Maminka.czBatole

Jak naučit dítě smrkat? Vezměte si na pomoc brčko nebo bublifuk

Tereza Víchová 5.  2.  2019
Umí vaše dítě smrkat, nebo si nos utírá do rukávu? Nudle však musejí ven, jak tedy na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak naučit dítě smrkat

Vysmrkej se! To je věta, která patří suverénně k nejčastěji pronášeným sdělením směrem k dětem. Někdo se naučí smrkat jen tak mimochodem, pro jiného je to nepřekonatelný problém a existují i děti, které z různých důvodů smrkat nechtějí, ať už jim v tom brání cokoli, nebo se jednoduše zapřou.

Pokud jste si dosud myslela, že je to záležitost pouze miminek, měla jste asi větší štěstí než maminka Věra, jejíž Honzík možná patří mezi rekordmany: „Půjde do druhé třídy a smrkat se ještě nenaučil,“ vypráví Věra.

„Já už ani nevím, jestli to opravdu nechápe, nebo jen nespolupracuje. Řekne mi vždycky, že neví, jak na to, a nudle vtahuje do sebe. Stříkám mu do nosu alespoň mořskou vodu, abychom se něčeho zbavili, a když je hodně zle, vytáhnu odsávačku a přemluvím ho. To ho ale manžel musí i tak dost pevně držet. Naštěstí jsme nezažili zánět středního ucha, maximálně mívá pár dní zvýšenou teplotu a trochu kašle.“

Pokud prožíváte stejná trápení jako Věra, zkuste se zamyslet nad předloženým „smrkacím“ manuálem, abyste se podobné situace vyvarovala. Správná technika je totiž od určitého věku zásadní. 

Jak rozeznat zánět nosohltanu od rýmy? U obou je důležité správné smrkání

Proč smrkáme 

„Smrkání slouží k vyčištění nosní dutiny, kdy aktivní proud vzduchu jde proti pohybu řasinkového epitelu, který směřuje od nosních dírek do nosohltanu a polykacích cest. Ke smrkání nás nutí pocit plného nosu a zvýšená sekrece ze sliznic,“ vysvětluje otorinolaryngolog Jan Metzl.

Podobně jako se dítě musí naučit jíst lžičkou nebo používat záchod, tak i smrkání většinou vyžaduje trénink. Pokud jste alespoň jednou zažila situaci, kdy držíte v náručí miminko zcela vyčerpané pláčem, určitě neberete schopnost naučit ho smrkat na lehkou váhu. Jak říká lékař s jistou nadsázkou, nesmrkají jen zdravé děti, které něco takového nezažily. 

Už má zase rýmu? Naučte ho co nejdříve smrkat!

Kdy umí dítě smrkat?

První otázka procesu učení zní jasně: Odkdy to děti zvládnou? Pokud jste sama alergička nebo trpíte chronickou rýmou, máte nespornou výhodu. Vaše dítě vás totiž neustále vidí předvádět to, co se samo potřebuje naučit, a třeba už kolem 15 měsíců věku vás poměrně zdařile napodobuje.

Jsou-li u vás kapesníky hluboko v šuplíku a batole právě nastoupilo do školky, odkud si rýmu nejspíš přinese během prvního týdne, bude všechno o trochu složitější. Nečekejte tedy na potíže a dejte kapesník do ruky už miminku, byť jen na hraní. „Učit se smrkat mohou děti od doby, kdy v ruce udrží kapesník, vždy se dá použít forma hry,“ doporučuje lékař.

„Pokud už činnost manuálně i rozumově zvládnou, cvičte i správné dýchání.“ Spousta dětí totiž dýchá ústy, takže už nácvik správného dýchání nosem je pro ně zásadní. Nejlépe se děti naučí dýchat nosem, přiberete-li na pomoc foukací hračky. Užitečným tipem je také sklenice plná vody a brčko. 

„Dítě nadechuje nosem, a ne ústy, a nepije současně vodu,“ popisuje doktor Metzl. „Pak vyfoukne a hlasité bublání vody je obvykle vděčná zábava, kterou dítě rádo opakuje.“ Dbejte také na stlačení druhé nosní dírky, jediným správným smrkáním je totiž vyprázdnění obou nosních otvorů zvlášť. 

Tipy, jak naučit dítě smrkat

  • Smrkejte společně, děti svoje rodiče rády napodobují. 
  • Hrajte si na slona a zkuste troubit tak jako on. 
  • Nechte dítě foukat nosem do zrcátka, aby se zamlžilo. 
  • Při koupání mu dejte do vany bublifuk nebo brčko. 
  • Do dlaně si dejte peříčko nebo malou papírovou kuličku a nechte dítě, ať ji sfoukne nosem. 
  • Hrajte si na králíčka nebo ježka a učte děti funět. 

Co když dítěti nejde smrkat?

Situace, že smrkat jednoduše nejde, ale může nastat hned z několika důvodů, které bychom měli nejdříve vyloučit. „Základním předpokladem smrkání je volná nosní dutina. Bránit mu může třeba vybočená nosní přepážka, ztluštělá sliznice nosních skořep, nosní polypy nebo tolik diskutovaná nosní mandle,“ uvádí příčiny neúspěchů lékař.

 „Další zvláštností u dětí je riziko možného cizího tělesa v nose. Poznáme je podle jednostranné hnisavé sekrece nebo zápachu z nosu.“ Jestli si tedy vaše tříletá Maruška hrála s korálky a jeden chybí, nemusíte to ani tušit, ale smrkání jí nepůjde a budete muset navštívit odborníka. Odpor ke kapesníku spolehlivě vyvolá i bolavé ouško nebo odřený nos. Všechny tyto příčiny musíte vyloučit a učit používat kapesník tehdy, když je dítě v dobré náladě a nic mu nebrání. 

Na nočník chodit umí, ale to smrkání…

Pomůže vám odsávačka hlenů

K základní výbavě každé lékárničky patří odsávačka hlenů. Ta by se u dětí, které dosud nesmrkají, měla používat při rýmě 3–5krát denně. Pokud je vaše dítě náchylnější na problémy s ušima, odsávejte i víckrát. 

Dobrými pomocníky jsou také Vincentka nebo solný roztok, respektive mořská voda. „Ty se dají úspěšně používat i preventivně, hlavně v prašném prostředí. Očistí sliznici, která pak lépe plní svůj účel zvlhčovat, ohřívat a čistit vzduch,“ vysvětluje odborník.

„Pokud učíme dítě smrkat během infektu horních cest dýchacích, doporučuji použití dekongescenčních nosních kapek. Smrkat proti odporu totiž nejde a na oteklou sliznici pomáhají právě tyto léky. Podle mnohých navíc smrkání proti odporu podporuje možnost vzniku středoušního zánětu.“ 

Smrkat a mýt si ruce! Tohle děti naučte a rýmě a kašli dejte vale

Co když dítě nechce smrkat?

Pokud máte doma malého odpůrce smrkání, který kapesník odmítá už z principu tak, jako se to děje mamince ze začátku článku, bude cesta k čistému nosu asi trnitá. Nevzdávejte to a zkuste ještě další věc: nosní sprchy či laváže.

V lékárně nebo na internetu se dají sehnat speciální konvičky nebo lahvičky, které se naplní solným roztokem a po několika malých neúspěších se jimi naučíte proplachovat nosní dutinu.

„Nosní laváže u nás nemají moc tradici, důležité je se u nich naučit správnému použití. Nos se s jejich pomocí vyčistí, solný výplach jej jednoduše donutí,“ popisuje odborník.

„Velké využití mají u takzvané suché rýmy, posilují sliznici při nosním krvácení. Hodí se i pro všechny, kteří trpí tvorbou přischlých krust. Laváže totiž brání praskání nosní sliznice zvlhčením.“

O zánětu středního ucha už byla řeč, z nesmrkání ale plynou i další nepříjemnosti. Nejčastěji jde o zánět tvořící se ve vedlejších dutinách nosních.

„Dětem s hlenovitou rýmou pak hrozí šíření zánětu z dutiny do očnice,“ varuje doktor Metzl. „To je spojeno s bolestivostí na postižené straně obličeje, objeví se vysoká teplota, otok a zarudnutí. K léčbě je nutná hospitalizace a podávání antibiotik.“ Než si „užít“ třeba toto, raději rychle kupte bublifuk a brčko, ratolesti strčte do ruky kapesník a hrajte si třeba na slona. Do budoucna se to vyplatí. 

Odborná spolupráce: MUDr. Jan Metzl

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, pomoc, bublifuk, Rýma, Podávání, Nudle, Nepřekonatelný problém, Vysoká teplota, Láva, První otázka, Bolavé ouško, Šíření, Maruška, Ouško, Smrk, Forma hry, Vyčištění, Správné dýchání, Správná technika, Čas na smrkání, Sliznice, Zdraví na Heureka.cz

Video