Maminka.czZdraví

Na srazu nosnic... Aneb šátek nebo kočárek?

Iva Endrychová 15.  11.  2015
Přinášíme text jedné z našich čtenářek. Přišel nám zajímavý, proto jej po drobných redakčních úpravách otiskujeme. Předem však upozorňujeme, že tento příspěvek se nemusí shodovat s názory redakce. Doplnili jsme jej také o vyjádření fyzioterapeutky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je kolem desáté hodiny ráno a kolem nás pomalu začíná být rušno. Místností se rozléhá povyk hrajících si ratolestí, maminky vesele diskutují u kávy. Na první pohled normální den v dětské herně, ovšem jeden velký rozdíl tu je. I kdybyste hledali sebevíc, nenajdete jediný kočárek!

„Nošení, to není jen způsob přepravy. Jde hlavně o určitou filosofii,“ vysvětluje třiatřicetiletá maminka Alena, zastánkyně kontaktního rodičovství. Na srdci si přitom v šátku hřeje teprve tříměsíčního Adámka. K šátkování se dostala náhodou, když se v prvním těhotenství zajímala o látkové pleny.  

„Jako samoživitelka jsem si nemohla moc vyskakovat, a tak jsem sáhla po plenkách z druhé ruky. Když jsem si pro ně jela, otevřela mi dveře drobná paní s dvěma nošencema v tandemu. Uchvátila mne tak, že jsem se chvíli nemohla vzpamatovat a jen na ni fascinovaně hleděla.“ Na otázku, co je to ten tandem, Alena s úsměvem pokyne ke dveřím. Do nich právě vchází žena doslova ověšená ratolestmi. Koneckonců, není jediná. Nacházíme se na srazu takzvaných nosnic, jak si ony samy přezdívají.

„Já doma kočárek nemám, ani dětskou postýlku,“ pokračuje Alena. „Přesně, kdybych chtěla mazlíka do klece, pořídím si zakrslého králíka. Mně se prostě nelíbí móda odkládat svoje děti někam pryč a nechat je vyplakat. Nechci z nich vychovat neurotiky. Děti potřebují lásku,“ přitakává elegantně upravená Kristýna a vlastně tím shrnuje základní myšlenku nošení.

Pro nošení

  • Miminko nezažívá frustraci z odloučení
  • Máte volné ruce
  • Nemusíte tahat těžký kočár do schodů
  • Neřešíte bezbariérový přístup

Maminky nosnice se prostě rozhodly dávat svým miláčkům to, co nejvíce potřebují - lásku, teplo, bezpečí. „ Klaudinka je u mne spokojená a téměř hned usne. Šátek, to je láska,“ shrnuje napůl zasněně Kristýna a opatrně políbí spící dcerku na hlavičku.

Šátek nebo nosítko?

Nosit nemusíte jen v šátku. Na trhu najdete hned několik druhů nosítek, ve kterých můžete své dítko opatrovat. Odpadne Vám tak učení úvazů. Bohužel ne vždy je to ale ta správná volba, důraz je třeba klást na věk potomka, vhodnou fyziologickou polohu a je dobré i zamyslet se nad pohodlím maminky.

Praktikuje se tzv. abdukčně-flekční poloha, která je příznivá nejen pro dětskou páteř, ale i pro správný vývoj kyčlí. Mnohé maminky proto používají nošení jako doplněk k širokému balení. Dítě musí být podsazené se široce roztaženými nožičkami, kolínka vždy výš než kyčle, látka mezi nožkama sahá od kolínka ke kolínku. Páteř nošeného dítěte je tak do klubíčka a hlavička těch nejmenších se opírá o maminčinu hruď - zejména u malých dětí by měla mít dostatečnou oporu.

Proti nošení

  • Introvertky si budou těžce zvykat na pozornost a komentáře okolí a někdy i rodiny
  • Především v zimě určité omezení v tom, co si můžete vzít na sebe
  • Na nákupy oblečení vezměte raději doprovod - jinak je to celkem kovbojka

Proto jsou nevhodné třeba klokanky, ve kterých miminko nepodsazené prakticky visí za úzký kousek látky mezi nožičkami, takže váha hlavičky se celá přenáší na páteř a neúměrně ji zatěžuje. „ Z toho důvodu se také nosí vždy čelem k sobě, opačně prostě nezajistíte fixaci hlavičky, ani správné podsazení,“ dodává sympatická brunetka Klára. O tom, v čem všem a jak jsou nepoučené maminky schopné své ratolesti v dobré víře nosit, ví jako dětská sestra své.

V centru pozornosti

„Bohužel se mi občas stane, že někdo neunese pohled na to, že nosím a dost nevybíravě na mne pokřikuje,“ zesmutní trochu Klára a ostatní maminky se přidávají se svými zkušenostmi. Pokud se rozhodnete pro nošení, musíte počítat s tím, že občas se najdou tací, kteří se nenechají příležitost vypustit jízlivý komentář. „Lidé si typickou nosnici představují jako nemytou hippiesačku, která nemá dost peněz na kočárek a proto trápí dítě v kusu hadru,“ dodává Kristýna a dělí se s námi o nedávnou příhodu. 

Z pohledu fyzioterapeutky

Eva Prokůpková - Procházková

Nespornou výhodou nošení v šátku či nosítku jsou volné ruce maminky. Při správném úvazu nebo správně vybraném nosítku má dítě zajištěnou tzv. abdukční polohu v kyčelních kloubech (nožičky roztažené od sebe), což je poloha, která se používá při nesprávném vývoji kyčelních kloubů (vrozené dysplazii kyčlí).

Jako fyzioterapeut ale vidím několik úskalí, která nošení dětí přináší. Pokud se dítě pohybově nevyvíjí správně (týká se až 30 % dětí), může nošení tento nesprávný vývoj ještě prohloubit. U pohybově zdravého dítěte, pokud jej rodiče nosí celý den, naopak může pohybová porucha vzniknout – dítě nedostane prostor pro spontánní pohybovou aktivitu a nemohou se mu tak vytvářet tolik potřebné svalové souhry.

Problémy také mohou nastat při nesprávně zvoleném úvazu nebo při chybném uvázání (málo pevný úvaz, nevhodně zvolená poloha) nebo ve špatném nosítku. Pokud má nošené dítě rovná záda (např. je čelem od nosiče), dochází k velkému tlaku na páteř a dítě je do budoucna ohroženo hlavně bolestmi zad.

Děti do 6–9 měsíců by také neměly být, pokud mají zdravé kyčle, nošeny ve vertikální poloze. Při nesprávném úvazu existuje dokonce riziko přidušení nebo udušení dítěte – předklonem jeho hlavy nebo ucpáním úst a nosu tělem matky nebo látkou šátku. Jestliže však bude šátkováno pohybově zdravé dítě, budou používány vhodné úvazy nebo nosítka a dítě nebude v šátku celý den, neměl by tento způsob nošení mít negativní dopad na jeho zdraví.

Umístění do šátku či nosítka však nevede k pohybovému rozvoji, je potřeba ho používat rozumně a nechat dítěti dostatek volnosti na zemi nebo v postýlce pro hru a rozvíjení pohybových schopností. 

„Jako manažerka si i na mateřské celkem zakládám na elegantním vzezření a i na šátek mám vysoké nároky, sladěná nevyjdu z domu, proto mám doma pořádný komínek, abych vždycky mohla správně vybrat. Většinou si z poznámek lidí nic nedělám a pěkně jim vysvětlím svůj postoj, ale nedávno mne jedna paní tak šokovala, že jsem radši nic neříkala. Stála před nákupákem, na sobě ve visítku asi tak roční nebožátko, kterému u hlavičky pokuřovala cigárko a když uviděla nás v šátku, prohlásila k manželovi: podívej na chudáka miminko v tom hadru, ani nemá na kočárek, socka jedna. V tu chvíli jsem sice viděla rudě, ale musela jsem jít radši rychle pryč, jinak bych asi byla hodně sprostá.“ Přitom za takový šátek či nosítko leckdy vydáte z peněženky stejně, jako za kočár.

Bezpečnost především

Kvalitní nosítko rozhodně musí být atestované, už se stalo, že miminko vypadlo z podomácky šitého kusu. Takový úraz může mít fatální následky. Protože přezky musí vydržet zvyšující se pravidelnou zátěž, platí zde raději nešetřit. Zajímavé také je, že zatímco nosítka maminky kvůli namáhaným přezkám raději pořizují nové, šátek je pohodlnější vázat zanošený a tak ceny těch skutečně kvalitních užíváním prakticky neklesají.

V čem lze nosit

Elastický šátek - pruh elastické látky, vhodná pro novorozence, u těžších dětí se prověšuje. Na trhu jsou i částečně předvázané modely.

Pevný šátek - pruh látky, do kterého se miminko váže. Neprověšuje se. Vhodné pro 0- 99 let :) Dítě lze vázat na hruď, na bok i na záda.

Babyvak - pevně sešitá kapsa, do které vložíte miminko, nebo na kterou jej posadíte. Kvůli zátěži na jedno rameno nevyhovuje všem, i novorozenec se po chvíli pěkně pronese. Poloha dítěte při nošení není zrovna ergonomická.

Ring-sling - kříženec mezi šátkem a babyvakem, chybí zde kapsa, tu si sami nastavíte a upevníte pomocí kruhů všitých u ramene. Poloha miminka lze korigovat lépe, než u vaku. Zátěž opět na jedno rameno.

Klokanka , krosna- vypadají jako takový odlehčený batůžek na dítě, starší modely jako kšíry, krosny navíc s kovovou nosnou konstrukcí. Nejsou ergonomická, miminko visí na úzkém pruhu látky a nadměrně přetěžuje páteř.

Ergonomické nosítko - pomyslný nástupce klokanek, na rozdíl od nich umožnuje správnou polohu dítěte a je tak mnohem vhodnější volbou. Některé obsahují i novorozeneckou vložku, přesto se raději doporučuje počkat na správné samostatné držení hlavičky.

Mei-tai, šátková nosítka - jednoduchá nosítka původem z Asie, jakýsi mezistupeň mezi šátkem a ergonomickým nosítkem. Vhodné od doby, kdy nošenec sám udrží hlavičku. Umožnuje ergonomické posazení ratolesti

Dobré je i před pořízením vyzkoušet, co bude pro vás to pravé a také si nechat poradit s úvazy a vhodným oděním. Vynechejte huňaté materiály, do kterých si miminko zaboří obličej a nemá přístup ke vzduchu, pozor na šátky a aplikace, které mohou odpadnout a dítě je spolknout či vdechnout. Na neopatrnost můžete bohužel krutě doplatit, byl i případ, kdy maminka, ještě k tomu na štědrý den, miminko udusila.

Se správnou technikou se můžete seznámit na kurzu vázání, pomocí videí na internetu nebo můžete rovnou navštívit nějaký nosicí sraz. Tam naleznete krom pochopení a přátelské až rodinné atmosféry spoustu rad a tipů z praxe, můžete si po domluvě zkusit nosítka, šátky i zimní nosicí bundy ostatních, osahat si různé materiály a s trochou štěstí si tam rovnou něco koupit nebo vyměnit. Knihy s danou tématikou seženete bohužel pouze cizojazyčné.

Nosicí slovník

Wrap - šátek

RS, Ring sling kroužky - samostatně prodejné kroužky umožnující utažení nejen RS šátku, lze použít i na pevné šátky

Dip , dipování - jakási šátkovací tombola, používá se zejména u zboží, které lze obtížně prodat kvůli vyšší ceně - ta se rozpočítá na několik dipů, které si můžou zájemkyně koupit a tak společně zaplatí cenu věci. Ze všech dipů se pak losuje výherce. Vše podléhá přísným pravidlům. Dipovat lze až od 18 let.

Nosnice - nosící osoba ženského pohlaví

Nošenec, wrappee - nošené dítě

Hw , handwoven - ručně tkaný

„Často se taky setkávám s obavou, že si ho nošením rozmazlím,“ podotýká Alena, zatímco s klidem kojí malého Adámka.  „ Vždyť je to absurdní, chodím snad já za maminami s kočárky a hrozím ji, že jejich dítě to bude vyžadovat pořád? Plody stromů také opadají až poté, co dozrají. Jednou mi ta blízkost naopak bude hrozně chybět,“ zakončuje a má vlastně pravdu. Ať už se rozhodnete pro cokoliv, důležité je, aby byli všichni zúčastnění spokojení. Pak je jedno, jestli brázdíte svět na čtyřech kolečkách, nebo se nesete jako král. 


Více informací:

www.nosenideti.cz

www.nosenivsatku.cz

www.vbavlnce.cz

www.branakdetem.cz/clanky/noseni-de...

Facebook skupiny:

Nosíme děti

Nosíme naše děti

Nošení dětí v šátku

Cvičení s dětmi v šátku

Ale i regionální skupinky, např. Jihočeské šátkařky, Nosíme děti v Kladně apod. 

Autorka textu: Veronika Avee Divišová

Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Kočárek, Šátkování, Tombola, Asie, Kousek látky, Eva Prokůpková, Kočár, Bezbariérový přístup, Široké balení, Nesprávný vývoj, Třiatřicetiletá maminka, Cigárko, Dětská sestra, Ženské pohlaví, Batůžek, Klokánek, Šátek, Normální den, Správná volba, Nos, Kontaktní rodič, Vázání, Zdraví na Heureka.cz