Maminka.czTipy a rady porod

Náhlý porod mimo nemocnici? Mějte na paměti těchto deset zásad!

Martina Machová 9.  7.  2019
Nestává se to sice často, ale čas od času přijde miminko na svět na zadní sedačce auta, na televizním gauči nebo třeba v manželské posteli, kde bylo počato. Víte, jak se při neplánovaném porodu mimo nemocnici zachovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vzhledem k vcelku husté síti porodnic i krátkému dojezdu Zdravotnické záchranné služby se neplánovaných porodů mimo zdravotnické zařízení už příliš neodehrává, nicméně přírodě neporučíš a někdy se vše seběhne velice rychle a nečekaně… Tehdy má každá rada cenu zlata! Podaří-li se vám kontaktovat zdravotníky, mohou vám teoreticky pomáhat a radit po telefonu – v takovém případě je však nezbytné, abyste na svém telefonu uměli zapnout hlasitý odposlech, neboť potřebujete mít obě ruce připravené pomáhat!

Překotný porod: Co dělat, když nestíháte dojet do porodnice?

10 zásad při náhlém porodu mimo nemocnici

  • Pokuste se zachovat klid, bez klidu a rozvahy byste pomohli jen těžko. Vyskytují-li se v blízkosti rodící maminky nějací „panikáři“, odešlete je velmi jednoznačně pryč (třeba s nějakým úkolem). Během celého porodu na rodící maminku mluvte, povzbuzujte ji, chvalte a uklidňujte. Pokud vše půjde hladce, tělo maminky si porod povede samo.
  • Kontaktujte Zdravotnickou záchrannou službu (155 nebo 112) anebo tím, je-li to možné, někoho pověřte. Není potřeba ztrácet čas a shánět číslo do konkrétní porodnice
  • Pokuste se rodící mamince zajistit alespoň improvizované soukromí a čisté místo, na které by mohla ulehnout či usednout. Vhodná je například velká osuška, prostěradla, ubrusy, velký župan, čistá deka apod.
  • Čistí byste měli být i vy – respektive vaše ruce! Nemáte-li možnost si je umýt, je možné umytí nahradit gumovými rukavicemi (měly by být v každé autolékárničce).
Rodit jako o překot... Co dělat, když začnete rodit dříve, než dorazí sanitka?
  • Během kontrakcí v první době porodní mamince doporučte rychlé, avšak mělké prodýchávání kontrakcí. Porodníci zdůrazňují, aby se rodička pokusila netlačit dříve, než se začne „prořezávat“ hlavička miminka.
  • Jakmile se začne „klubat“ hlavička děťátka, doporučte rodící mamince, aby se při každé kontrakci zhluboka nadechla, zadržela dech, zavřela oči a zatlačila.
  • Buďte připraveni zachytit děťátko, ale pozor, aby vám nevyklouzlo! Děťátko a ani později placentu z maminky nijak násilím nevytahujte!
  • Děťátko osušte, zabalte do teplých tkanin a položte mezi kolena maminky nebo na její prsa.

Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věříme

  • Pokud se jeví děťátko naprosto v pořádku, není nezbytně nutné podvazovat pupečník, který jej stále pojí s maminkou. Tento zákrok můžete přenechat záchranářům. (Pupečník se váže pevně na dvou místech, zhruba 10 cm od těla děťátka a 10 cm od těla maminky. Mezi těmito místy se přestřihává čistými nůžkami.)
  • Nijak nemanipulujte s placentou a rozhodně ji násilím nevytahujte z těla rodičky! V této chvíli již pravděpodobně budou zdravotníci poblíž, a tak nechte porod placenty na nich. Jestliže placenta vyjde dříve, než dorazí odborná pomoc, uschovejte ji do nádoby či igelitové tašky, lékař ji bude chtít vidět!
Přirozený porod řídí tělo ženy a miminko. Jak se na něj připravit?
Témata: Porod, Miminko, Po porodu, Porodnice, Tipy a rady porod, Placenta, Zásada, Pór, Nemo, Manželská postel, Maminka, Ubrus, Děťátko, Kontrakce