[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce příprava: 40 minut
Potřebujeme: 500 g jehněčího masa bez kosti, 2 cibule, 1 zelená paprika, 2 větší rajčata, 1 lžíce oleje, 2 lžíce korma pasty, 800 ml zeleninového vývaru, 200 g rýže basmati, 100 g plátků mandlí
Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na kostky. Cibuli, papriku a rajčata nakrájejte. Ve větším kastrolu opékejte na oleji maso ze všech stran asi 5 minut, dejte ho stranou.
Na zbylém oleji orestujte cibuli, přidejte korma pastu a asi minutu opékejte. Pak vmíchejte rýži a papriku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a za občasného promíchání vařte asi 15 minut.
Když je rýže téměř měkká, přidejte nakrájená rajčata a opečené maso a ještě asi 3 minuty prohřívejte. Mezitím nasucho orestujte plátky mandlí a každou porci jimi před podáváním ozdobte.
4 porce příprava: 60 minut
Potřebujeme: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1 lžíce kmínu, 1 lžička kurkumy, 4 cm čerstvého zázvoru, 200 g červené čočky, 100 g cizrny v plechovce, 4 cherry rajčátka, sůl, 1 lžíce garam masala, 2 chilli papričky (není nutné)
Cibuli nakrájejte najemno, česnek prolisujte. Na oleji ve větší pánvi orestujte cibuli dosklovata, přidejte česnek, kmín, kurkumu a strouhaný zázvor. Chvíli opékejte, pak přidejte červenou čočku, zalijte asi 500 ml vody a přiveďte k varu.
Zmírněte plamen a vařte asi 15 minut. Potom vmíchejte slitou cizrnu a přepůlená rajčátka, dochuťte solí a kořením garam masala a zhruba 5 minut povařte. Kdo má rád ostré, může nakonec ještě přidat nasekanou chilli papričku. Podávejte s indickým chlebem.
4 porce příprava: 45 minut
Potřebujeme: 4 kuřecí prsa, 300 ml bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, šťáva z 1 citronu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli, 2 stroužky prolisovaného česneku
Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky. Každý několikrát lehce nařízněte napříč. V misce smíchejte jogurt, olej, citronovou šťávu, koření, sůl a česnek. Marinádou potřete maso a dejte do chladu nejméně na tři hodiny.
Troubu zapněte na 190 °C. Na plech vyložený pečicím papírem nebo s grilovací mřížkou dejte kousky marinovaného kuřete, zakryjte alobalem a pečte asi 20 minut. Pak odkryjte a dopečte dozlatova.
Průběžně otáčejte a potírejte marinádou. Podávejte s indickým chlebem nebo rýží.
Náš TIP: Můžete použít i hotovou směs koření tandoori masala, kterou seženete v obchodech s orientálními potravinami nebo na internetu. Kdo má rád ostré, může přidat do marinády nasekanou chilli papričku.
4 porce příprava: 25 minut
Potřebujeme: 400 g sýra panýr (tvrdý sýr podobný balkánskému), 3 lžíce oleje, 500 g baby špenátu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 cm čerstvého zázvoru, 1 lžička garam masala, 1 lžička kurkumy, 1 lžička nasekaných zelených chilli papriček, sůl a pepř
Sýr nakrájejte na kostky a opečte na větší pánvi na oleji dozlatova. Přendejte ho na talíř vyložený papírovým ubrouskem.
Do většího hrnce dejte vařit vodu a špenát v ní 10 sekund povařte a pak ihned zchlaďte v ledové vodě. Nechte ho okapat a nasekejte. Cibuli a česnek nakrájejte najemno, zázvor nastrouhejte.
Do pánve podle potřeby přidejte olej a na něm orestujte cibuli, česnek a zázvor, přisypte koření a chilli a ještě chvíli restujte. Přidejte špenát, prohřejte, vmíchejte sýr, dochuťte solí a pepřem a rozdělte na talíře.
NÁŠ TIP: Sýr panýr se u nás dá těžko sehnat, ale můžete ho nahradit jiným tvrdým sýrem, který snese vyšší teplotu, nebo také kostkami tofu.
4 porce příprava: 10 minut
Potřebujeme: 2 zralá manga, 500 ml hustého bílého jogurtu, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžičky mletého kardamomu (nemusí být), 100–200 ml plnotučného mléka nebo vody
Mango oloupejte, zbavte pecky a nakrájejte na kousky (několik si jich nechte stranou na ozdobu). Ovoce s jogurtem, cukrem a kořením rozmixujte, podle potřeby rozřeďte mlékem či vodou. Rozdělte do sklenic a ozdobte kousky manga.
Lasí podávejte ledově vychlazené nebo do něj přidejte několik kostek ledu. Navrch můžete nasypat nasekané pistáciové oříšky nebo lístky máty, nejlépe však jeho chuť vynikne jen tak.