Maminka.czBatole

Na výletě v krosničce: Co byste měli vědět

Martina Machová 28.  6.  2013
Dětská krosnička je nepostradatelnou pomůckou všech rodičů cestovatelů, milovníků hor, lesů, toulání, velmi aktivních víkendů i dovolených. Znáte však nejen „krosničkové“ klady, ale také zápory? Od kdy do krosničky? Proč v ní pláče? Na co dát pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sice ji už dávno doma nepotřebujeme, ale když ji někde vidím, ať na horách, nebo jen ve výkladu obchodu, neudržím se, abych si ji řádně neprohlédla. Sama jsem v ní kdysi dlouhé hodiny sedávala, pravda, ta moje vypadala úplně jinak – kožené popruhy a řemínky, kovová konstrukce a poctivá plachtovina by ji nyní pasovaly do role významného exponátu muzea turistiky. Moderní krosničky jsou proti ní velmi sofistikovanými zařízeními; mají spoustu úžasných vychytávek – integrovaný batůžek, kapsičky, stříšku, třmínky na nožky, camelback, pláštěnku či barevně ladící ledvinku. Některé věci se však nemění…

Proč v ní pláče?

Nově pořízená krosnička je úžasná, manžel se rozplývá, zkoumá technické detaily, vy nadšeně objevujete, kam naprosto komfortně zabalíte svačinu, pleny, přebalovací podložku a láhev s pitím i další nezbytnosti, a v duchu plánujete úžasné výlety po hřebenech hor. Čáru přes rozpočet vám však naprosto nečekaně udělá vaše mrně; při zkušební „jízdě“ v krosničce totiž neustále hýká, křičí, pláče, slzičky stříkají jak z kropicího vozu a idylka se pomalu rozplývá. Proč? Možná zkrátka není zvyklé na nošení, dítka nošená v šátku, vaku nebo třeba manduce nemívají s přijetím nového nosítka problém.

V praxi se osvědčuje krosničku opravdu nejprve vyzkoušet, např. cestou na malý nákup, poštu apod. Dítko by při prvních pokusech mělo být spokojené, přiměřeně vyběhané, po ruce se vyplatí mít dudlík (nebo jiný „žužlík“), něco k snědku, oblíbenou hračku i písničku. Většina dětí však s přijetím s krosničky nemívá problémy – výhledy jsou úžasné, rodič blízko, atraktivní a hlavně interaktivní část jeho hlavy na dosah.

Od kolika let a jak dlouho?

Do krosničky rozhodně nepatří dítko, které si samo (opravdu samo!) nesedne. Stabilní a správně provedený sed by mu neměl dělat naprosto žádný problém. U dětí, které kvůli odchylkám v psychomotorickém vývoji rehabilitují, je lepší použití krosničky konzultovat s odborníkem. Ten může v některých případech doporučit, užívání krosničky na delší výlety odložit, nebo poradí časová omezení používání. Proč?

Důvody se liší dle charakteru odchylky, nicméně všeobecně platí, že opakované dlouhodobé otřesy namáhají páteř, přetěžují šíjové svalstvo a mohou způsobit zvýšené napětí svalů udržujících tělo ve stabilní poloze. Což bývá jeden z důvodů, proč je dítko po delší době v krosínce nevrlé, plačtivé a viditelně unavené, i přesto, že „pouze“ sedí. Při delších túrách je tedy nezbytné mrně pravidelně vyndávat, dát mu prostor pohrát si, projít se, zkrátka odreagovat. Pokud usne, je pro jeho pohybový rozhodně vhodnější, když se zastavíte a položíte jej na deku, přikryjete bundou a dáte si kávu z termosky.

Na co pozor aneb rady a tipy z praxe

  1. Při výběru krosny mějte stejně vysoké nároky na propracování zad, popruhů včetně prsního a bederního pásu, jako míváte při výběru batohů. Vaše záda budou ráda.
  1. Velmi oceníte, pokud budete moci postavit krosnu i dítětem stabilně na zem.
  1. Krosna do přírody má mít stříšku a pláštěnku, skvělý je i integrovaný batůžek (pozor nesmí se pohupovat při chůzi), bezvadné jsou i malé kapsy v místech kam si sama dosáhnete (na popruhách). Jste-li zvyklí například z kola, bude vám příjemný i integrovaný camelback.
  1. Velmi praktické jsou odnímatelné třmínky na nožičky.
  1. Pozor, buďte opatrní při procházení dveřmi a jinými úzkými prostory, to co z krosničky přečnívá, bývá často váš potomek!
  1. V některých případech oceníte i opěrku hlavy či drobný polštářek, záleží však na typu krosny a dítka, vše chce vyzkoušet.
  1. Je užitečné vědět, že v současné době fungují nejen půjčovny cyklovozíků, ale i dětských krosen. Teoreticky si lze krosničku zapůjčit a vyzkoušet, tedy pokud vám ji nepůjčí zadarmo známí.
Témata: Děti, Batole, Idylka, Na co pozor, Výlet, Malý nákup, Kovová konstrukce