Maminka.czČasopis Maminka

Na velikosti nezáleží aneb Když je početná rodina

Ivana Ašenbrenerová 13.  5.  2022
Obdivujete matky, které "jdou" do tří, čtyř dětí? Existují rodiny, kde mají potomků mnohem víc. Třeba šest nebo osm. Jaké to je vychovávat tolik dětí? Dá se to zvládnout organizačně? Finančně? Zajímali jsme se, jak takový život vypadá. Prý skvěle!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nikdy nejsme sami

Lucie (43), Praha

8 dětí ve věku od 2 do 15 let

Klepněte pro větší obrázek

Lucie je překladatelka a on-line tlumočnice, její manžel přednáší na Univerzitě Karlově a pracuje jako náměstek ředitele Národního muzea. Nějakou „tabulku“ na počet dětí prý nikdy neměli, a vlastně ani nevedli diskuse o tom, kolik dětí chtějí mít. V legraci Lucie jen zmiňovala, že hodlá mít tři syny, na což její muž Michal kontroval, že on zase bude mít pět dcer. „A ono to tak nějak nakonec samo vyšlo,“ směje se Lucie. S manželem totiž opravdu vychovávají osm dětí – tři syny a pět dcer. S předsudky se přímo nesetkává, většinu dotazů rovnou smete větou typu: „Ano, všechny děti jsou vlastní, všechny jsou s jedním manželem, ne, věřící nejsem… Jak říká, děti prostě přicházejí. Maximálně prý kdysi zvažovala, jestli je mít takhle rychle za sebou, aby se zase mohla vrátit do práce. „No, a nějak se to zvrtlo. Nejstarší dceři je patnáct, nejmladšímu dva roky,“ směje se Lucie.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Dcera, Kariéra, Peníze, Vánoce, Finance, studium, kočky, Matouš, hudební nástroje, Praha, Národní muzeum, Společné soužití, Manžel, Jasný, Logistika, Tobiáš, Fičák, Máťou, Děti, Orlické hory, Klavír, Nastavení