Maminka.czPraktické rady

Na jaké preventivní prohlídky byste měli chodit a jak často? Víme, co všechno je letos jinak

Simona Procházková 18.  2.  2022
Ruku na srdce – chodíte pravidelně na preventivní prohlídky k praktickému či očnímu lékaři, zubaři nebo gynekologovi? Poradíme, k jakým lékařům byste se měli vypravit, abyste měli přehled o svém zdraví a předcházeli riziku vážnějších komplikací. Tady je přehledný průvodce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prohlídka u praktického lékaře

Proč zajít za praktickým lékařem, i když se cítíte dobře? Existuje řada závažných onemocnění, která v počátečním stadiu nebolí ani se neprojevují žádnými jinými zdravotními neduhy. Právě preventivní prohlídka u praktického lékaře je může odhalit včas.

VIDEO: Až 40 % žen nechodí na mamograf, 1900 ročně umírá! Jak probíhá vyšetření krok za krokem?

Jak často? Dospělí od 18 let mají nárok na hrazenou preventivní prohlídku u praktického lékaře jednou za 2 roky.

Co vás čeká:

  • Lékař doplní anamnézu, poklepem a poslechem vyšetří srdce a plíce, pohmatem štítnou žlázu, zkontroluje stav žil a tepen na dolních končetinách, změří krevní tlak a zjistí index tělesné hmotnosti (BMI). Orientačně vyšetřuje také zrak a sluch, diagnostickým papírkem vyšetří moč.
  • Součástí preventivní prohlídky je rovněž kontrola očkování a předepsaných preventivních vyšetření, včetně screeningových vyšetření pro prevenci rakoviny – např. test okultního krvácení ve stolici 1× za rok od 50 let a 1× za 2 roky od 55 let, EKG 1× za 4 roky od 40 let, vyšetření koncentrace tuků v krvi a hladiny cukru v krvi, u žen screeningové mamografické vyšetření 1× za 2 roky od 45 let.
  • Novinkou je od 1. ledna 2022 plošný screening karcinomu plic. Praktičtí lékaři budou lidem mezi 55 až 75 lety, kteří kouří více než 20 cigaret denně, doporučovat preventivní vyšetření plic. Konkrétně jde o návštěvu pneumologa se základním vyšetřením včetně vyšetření funkce plic, nabídnutí intervence pro odvykání kouření s případným odesláním do centra pro odvykání kouření a poslání na screeningové CT vyšetření plic.

Prohlídka u očního lékaře

Orientační vyšetření zraku sice provádí praktický lékař v rámci preventivní prohlídky, nemá však k dispozici přístroje jako specialista, proto byste měli pravidelně absolvovat vyšetření také přímo u ambulantního očního lékaře. V roce 2021 prosadila Česká oftalmologická společnost program preventivních očních prohlídek u lidí mezi 45 až 61 lety.

Preventivní oční prohlídka slouží nejen k vyšetření dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, které dlouho probíhají nepozorovaně, například zeleného zákalu. Přístrojová měření mohou podat podrobné informace o refrakčních vadách, očních, ale i celkových onemocněních, jež se zrakem zdánlivě nesouvisejí.

Jak často? V dospělosti se vyšetření očním lékařem doporučuje minimálně jednou za čtyři roky do 45 let věku a jednou za dva roky po 45. roce.

Co vás čeká:

  • V rámci prevence se provádí vyšetření zrakové ostrosti, které odhalí refrakční vady nebo změny dioptrií. Vyšetření zorného pole zase zachycuje jakékoliv výpadky i v periferních částech.
  • Dalším krokem je měření nitroočního tlaku, který je rizikovým faktorem vzniku zeleného zákalu. Důležité je také vyšetření očního pozadí při rozšířené zornici, které zobrazí chorobu sítnice nebo zrakového nervu.
  • V případě, kdy lékař odhalí refrakční vadu, doporučí jednu z možností její korekce: brýle, kontaktní čočky nebo laserovou operaci, která během krátkého a bezbolestného ambulantního zákroku dokáže natrvalo zbavit krátkozrakosti, dalekozrakosti i astigmatismu.
Test DNA odhalí předrakovinové změny děložního čípku přesněji než cytologie. Komu ho hradí pojišťovny?

Prohlídka u gynekologa

I když jsou každoroční preventivní gynekologické prohlídky hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, velký počet žen na ně bohužel pravidelně nedochází, a vystavují se tak riziku vzniku karcinomu děložního čípku či prsu.

Jak často? Od 15 let má každá žena nárok na preventivní prohlídku u gynekologa jednou ročně.

Co vás čeká:

  • Prohlídka je přizpůsobena vašemu věku. Vyšetřuje se pochva a děložní hrdlo prostřednictvím takzvaného zrcadla a také pohmatem. Lékař zkontroluje rovněž zevní genitál a může vyšetření doplnit ultrazvukem.
  • Každoročně také v rámci screeningu karcinomu děložního čípku odebírá gynekolog cytologický stěr, který zasílá k laboratornímu vyšetření. Od loňského roku navíc došlo k významné změně v oblasti screeningu rakoviny děložního čípku – ženy ve věku 35 let (+364 dní) a 45 let (+364 dní) mají od 1. 1. 2021 nárok podstoupit zdarma vysoce citlivý HPV DNA test.
  • V roce 2022 dostávají šanci podstoupit HPV DNA test hrazený pojišťovnou ženy narozené v roce 1987 a 1977. Jestliže příležitost zmeškají, musí si test zaplatit (cena pro samoplátce se pohybuje okolo 1000 Kč) nebo na novou možnost testu zdarma počkat devět let v případě pětatřicetiletých žen. Po šestačtyřicátých narozeninách už pojišťovny test bohužel neuhradí.
  • Gynekolog by se měl starat i o zdraví prsou a poučit vás o samovyšetření a případně vás odeslat na mamografii (od 45 let 1× za 2 roky), pokud to již neudělal praktický lékař.

Prohlídka u stomatologa

Pravidelné vyšetření u zubního lékaře je důležitější, než si možná myslíte. Nejen z hlediska samotné péče o chrup, ale změny v dutině ústní mohou rovněž poukazovat na jiná onemocnění, včetně přednádorových a nádorových stavů.

 Jak často? Preventivní prohlídky u zubaře probíhají jednou ročně, ale po pěti měsících od provedené preventivní prohlídky můžete přijít ještě na takzvanou pravidelnou prohlídku, která je rovněž hrazena zdravotní pojišťovnou. Těhotné ženy mají nárok na dvě preventivní prohlídky v době gravidity.

Co vás čeká:

  • Stomatolog vyšetřuje stav chrupu a parodontu (tkáň obklopující a fixující zub), sliznice a dalších tkání, zjišťuje anomálie v postavení zubů a čelistí a všímá si změn v dutině ústní.
  • Od 1. ledna 2022 se navíc rozšířil počet hrazených úkonů u zubařů či ortodontistů. Kromě akutní a preventivní péče se přidávají i zákroky, jako jsou některá lepší zubní protetika (nové úhrady u modernějších náhrad a korunek) či změny v hrazení rovnátek.

Prohlídka u kožního lékaře

Pravidelné návštěvy u dermatologa mohou odhalit rakovinu kůže. Víte, že okolo 30 až 50 % melanomů vznikne na podkladě pigmentového znaménka? Rozvinutí zhoubného nádoru se dá předejít díky včasnému zachycení a odstranění již ve chvíli počínající přeměny znaménka.

Jak často? Odborníci doporučují preventivní prohlídku u kožního lékaře jednou ročně. S návštěvou byste rozhodně neměli otálet, pokud zaregistrujete jakékoliv změny pih a pigmentových útvarů (změna tvaru či barvy, podezřelé nové znaménko, krvácení či svědění...).

Co vás čeká:

  • Při preventivní prohlídce dermatolog zkontroluje kožní znaménka a pihy po celém těle.
  • K moderním vyšetřovacím přístrojům patří digitální dermatoskop, který dokáže zvětšit znaménko až padesátkrát, snímek uložit v paměti počítače a v následujících letech porovnat jeho vývoj.
Preventivní prohlídky dětí: Kdy přesně vás čekají a proč jsou důležité? Známe novinky a změny

Kontrola na mamografii

Každé ženě nad 45 let hradí zdravotní pojišťovny preventivní vyšetření v rámci screeningu rakoviny prsu prostřednictvím mamografie. Podstupovat by ho měla každá žena pravidelně jedenkrát za dva roky.

Žádanku na mamografické vyšetření vystaví praktický lékař nebo ošetřující gynekolog. Jeho cílem je včasný záchyt menších zhoubných nádorů. Provádí se i u žen, které nemají potíže, netrpí žádnými příznaky a v prsu si nic nenahmatají. Doplňující metodou je pak ultrazvuk.

Jak často? V rámci screeningových programů máte vyšetření na mamografu plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění 1x za 2 roky, pokud vám je 45 a více let. Absolvovat ho ale můžete kdykoli (doporučeno je pro ženy od 40 let výše, pro mladší je vhodnější metodou ultrazvuk prsou) i bez doporučení odborníka jako samoplátkyně. Většina zdravotních pojišťoven ženám na mamografické vyšetření přispívá v rámci svých programů a fondů prevence.

Co vás čeká:

  • Mamografické vyšetření probíhá vestoje, kdy jsou ženě osnímkovány postupně oba prsy. Vyšetření nebolí, jen některým ženám může být nepříjemné, protože při něm dochází ke stlačení prsů.
Témata: Zdraví, Praktické rady, Gynekologie a porodnictví (poradna), Nemoci, Zdraví žen, léto, cena, oční vady, plíce, melanom, Mel C, test DNA, Gynekolog, Ady, Průvodce, Preventivní prohlídka, Pozadí, Vyšetření, Prohlídka, Kontaktní čočky, Praktický lékař, BMI, Stlačení, Chod, Zubař, Zdraví na Heureka.cz

Video