Na srazu nosnic... Aneb šátek nebo kočárek?

Lentilka 16. 11. 2015 13:08
Nosnic? Tak to jste mě pobavili Tak se říká slepicím přece...
Veronika Avee Divišová 16. 11. 2015 17:42
Ano, máte pravdu, je to taková metafora, také Vám jako malé říkali, že slípka chrání kuřátka těsně u sebe, pod křídly? Tak nějak podobně maminky opatrují svá dítka v nosítku/šátku. Alespoň to takhle psali v jednom článku, mne to do té doby taky nenapadlo :)
Veronika Avee Divišová 16. 11. 2015 18:24
k článku

Byla jsem upozorněna, že kauza vypadlého miminka se týkala dokonce napodobeniny ergonomického nosítka. Nicméně smysl je stejný, je třeba dbát na to, aby všechny komponenty byly prověřené a v pořádku, pak je nošení nejen bezpečným, ale i oboustranně příjemným zážitkem :)

Dál také uvádím, že případ udušeného miminka pochází z Británie a maminka, která se dohledala ještě prapůvodního anglického zdroje uvádí, že snad bylo děťátko v tzv. kolíbce a není zcela potvrzeno, že šlo o zástavu zaviněnou nošením.

Já sama nosím svého syna v šátku a můžu to jen doporučit, ale psát článek do médií není jako povídat si u kávičky, snažila jsem se proto psát z nezaujatého hlediska- nevnucovat někomu svůj názor. Myslím, že když vím o věcech, které by mohly někomu vadit, raději je řeknu. To, že se mi některý argument nelíbí neznamená, že bych ho neměla vzít v potaz.

Posláním článku bylo srozumět maminky o tématu, které se bohužel v médiích příliš nevytahuje a já věřím, že čtenáři správně pochopili můj záměr a třeba se i nechají inspirovat.

Nošení je krásné pouto s dítětem a skvělý zážitek i pro ostatní členy rodiny, kteří je vyzkouší a já doufám, že díky tomuto článku najdou maminky chuť a odvahu nosit. Ovšem pozor - jedná se o záležitost téměř návykovou :)

Krásný večer přeji všem

Veronika Avee Divišová
To se moc nepovedlo 17. 11. 2015 00:01
Kauza vypadlého miminka z nosítka je naprosto nepodložená (a pravděpodobně vymyšlená) informace, kterou jste vynesla (stejně tak, jako více informací v článku) z uzavřené skupiny. Plus je velmi nešťastné napsat o úmrtí dítěte do článku a informaci následně upřesňovat v komentáři, který asi všichni číst nebudou. To, co jsem si zde přečetla, působí spíš odstrašujícím dojmem. Pravda, především díky předpojatému vyjádření fyzioterapeutky korunovaným ale nepodloženými drby (s prominutím). Musím navíc konstatovat, že obraz komunity matek nosící své děti, který zde prezentujete, mi přijde značně pokřivený. Jsem zklamaná.
Veronika Avee Divišová 17. 11. 2015 16:00
Ano,taky jsem si už od pár lidí pěkně vyslechla. Článek jsem psala podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a hlavně s cílem dostat nošení alespoň na chvíli do centra pozornosti maminek, které nenosí. Pár maminek už mi psalo, že je by spíš odradil. K tomu chci dodat, že jsem článek prostě nepsala proto, pohonit ega nám nosnicím, které si uvědomujeme zodpovědnost vhodné volby nosítka, jak jsme skvělý matky, ale aby se i maminy, ke kterým se nošení ještě nedostalo nad tímhle tématem zamyslely - a každá, která nosí, se ještě jednou zamyslela, jak/v čem. Když napíšu, jak je nošení super a jen doporučím správnou polohu, mnohé ani nenapadne, že by zrovna u nich mohlo něco být špatně. Přesně tak jsem začínala já, nadchnutá příspěvkem o nošení, jsem naběhla do obchodu, kde mi prodavačka vychválila to, co nemohla prodat, a skončila jsem s předraženým vakem, hrdá sama na sebe jak dělám správnou věc. Na ten se ted mimochodem jen práší, protože ho prostě odmítám prodat dál. To raději poradím. Proto taky jsou v článku uvedené kontakty na stránky i přímo na nosicí skupiny. Kdo o nošení uvažoval a má v hlavě nějaký ten rozum, pochopí správně, že negativa jsem mířila na nevhodnou polohu a naopak se pokusí hned napoprvé pořádně vybrat. A kdo byl proti nošení, těžko ho přesvědčít sebekladnějším článkem. Nemám nic proti kočárkům, ani postýlkám, koneckonců, nemůžu nikomu diktovat, jak má vychovávat své vlastní dítě. Také mám postýlku, i když si malého na tajnačku ráda beru do postele k sobě. Také občas vozím - i když u mne je minimum vození hlavně z důvodu 10kg kočár + první patro bez výtahu. A nikdy bych si nedovolila soudit člověka podle toho, jestli nosí/visí/vozí, na tom přece oboustranná láska rodičů a dítěte nestojí. Prostě poradím a doufám, že to bude pochopeno. Tak, jako s mým článkem :)
Kačka 1. 12. 2015 23:48
Dobrý den ve spolek,
v dubnu ze mně bude maminka prvního dítka a od nevlastní tchýně (je ode mně o 10 let starší) jsem dostala pár věcí po mém ročním nevlastním švagříčkovi a mezi nimi i právě šátek na nošení miminka.
Tak jsem si o tom právě něco hledala a tento článek přečetla jako první - bohužel...
Nevím proč přesně, ale příjde mi jako by ho psala nějaká odpůrkyně nošení a také mně docela odradil. Hlavně ta část že ve světě maminek jsou dva nepřátelské tábory maminky které vozí a které nosí.. Nedokážu si představit že by na mě nějaká maminka pořvávala že jsem socka, nechápu také proč by někdo měl mít takový názor. Mne by to nikdy nenapadlo.
Také oslovení maminky která má miminko na hrudi jako ,,nosnice,, ??? to mě první pobavilo a potom představa že by mně někdo nazýval nosnicí....
No nevím zdali jste článek myslela dobře či nikoliv, na mne ale zanechal negativní dojem..








petra 30. 12. 2016 14:10
Díky za tento článek!

Líbí se mi, že se nevyhýbá tomu, co šikovné nosicí maminky nepotřebují říkat nahlas, protože to dobře znají a dělají (správná poloha, výhody nošení, prostor pro vývoj mimo šátek atd.), ale odpůrci nošení to řeší a zcela pochopitelně nosicím ženám vytýkají.
Zde je krásně vysvětleno, že pokud se nosí dobře, není to vůbec pro dítě problém, ba naopak.

Nerozumím, co na tom může někoho od nošení odrazovat - vždyť jde v podstatě o nastínění základních otázek, jak to dělat správně, a za to by začátečníci měli být spíš rádi. Raději problémům přecházet, než pak řešit nepříjemné následky. A ty uvedené argumenty proti nošení mi ve srovnání s výhodami přijdou směšné.

Nicméně o těch poznámkách okolí, to jsou lidé opravdu tak hrozní? Já když mám dítě u sebe, kolemjdoucí se na nás většinou usmívají, někdy se chtějí na miminko podívat (ve smyslu, že se tam má krásně a chtějí vidět jeho spokojený výraz), poznamenávají, jak je mu u maminky dobře, říkají, že tohle za jejich mládí nebylo... Ještě jsem se nesetkala s žádnou špatnou reakcí na nošení. Naopak jsem se párkrát setkala s pohrdavými pohledy nosicích maminek, když jsem vezla kočárek (mimochodem s dítětem, které o nošení nestálo, protože na mě chtělo lépe vidět a společně se se mnou smát, tudíž odloučením od matky rozhodně netrpělo). Možná proto si autorka od nosicích maminek vyslechla své, když si dovolila zmínit věci, které některé slyšet nechtějí.

Z mého pohledu je článek hezky vyvážený, obsahuje pro i proti.
7