Maminka.czChování a vztahy

Náctileté matky

Kateřina Černá 3.  11.  2010
Náctileté matky
Poslední dobou se mluví o rostoucím věku matek. Tento trend stále pokračuje a nevyhnul se ani České republice. Tím, jak roste věk prvorodiček, mladé maminky začínají být poměrně „exotické“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mít dítě před dvacítkou nebylo u minulé generace nic neobvyklého, dnes jsou náctileté maminky považovány za raritu. S jakými problémy se setkávají? Kolik jich je a jak svou situaci řeší?

Velký počet náctiletých matek trápí USA, kde tato otázka představuje poměrně závažný společenský problém, který se vláda snaží řešit. V šedesátých letech se zde dokonce otevřely školy speciálně pro těhotné dívky (později byly zrušeny pro nízkou úroveň). U nás je přibližně 17 náctiletých matek na 1000 žen (v USA 53). Tato čísla ukazují na počet narozených dětí, nesmíme však zapomínat, že u nás na každé dva porody náctiletých matek připadá více než jeden potrat.

Samy mámy

Proč se tak mladé ženy rozhodnou pořídit si dítě? Asi čtyři pětiny těhotenství náctiletých nejsou plánována. Jednoduše tedy selhala antikoncepce nebo ji nepoužili vůbec. Zbylých přibližně dvacet procent náctiletých matek po dítěti touží. Co je k tomu v tak mladém věku vede? Některé se snaží udržet partnera ve vztahu a jiné jsou již v tomto věku přesvědčeny, že nastal ten pravý čas na pořízení si potomka, na dítě se těší a jsou připraveny se o něj starat. Ano, i takové sedmnáctileté slečny existují.

Na jaké nejčastější problémy narážejí? Hned první je čeká u oznámení novinky budoucímu tatínkovi. Ten bývá často také velmi mladý a z informace o potomkovi nemusí být dvakrát nadšený. Obvykle se nejedná o manžela, ale o přítele, v horším případě o náhodnou známost. Údaje Českého statistického úřadu hovoří o tom, že se minulý rok pouze necelých deset procent dětí náctiletých matek narodilo v manželství.

Co na to rodina?

Další oříšek představuje sdělení této informace rodičům. Pokud zde dívka získá podporu, má velké štěstí a výhodu. Oporu ve svých rodičích bude v následujících měsících a letech velmi potřebovat. Většinou je třeba, aby vypomohli finančně a taktéž s hlídáním. Mnoho mladých matek toto štěstí bohužel nemá. Pro ně existují různá sociální zařízení, kde jim alespoň pomohou s materiálním zajištěním.

Jestliže je dívka již vyučená nebo má dostudováno odpadá jí tím další častý problém náctiletých matek, kterým je škola. Většina se snaží dívkám vyjít vstříc a umožní jim sestavení individuálního plánu nebo přerušení studia. Obzvláště přerušení je však potřeba pořádně promyslet. Chce to notnou dávku odhodlání nastoupit po pauze do učebního procesu navíc s dítětem, které bude stále více vyžadovat Vaše plné nasazení.

Nevýhodou náctiletého mateřství je také zvýšená pravděpodobnost předčasného porodu a nízké porodní váhy miminka. Mít dítě v mladém věku však nepřináší jen samá negativa. Velmi často se tělo mladých maminek snáze adaptuje na těhotenství a následná rekonvalescence bývá krátká a bezproblémová. Velká část mladých matek také není tak úzkostná, jak by byla ve starším věku, což může jí i dítěti velmi prospět. To, že je s dítětem od sebe dělí jen pár let, se může v budoucnu ukázat jako velký benefit. Náctileté matky mívají v době puberty svých dětí větší pochopení a často se přátelí i s kamarády svých dětí.

Za hlavní nevýhodu brzkého mateřství bývá považováno „ztracené mládí“, kdy se mladá maminka ochudí o čas na sebevzdělávání, cestování, zábavu, atd. V dnešní době situace nemusí být až tak tragická. Spousta věcí se dá dělat i s dítětem, zvláště pokud máte finanční zabezpečení a podporu rodiny. A pokud ne, můžete počkat, než Vám dítě odroste a následně si plnými doušky užívat všeho, co jste si kvůli němu odřekla. Vždyť pokud má dívka dítě v šestnácti letech, tak jeho plnoletost oslaví něco málo po třicítce, kdy má ke všemu ještě dveře otevřené.

Témata: Chování a vztahy, Máť, Velký benefit, Finanční zabezpečení, Plné nasazení, Materiální zajištění, Individuální plán, Sociální zařízení