Maminka.czTěhotenství

Nálady a hormonální bouře v těhotenství. Jak si s nimi poradit?

Tereza Víchová 19.  11.  2018
Sice to „není nemoc“, ale jiný stav každopádně ano. (Ne)nálady k němu patří. A jestli se vám někdo snaží namluvit, že rostoucí život ve vás zvládnete psychicky absolutně vyrovnaná, patřila byste k menšině.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Těhotná žena je zázrak,“ říká majitelka Studia pro ženy Magdalena Mikulandová. „To, co umí její tělo, je neuvěřitelné. Ve chvíli, kdy je těhotná, si musí srovnat priority. A její nálady ovlivňuje mnoho věcí od hormonů až po okolí.“ 

Jestli se ráda díváte na romantické filmy, možná vás realita zaskočí. Rozplývat se štěstím možná budete přesně jako hrdinka červené knihovny, ale stejně tak třeba přijdou chvilky, kdy budete sama sobě protivná a okolí možná také (ale naštěstí vám to otevřeně neřeknou). 

ČTĚTE TAKÉ: Tabu: Dítě jsem chtěla, ale těhotenství nesnáším a na dítě se netěším. Co s tím?

„Nálada těhotné se hodně odráží od toho, jak žena k těhotenství a následnému porodu a mateřství přistupuje,“ říká Magdalena Mikulandová. „Když je připravená a jiný stav je očekávaný a plánovaný, je jí určitě lépe.“ Jestli ale ještě studujete nebo jste ve zkušební době vysněného zaměstnání, bude všechno pochopitelně těžší. A do toho vstoupí ještě ony prokleté hormony. 

„Otázky, které by si každá žena měla na začátku těhotenství nebo spíš v době před ním klást, jsou zásadní,“ uvádí Magdalena Mikulandová. „Kde se nacházím ve společnosti? Chci se vdát a mít rodinu? Co chci nabídnout a kam se dostat? Často je ale nutné řešit tyto věci za pochodu.“ 

9 vět, které rozhodně neříkejte těhotným před porodem

Klasická ženská role, která fungovala staletí, je tatam. A to se na psychickém stavu těhotných projeví zcela jistě. Příroda přece velí všem samicím pohroužit se do sebe, chystat se na velkou změnu, zůstat v klidu a rozjímat. A realita? 
„Těhotná je často stále manažerka, vede firmu, doma se stará o dosavadní rodinné příslušníky,“ shrnuje Magdalena Mikulandová. „To je ale sociální nastavení. Status matky bereme jako automatický. Ale geny se ošidit nedají.“ Zatímco tedy s rostoucím bříškem kýváte šéfovi na další požadavky v obavě před ztrátou zaměstnání, tělo i mysl velí: Najdi si trochu klidu, odpočívej, nabírej sílu na největší životní roli. K tomu je vám třeba zle a přidávají se pochybnosti, jak to všechno zvládnete. Kde pak vzít dobrou náladu? 

Čím vás muž zaskočí v těhotenství? Ne vždy to musí být příjemné překvapení

Hormonální bouře

Ještěže je máme (a nejen v těhotenství). Hormony vysvětlují kdeco a nálady také. Je to oprávněné? Rozhodně ano, prožíváte totiž absolutní hormonální revoluci. Takže nebojte, nejste blázen, to jen gravidita o sobě dává vědět: „Poklesnou hormony, které fungují před fertilitou, aby zajistily otěhotnění,“ objasňuje Magdalena Mikulandová. „A ke slovu se dostávají těhotenské hormony, které pomáhají především při vývoji dítěte. 

Připravují také mléčné žlázy na kojení, ale i ženu na roli matky.“ Změnu „hormonální“ nálady můžete ovlivnit jen do jisté míry. Hodně je dáno tím, jaká jste povaha: Některá z nás je pohodová a hned tak z něčeho se nezhroutí a věci řeší za běhu. Jiná žena je konzervativnější, najednou nemá všechno pod kontrolou a neumí si spoustu věcí zaškatulkovat, jak byla zvyklá. Tu pak těhotenství i jeho nálady dost vyčerpávají. 

„Třicet minut hormonální jógy denně vám změní život,“ říká terapeutka

Partnera s sebou

Těhotenské nálady sdílí s vámi a pevné půdy pod nohama má často ještě méně než vy sama. Zkuste si s partnerem povídat úplně o všem, co se vám honí hlavou. „Doporučuji maminkám brát partnery s sebou na těhotenské kurzy,“ radí Magdalena Mikulandová. „Často se na ně při špatné náladě zlobíme, ale oni za nic nemohou, když nevědí, o co jde. Nemají hormony jako těhotná, v břiše jim nic neroste. A mají-li zájem, ať přijdou se ženou.“ Spoluprožívat těhotenství si váš partner zaslouží. A díky tomu vám pomůže i zlepšit náladu. Když totiž pomyslně budete těhotní spolu, bude budoucí tatínek schopen tolerance a nebude si v duchu klepat na čelo, proč se jednu chvíli smějete a za hodinu pláčete. 

Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách. Tohle vás čeká:

Sdílejte i chmury

Neuzavírejte se v těhotenství sama do sebe. Choďte na těhotenská cvičení, najděte si kamarádku, která má termín blízko vás (třeba na předporodním kurzu nebo v ambulanci). Díky cvičení se vyplaví endorfiny a s nimi dobrá nálada. S kamarádkou pak platí, že sdílené rovná se poloviční. 

„Různé kurzy a jiná setkávání navíc dodají jistotu,“ uzavírá Magdalena Mikulandová. „Získáte konkrétní informace třeba k porodu, navíc se setkáváte s těmi, kdo řeší stejná témata. Poradíte si navzájem, pomůžete si.“ To všechno pak může přerůst i dobu po porodu a třeba založíte nové přátelství na celý život. 

Děti, těhotné a smog: Bydlete v zeleni, jezte vitamíny
Vzpomínka na bříško aneb Proč investovat do těhotenských fotek?
Chřipková sezóna v těhotenství. Jak ji zvládnout bez úhony a na co si dát pozor?

 

Témata: Těhotenství, Porod, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, pořad, Nezapomínejte na sebe, Pór, Setkávání, Magdalena, Bouře, Budoucí tatínek, Mléčná žláza, Červená knihovna, Těhotenský hormon, Partner, Špatná nálada, Dobrá nálada, Majitelka, Předporodní kurs, Nal, Celý život, Studium pro ženy, Hormonální bouře, Rostoucí bříško, Těhotenské cvičení