Maminka.czZdraví

Na příznaky chřipky neplatí jen klid a nohy v teple

Chřipkou ročně onemocní až 50 milionů Evropanů. Zejména v zimě se potýkáme s úbytkem slunečního záření, které spolu s nižší vlhkostí ovzduší přispívá k prodloužení životaschopnosti chřipkových virů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zima, oslabená imunita a přeplněné dopravní prostředky, to vše znamená, že jsme v epicentru chřipkového období. Avšak i toto vysoce nakažlivé virové onemocnění lze efektivně zvládnout. Co tedy dělat, když se náš imunitní systém neubrání?

Je zima a viry mají pré

Chřipka se vyskytuje především v zimě, a to z řady více nebo méně jasných důvodů. Jako možné příčiny sezónnosti chřipky se uvádí chladem oslabený imunitní systém, nedostatek slunečního záření, které je zdrojem vitaminu D, nižší sezónní aktivita některých součástí imunitního systému a vyšší stabilita chřipkového viru v zimních podmínkách.

Lidé se v zimě také častěji sdružují uvnitř, a jsou tak v blízkém kontaktu, ať už v přeplněných dopravních prostředcích, v kinech či divadlech. To je příčinou snazší nákazy, protože viry se přenáší kapénkami při kýchání nebo kašlání, kapénky nadále kontaminují i povrchy, kterých se dotýkáme.

 
"V 7. kalendářním týdnu je nemocnost akutních respiračních infekcí včetně chřipky (ARI) v ČR na úrovni 1 944 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje vzestup o 3,3 %. Vzestup nemocnosti je evidován u dospělých, v dětských kategoriích stagnuje či mírně klesá. Nejvyšší nemocnost je aktuálně evidována v Libereckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Jihočeském, Zlínském kraji, na Vysočině, v Plzeňském a Středočeském kraji." (zdroj: SZÚ, MUDr. Martina Havlíčková, NRL pro chřipku, MUDr. Jan Kynčl, odd. infekční epidemiologie)
 

„Zejména v rizikových obdobích je třeba omezit kontakt s nemocnými lidmi a vyhnout se místům s vysokou koncentrací lidí obecně. Při prvních zpozorovaných příznacích je vhodné učinit kroky, které předejdou zhoršení stavu,“ radí MUDr. Igor Karen, praktický lékař, Benátky nad Jizerou.

Poznáte rozdíl mezi chřipkou a virózou či nachlazením? Liší se příznaky i léčba

Nástup nemoci a její projevy

Nástup symptomů chřipky je obvykle velmi rychlý, často doprovázený zimnicí, bolestmi hlavy a teplotou stoupající k 39 až 40 °C. Přidávají se bolesti svalů a kloubů, dráždivý kašel, pocit sucha a škrábání v hrdle. Z  tohoto důvodu jsou nezbytné dostatečný přísun tekutin a dostatek odpočinku.

„Pokud trpíte bolestmi hlavy i celého těla, jež jsou větší než při běžném nachlazení, je vhodné sáhnout po léku, který má protizánětlivé účinky, tlumí bolest i teplotu,“  upozorňuje MUDr. Karen.

Chřipka a nachlazení v těhotenství. Jaké léky můžete užívat?

Odpočinek, spánek a množství tekutin

Obecná doporučení pro případ chřipkové infekce zahrnují dostatečný odpočinek a spánek, stálý přísun dostatečného množství tekutin, aby se předešlo dehydrataci.

Pacient by se měl udržovat v teple, dbát na zásady prevence šíření nákazy (mytí rukou, vyhazovaní použitých kapesníků, vyhýbání se kolektivu) a v případě potřeby užívat léky ke snížení teploty a úlevě od bolesti (například paracetamol či ibuprofen).

Chřipka: Někdo ji překoná bez následků a jiné ohrožuje na životě

Když příznaky udeří v plné síle

Pokud však příznaky chřipky udeří v plné síle a bolí vás celé tělo, není nutné hrát si na hrdinu a spoléhat pouze na čaj. Doporučuje se podpořit organizmus některým z volně dostupných léků, který působí protizánětlivě, snižuje horečku a tlumí bolest svalů, kloubů a hlavy, jako je např. Brufen 400 od společnosti Mylan.

Tento přípravek je vhodný také na bolesti menstruační či zubů nebo například na bolesti související se sportovními úrazy – tedy po zranění svalů, šlach a vazů.

Pokud příznaky přetrvávají, pacienti by neměli pokračovat v automedikaci, ale raději konzultovat svůj stav s lékařem.

VIDEO: Mýty kolem počasí a chřipky: Silný mráz viry nezabije, chybí vitamíny a slunce

5 tipů, jak vyzrát na střevní chřipku. Pomůžou dieta, pitný režim i čištěný jíl
Dá se chřipka zahnat jen vitamíny?
Jak rozeznat zánět nosohltanu od rýmy? U obou je důležité správné smrkání

 

Témata: Zdraví, Jan Kynčl, Sluneční záření, Dostatečný odpočinek, Příznak chřipky, Jasný důvod, Plná síla, Vysoká koncentrace, Stálý přísun, Vir, Běžné nachlazení, Dostatečné množství, Blízký kontakt, Liberecký, Státní zdravotní ústav, Liga, Dráždivý kašel, Vysočina, Benátky, Liberecký kraj, Česká republika, Bolest, Brufen, Imunitní systém, Záření, Zdraví na Heureka.cz