Maminka.czTěhotenství

Nadměrné zvracení v těhotenství: Čím je nebezpečné a kterým slavným maminkám se také nevyhnulo?

Lenka Brožová 24.  1.  2022
Není to jen zvracení. A už vůbec to není ranní nevolnost. Tyhle eufemistické výrazy mají k hyperemesis gravidarum – nadměrnému zvracení v těhotenství – hodně daleko. Obracíte se naruby v kteroukoli denní a noční hodinu, a nejenže nejde jíst, ale nejde ani pít! Je vám jako při střevní chřipce, jen to za pár dní nepřejde. A nikdo vlastně pořádně neví proč.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotné přece tu a tam zvracejí, takže jsme se s manželem opravdu snažili moji neustávající nevolnost zvládnout doma. Tedy manžel se snažil – odšťavňoval ovoce a mořil se s pomalu taženými vývary, abych já těch pár lžiček do pěti minut vyhodila. Byla jsem slabá, malátná a apaticky čekala, až to přejde. Pak jsem cestou na záchod dvakrát omdlela a muž mě odvezl ke gynekologovi.

VIDEO: Ranní nevolnost během těhotenství. Jak na ni vyzrát?

Ten mě jen uviděl mezi dveřmi, prohlásil, že vypadám jako jeho babička po otravě plynem, a rovnou nás poslal do nejbližší nemocnice. Tam mi z krve a moči („kdy jste naposledy močila?“ – „možná včera?“) zjistili, že jsem se snažila zvracení zvládat svépomocí zbytečně moc dlouho. Hodnoty minerálů, ketolátek a jaterní testy byly alarmující. A tak jsem poprvé a bohužel ne naposledy uslyšela o hyperemesis gravidarum – nadměrném těhotenském zvracení. Koho ze slavných maminek také postihlo?

VIP těhotenské nevolnosti 

KATE MIDDLETON, vévodkyně z Cambridge, diagnózu hyperemesis gravidarum doslova proslavila. A rovnou třikrát. Kate vždycky říkala, že chce šest dětí. Po těchto zkušenostech jí ale královský choť další potomky zatrhl. „Princ William už žádné další nechce. Trošku se asi bojí a nemyslím si, že by se nechal přemluvit,“ vyjádřila se k tomu jako obvykle úsporně Kate. 

Herečka MICHAELA MAUREROVÁ trpěla silnými nevolnostmi a lékaři to přičítali tomu, že čeká dvojčata. Jenže při druhém těhotenství skončila na kapačkách také, i když nosila „jen“ jedno dítě. Na Instagram tehdy napsala: „Moc jsem se těšila, jak tu pověsím takovou tu romantickou fotku, jak se držím zasněně za pupík ve vlajících letních šatech, ale realita je fakt jiná. Místa a rekvizity, s kterými teď trávím poslední skoro čtyři měsíce, jsou záchod, umyvadlo, kýbl.“

Komička AMY SCHUMER byla v jiném stavu hospitalizována kvůli nadměrnému zvracení, které navzdory prognózám lékařů neustupovalo. „Každý, kdo říká, že druhý trimestr je nejlepší, nevypráví celý příběh. V tomto trimestru se mi udělalo neskutečně zle. Mám hyperemesis. Jsem velmi šťastná, že jsem těhotná, ale ty nevolnosti – to je hrozná pitomina!“ 

Rapperka CARDI B sice během těhotenství nahrála své debutové album, ale nevzpomíná na tohle období ráda: „Zvracela jsem, měla šílené zimnice a u toho nahrávala album. Několik měsíců jsem jen čtyřiadvacet hodin denně spala ve studiu na gauči.” 

Herečka ALŽBETA STANKOVÁ měla celkově náročné těhotenství: „V prvním trimestru mi bylo tak špatně, že mi partner chodil otvírat dveře od ledničky, už jen z toho se mi dělalo zle. Když nevolnosti konečně ustoupily, podstoupila jsem odběr plodové vody, dostala na dva měsíce těhotenskou rýmu a pak mi diagnostikovali těhotenský diabetes.“ 

Jak moc je vám zle?

RANNÍ ZVRACENÍ (vomitus matutinus) Klasická ranní nevolnost, která se vyskytuje od začátku těhotenství u 70 procent žen. Odezní mezi 14.–16. týdnem těhotenství a obvykle nevyžaduje léčbu. Vystačíte si s dietními opatřeními. Pomáhá i krátká relaxace před tím, než vstanete z postele.

TĚHOTENSKÉ ZVRACENÍ (emesis gravidarum) Častěji se vyskytuje u prvorodiček a vícečetných gravidit. Začíná někdy kolem 6. týdne těhotenství, odezní mezi 14. až 16. týdnem. Špatně je vám kdykoli během dne, hlavně jako reakce na pachové podněty. Doporučují se nedráždivá jídla v malých porcích. Velmi důležité je ustát situaci psychicky, nebát se říct si o pomoc a podporu. Někdy může lékař podat určité léky pro uklidnění. 

NADMĚRNÉ ZVRACENÍ (hyperemesis gravidarum) Objevuje se během 4.–10. týdne těhotenství, odezní do 20. týdne nebo taky až porodem. Nevolnost a vytrvalé zvracení znemožňují příjem jakékoli stravy i tekutin, což vede k dehydrataci a podvýživě. Často je proto nutná hospitalizace.

ZHOUBNÉ ZVRACENÍ (hyperemesis maligna) Silné zvracení se opakuje nezávisle na příjmu jídla či tekutin. Hrozí metabolický rozvrat, hospitalizace je nutná. Někdy musí být gravidita bohužel ukončena.

Jaké léky vám pomohou příznaky zvracení zmírnit? Mohou nadměrné nevolnosti negativně ovlivnit vývoj miminka v břiše? Přečtěte si celý článek v únorovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Únorové číslo časopisu Maminka s Emmou Smetana a její rodinou

Témata: Těhotenství, Druhý trimestr, První trimestr, Třetí trimestr, névy, nevolnosti, Amy Schumer, rapper, komička, Noční hodina, Střevní chřipka, Zvracení, Stanková, TAK, Kate, Sla, Cambridge, Ranní nevolnost, Lékař, Nevolnost, Maminka, Manžel, Spála

Video