout běhání, míčovým hrám, pálkovým hrám či cvičení více než sedm hodin týdně. Doporučujeme speciální cvičení pro těhotné, které je přizpůsobeno nastávajícím maminkám.

Na co pozor v prvním trimestru?

  1. Nikdy nesportujte nadoraz.
  2. Při pocitech slabosti či mdlobách ihned přestaňte s pohybem, odpočiňte si a hodně pijte, kontrolujte také svou tělesnou teplotu.
  3. Pozor na sporty, které zvyšují nitrobřišní tlak, s posilováním raději přestaňte!
  4. Pozor na sportování při špatném počasí.
  5. Omezte riziko pádů a nárazů.
  6. Intenzitu cvičení volte podle své kondice.
Rizikový první trimestr: Na co si dát pozor a čeho není třeba se bát?

Alkohol

V těhotenství není povolena ani malá sklenička alkoholu. Lékaři se shodují na tom, že i malé množství může nevratně poškodit plod. Přes placentu se alkohol dostává přímo k tkáním a orgánům plodu, po dvou hodinách od napití je koncentrace alkoholu v krvi plodu dokonce vyšší než u matky. Děti bývají nepokojné, podrážděné a hyperaktivní. U některých dětí se může vyskytnout mentální retardace. Poruchy u novorozenců spojené s požíváním alkoholu jsou stálé a nelze je léčit. Nepijte alkohol, za to riziko to nestojí.

Témata: Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Sport, Zdraví žen, První trimestr, Cvičení, Alkohol, Mléčný produkt, Ranní nevolnost, Na co pozor, Malá sklenička, Speciální cvičení, Oplodnění, Důležité období, Špatné počasí, Ohrožení, Riziko potratu, Rychlé občerstvení, Sklenička, Riziko pádů, Těhotná žena, Mentální retardace, BOLT, Kalendářní měsíc, Sport na Heureka.cz