Maminka.czJen pro maminku

Nakojím, uvařím a postřílím pár mutantů

Martina Machová 8.  5.  2013
Nakojím, uvařím a postřílím pár mutantů
Nejen muži a teenageři tráví své volné či ukradené chvilky střílením monster, stavěním fantastických světů a strategickým plánováním života planet, ale i některé maminky utíkají od plenek a kašiček do magického světa počítačových her.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Asi každá z nás měla (nebo má) na mateřské dovolené svůj zaručený rituál, prostřednictvím kterého spolehlivě „dobíjí baterky“. Zatímco některé z nás sáhnou po knize, dobré kávě, čokoládě a posezení na balkónu nebo zahrádce, další se se slastným povzdechem na rtech ponoří do horké voňavé lázně, poslouchají hudbu, a zatímco miminko nebo batole spí, rozšafně listují časopisem.

Další skupina velmi aktivních dam se zase v každé volné chvilce, kdy je dítko po delší dobu něčím zaměstnané, věnuje svým koníčkům – třeba výrobě originálních šperků, modelování nehtů a dalším různorodým aktivitám. Nicméně existují i dámy – mámy – které „paří“. Ne však ve smyslu podvečerních alkoholových dýchánků, jde o tzv. „pařmenky“ počítačové, ty od mateřských všednodenností utíkají do neobyčejných světů s jednoduchými pravidly; do světa počítačových her.

„Malej usnul, postřílím pár mutantů“

Je pravda, že ze skupiny „pařících“ dam jich jen naprostá menšina hraje klasické střílečky, mnohem oblíbenější jsou kupříkladu RPG hry (role playing game – poněkud nepřesně označováno jako hry na hrdiny), ale i v nich je potřeba čas od času vytáhnout zbraň a postavit se bandě neotesaných monster nebo naopak rafinovaných krasavců. Na chvíli se zkrátka převtělí do zvolené role, třeba do vnadné (avšak rozhodně nekojící) neohrožené krasavice, která se snaží oddálit ovládnutí světa temnými silami, bez toho, aby před sebou v kočárku tlačila žvatlající batole.

Dalším oblíbeným typem her, kdy je nutné čas od času odpravit nepohodlného protivníka (či společníka), a navíc tímto násilným způsobem získat nějaké nevšední vlastnosti, jsou tzv. adventury. V těchto dobrodružně laděných hrách se během okamžiku vtělíte do hlavní postavy a místo do lékárny pro sunar se vypravíte na nebezpečnou misi (obvykle zachraňujete svět, vesmír apod.).

Měla bych žehlit, ale sázím strašidelné dýně a pěstuji netopýry

Další typ velmi oblíbených her jsou strategické hry, kdy budujete světy, obhospodařujete a rozšiřujete farmy, učíte se novým řemeslům. A tak se vám může snadno stát, že lapená do on-line pasti v jenom okně hledáte informace o zavádění prvního nemléčného příkrmu a možných alergických reakcích a v druhém okně sázíte na své virtuální farmě strašidelné dýně a šlechtíte havrany, které lze množit pouze jednu noc v měsíci – při magickém úplňku. Každé ráno pak kromě chystání svačiny pro manžela krmíte ovce, kozy a slepice, sklízíte ovoce, zeleninu i obilniny a třeba i vaříte virtuální marmeládu, kterou pak prodáváte na trhu.

Žrouti času

Ať už hry hraje kdokoliv, jsou bezesporu jedněmi z největších žroutů času, jenž velmi rychle propluje mezi klávesami počítače a v podstatě nepřinese naprosto nic užitečného. „Pařmenky“ protestují?! No, možná i částečně právem. Pakliže čas věnovaný hraní udržíme v rozumných mantinelech, což ostatně naše drobotina (manžel, práce, domácnost a třeba i pes) většinou bez problému obstará, je únik do herního světa výbornou relaxací, okamžitou naprosto instantní zábavou a chvilkovým totálním únikem ze mnohdy únavné reality.
(PS: Já svojí farmu miluji.)

Témata: Jen pro maminku, Par, UVA, Klávesa, Post, Typ her, Muta, Netopýr, Krasavice, Havran, Pár