Maminka.czKojenec

Na podpoření tvorby mateřského mléka existují spolehlivé triky

Alena Klimková 27.  11.  2011
Jestliže vás již několik dní po porodu trápí nedostatek mateřského mléka, můžete jeho tvorbu podpořit konzumací vhodných potravin, bylinek, ale i homeopatik. Zároveň bysta měla mít na mysli, že největšími nepřáteli kojících žen jsou únava a stres. Proto si nezapomeňte dopřát dostatek spánku, odpočinku, pohybu na čerstvém vzduchu i kvalitní a vyvážené stravy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojení každé dvě hodiny

Tělo kojící ženy je schopno během jedné hodiny vyprodukovat zhruba padesátiprocentní množství mléka, které bylo vytvořeno během posledního kojení. Pokud budete během jednoho až dvou dnů své miminko ke svým prsům přikládat častěji – asi každé dvě hodiny – zvýšíte tím produkci mateřského mléka. Při každém kojení se navíc doporučuje vystřídat obě prsa, čímž se v obou dvou stimuluje tvorba mateřského mléka.

Jestliže se vaše děťátko odmítá přisát v kratších časových intervalech, zkuste si mezi jednotlivými kojeními pomoci odsávačkou mateřského mléka nebo odstřikováním. Také v tomto případě byste měla dosáhnout svého cíle – tedy zvýšení tvorby mateřského mléka.

TAKÉ VÁS ZAJÍMÁ: Co vám chce říct? Naučte se rozumět kojencům i beze slov!

Zvýšený pitný režim

Tvorbu mateřského mléka podpoříte také zvýšeným pitným režimem – někteří lékaři doporučují v průběhu dne vypít až 3,5 litru tekutin. Upřednostnit byste měla zvláště neslazené neperlivé vody, neslazené ovocné čaje, ředěné džusy a samozřejmě mléčné nápoje. Vhodné je také užívání čajů pro kojící matky, které obsahují bylinky podporující laktaci.

Homeopatika

Na zvýšení tvorby mateřského mléka mají pozitivní vliv i homeopatika. A to například ricinus communis, agnus castus či urtica urens. O jejich vhodnosti i četnosti užjavascript:void(0)ívání byste se však měla poradit se svým lékárníkem nebo ošetřujícím lékařem. Měla byste navíc vědět, že někteří lékaři upozorňují na to, že účinek působení homeopatik snižují přípravky obsahující mátu peprnou.

ČTĚTE TAKÉ: Zuzana Vejvodová: Přítomnost tatínka u porodu beru jako podporu

Babské rady

Stačí, když do internetového vyhledávače zadáte heslo „zvýšení tvorby mateřského mléka“, a vyjede vám spousta hojně užívaných babských rad na zvýšení produkce mléka během kojení. Zjistíte tak, že některé maminky nadají dopustit na meltu, odvary z fenyklu či anýzu, nealkoholické pivo či výjimečně dvě deci červeného vína.

Jiné maminky si pochvalují tzv. „pelíškování“, které často praktikují v době laktační krize. Svléknou se, miminko nechají pouze v plence a lehnou si s ním do postele pod peřinu, čímž se má rozjet v těle matky hormonální mechanismus, a tím dojde i ke zvýšení tvorby mléka.

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž: Kniha na podzim – Kouzelná lampa

I když kojící ženy s nedostatkem mléka nedají na některé z výše uvedených babských rad dopustit, velkou roli v jejich úspěšnosti hraje rovněž psychika. Žena se uvolní, zbaví se přebytečného stresu a očekává pozitivní výsledek, který se zpravidla také dostaví.

VIDEO: Co všechno jste nevěděla o kojení?

Témata: Děti, Výživa a stravování, Novorozenec, Kojenec, Zuzana Vejvodová, Máť, Nealkoholické pivo, Tvor, Mater, Trik, Časový interval, Poslední kojení, Ricinus Communis