Maminka.czZdraví

Náhlá a nebezpečná zástava dechu u miminek jménem ALTE. Komu hrozí?

Martina Machová 14.  1.  2019
ALTE je podobně jako SIDS velmi nebezpečný stav, který se bohužel vyskytuje u těch nejmenších a nejbezbrannějších kojenců.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Označení „ALTE“ vychází z anglické zkratky „Apparently Life-Threatening Event“ (náhlá událost ohrožující život) – a jde o velmi vážný a život ohrožující stav, kdy u děťátka náhle a bez varování dochází k zástavě dechu. Miminko se zkrátka dusí! Stav vyžaduje neodkladnou resuscitaci a zdravotnickou péči.

Syndrom náhlého úmrtí kojenců má zřejmě i biologickou příčinu

Nejohroženější skupina? Nejmladší kojenci!

Je smutným faktem, že nejohroženější skupinou jsou nejmladší kojenci do jednoho roku věku! Dle odborné literatury postihuje ALTE příhoda nejčastěji miminka od 2 do 4 měsíců věku. Zástava dechu přichází obvykle nenadále bez jakéhokoliv varování, děťátko se dusí, je bledé až namodralé. Zástavu dechu provází ochabnutí svalového tonusu – děťátko se jeví jako hadrová panenka a může se také silněji potit. Někdy lze u miminka zaznamenat též dávení až zvracení.

Syndrom náhlého úmrtí kojence: Lze mu zčásti předcházet!

Monitor dechu děťátko nezachrání!

Tak závažný stav, jakým je ALTE, pochopitelně vyžaduje okamžitý zásah a následný transport do nemocnice, a to nikoliv svépomocí, ale přivoláním Zdravotnické záchranné služby! Ostatně již dispečerka na zdravotnickém dispečinku rodiče instruuje o neodkladné první pomoci, resuscitaci. Ta by ostatně měla patřit do základního vzdělání každého nastávajícího rodiče. Děťátko v ohrožení totiž nespasí monitor dechu, který si tolik rodičů pořizuje jako součást výbavy pro děťátko, monitor je pouze pomocníkem – hlásí nebezpečí, jenže děťátko vždy zachrání pouze něčí odvážné ruce!

Příliš kávy či čaje v těhotenství: Co hrozí miminku? Vědci mají jasno!

Záhadné ALTE

Příhoda ALTE patří mezi stavy, u nichž není vždy zřejmá příčina či spouštěč. Až u 50 % postižených dětí odborníci zatím nevědí, proč k události došlo. Děťátko předtím totiž nemělo žádné zdravotní problémy. V některých případech však stojí v pozadí nebezpečného ALTE tzv. afektivní záchvat, jehož příčinou může být velmi silné rozrušení, úlek či bolestivý podnět. Existuje také několik rizikových skupin dětí, u nichž se ALTE vyskytuje častěji.

Co všechno může způsobit alkohol v těhotenství? Překvapí vás to!

Ohrožené skupiny miminek

  • Děti maminek kuřaček, které kouřily během těhotenství, postihuje tento nebezpečný stav až 5x častěji než děti maminek nekuřaček.
  • Podobně jsou na tom i děti maminek holdujících v těhotenství hojně alkoholu.
  • Ohroženy jsou též miminka, která se narodila předčasně a jsou nedonošená; nezralá s nízkou porodní váhou.
  • Více ohroženi jsou též kojenci s vážným chronickým onemocněním (vrozené srdeční vady, hydrocefalus, onkologická onemocnění apod.)

Necháváte miminko vyplakat? Nedělejte to! Škodí to jeho vývoji

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Kojenec, hydrocefalus, Alt, Nebezpečný stav, Hadrová panenka, Odborná literatura, Označení, Nejmenší kojenec, Anglická zkratka, Zástava, Postižené dítě, Základní vzdělání, Závažný stav, Zdravotní problém, Svalový tonus, Onkologické onemocnění, Součást výbavy, Rozrušení, Riziková skupina, Smutný fakt, Zdraví na Heureka.cz