Maminka.czRodina

Nahota v rodině. Kdy, pokud vůbec, bychom se před dětmi měli začít oblékat?

Michaela Karavarakis 27.  11.  2013
Dokud jsou to miminka, člověk to tolik neřeší. Tatínek klidně přeběhne z koupelny do ložnice nahý, maminka si při sprchování nechá otevřené dveře. Od kolika let ale naše děti vnímají nahotu a kdy - pokud vůbec - bychom se před nimi měli začít oblékat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak je to s tím věkem?

Do dvou let děti nahotu vůbec nevnímají. Mají na starosti mnohem důležitější věci, než řešit, co má zrovna maminka s tatínkem na sobě (či spíš nemají). Zhruba od čtyř let je začíná zajímat, proč rodiče vypadají každý jinak, a začínají se ptát. Do šesti až osmi let věku pak rodiče svou nahotou mezi dětmi nevzbudí víc, než zvědavé pohledy.

První kritické období přichází až s pubertou či obecně s dospíváním, kdy se děti začínají stydět. Na tom rodiče nic nezmění. I kdybyste razili tu nejliberálnější výchovu na světě a doma chodili nazí v jednom kuse, vaše děti se nebudou stydět o nic méně než děti zapřisáhlých puritánů.

Dokud jsou malí, buďte nazí!

Dětští psychologové radí přistupovat k nahotě s otevřenou myslí - zvláště v útlém věku potomka. Pokud se budete v jednom kuse zakrývat, vaše dítě to samozřejmě vycítí. Podvědomě pak nabude dojmu, že nahota je něco špatného, za co je třeba se stydět; něco, o čem se nemluví a je lépe to schovávat.

Netřeba asi dodávat, že to není právě nejlepší odrazový můstek k jeho pozdějšímu zdravému sexuálnímu životu. Z této pozice rovněž mnohem hůře docílíte role důvěrníka, až vaše dítě začne řešit menstruaci, masturbaci, první partnery a podobně.

Včas přibrzděte

Věk, kdy bychom k nahotě v rodině měli začít přistupovat opatrně, nastává podle odborníků právě v období dospívání dítěte. Když vycítíte, že se vaše dítě začíná stydět a je mu pohled na nahou maminku či odhaleného tatínka nepříjemný, měli byste to respektovat a přestat - pokud to děláte - před ním chodit nazí.

Tlačením na pilu a postojem "Vždyť je to přirozené! Čím dřív se to naučí, tím líp" můžeme dítěti vážně ublížit. Samozřejmě, některé to třeba vstřebá bez problémů. U citlivějších duší to však může k celkové instituci nahého těla vyvolat pěkný odpor.

Každý extrém...

Jak již bylo mnohokrát řečeno, každý extrém škodí. Řiďte se zdravým rozumem a pravděpodobně se nedopustíte mnoha chyb. Klidně se před svým dítětem koupejte (nebo ještě lépe - koupejte se s ním), ale na nuda pláž ho asi neberte. Nechte ho doma (večer po vykoupání, ráno po vysvlečení z pyžámka) klidně chvíli pobíhat nahaté, ale když vaše holčička bude najednou požadovat před vstupem do bazénu horní díl plavek, běžte ho s ní ochotně koupit.

Když se vás dítě zeptá, vysvětlete mu přiměřeně jeho věku, co to tam dole má tatínek, co maminka a co dítě samotné a nevymýšlejte si nic o čápech a vránách. Uvidíte, že bouřlivými vodami dospívání proplujete docela klidně.

Témata: Rodina, Kritické období, Zac, Vrána, Můstek, Nahota, Odrazový můstek, Horní díl