Maminka.czTěhotenství

Narodí se holka, nebo kluk? Kdy se pozná pohlaví dítěte?

Barbora Neubergerová sim 10.  1.  2023
Nahlédnout pod roušku tajemství toho, zda se uvnitř dělohy těhotné ženy vyvíjí holčička, nebo chlapeček, bylo přání většiny žen minulých generací. Ale až současné těhotné maminky mají to štěstí, že na určení pohlaví svého miminka nemusejí čekat dlouhých devět měsíců.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V minulosti se ženy snažily odhadnout to, zda se narodí holčička, nebo chlapeček, na základě různých indicií a pověr. Dnes máme k dispozici sofistikované lékařské metody, pohlaví nenarozeného dítěte dokáže spolehlivě odhalit ultrazvukové vyšetření nebo laboratorní rozbor krve.

VIDEO: Podcast Maminka: Vyšetření při těhotenství

Nejčastější pověry: Bude to kluk, nebo holka? 

  • Pokud mamince rostlo bříško pouze dopředu, měl se narodit kluk, pokud se žena zaoblovala i v bocích, byla to holčička.
  • Když žena měla silnou chuť na sladké, byla v očekávání dcery, toužily-li její chutě po slaném či kyselém, očekávala syna. 
  • Zatímco kluk mamince na kráse v těhotenství přidával, holčička mamince krásu ubírala. A tak bychom mohli pokračovat dál…

Existovaly i různé praktiky, které stály téměř na prahu magie. Například když prstýnek zavěšený na šňůrce či řetízku nad dlaní těhotné ženy opisoval kolečko, měla se narodit holčička, houpal-li se jako kyvadlo ze strany na stranu, měl se narodit chlapec. Všechny babské rady a kouzla měly svůj půvab, ovšem stále platilo, že konečné slovo měl až lékař na porodním sále…

Pohlaví miminka se pozná z krve nebo ultrazvukem

I v dnešní době má v tomto směru důležité slovo lékař, ovšem současná medicína je k maminkám mnohem vlídnější. V době probíhajícího těhotenství je možné pohlaví dítěte určit dvěma způsoby.

„Pohlaví dítěte během probíhající gravidity lze určit ultrazvukovým vyšetřením a vyšetřením krve matky,“ vysvětluje gynekolog a porodník prof. MUDr. Pavel Calda, CSc.

Jak na holku či kluka? Babské rady pro ovlivnění pohlaví

V případě ultrazvukového vyšetření je postup jasný. „Od 15. týdne těhotenství, pokud je plod uložen tak, že je možné zobrazit jeho genitál, je s 97% úspěšností možné říct, zda jde o holčičku, nebo chlapečka. Většina rodičů tuto informaci chce slyšet, jsou ale i tací, kteří se raději nechají překvapit,“ popisuje profesor Calda.

Druhou možností je určení pohlaví dítěte na základě rozboru krve matky pomocí prenatálního testu. Prenatální testy je možné provádět od ukončeného 10. týdne těhotenství a primárně jsou určeny k vyšetření genetických vad plodu. Pokud se rodiče rozhodnou pro tento test, nechají si většinou automaticky udělat i test na zjištění pohlaví plodu.

„Pohlaví plodu se smí bez zdravotní indikace (např. u hemofilie) sdělovat až po 12. týdnu těhotenství. V tomto případě je pohlaví dítěte určeno na základě jeho genetické výbavy a úspěšnost určení pohlaví je téměř stoprocentní,“ doplňuje lékař.

Témata: Těhotenství, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Těhotenský test, První trimestr, Ultrazvukové vyšetření, Indikace, Holčička, Hemofilie, Národ, Pohlaví dítěte, Prstýnek zavěšený, Kluk, Maminka, Pavel Calda, Holka, Chlapeček, Vyšetření, Probíhající těhotenství, Těhotná žena, Současná medicína, Děti, Praha, Těhotenské testy na Heureka.cz