Maminka.czŠestinedělí

Narození miminka může být šok! Jak vztah mezi vámi nastartovat?

Tereza Víchová 18.  7.  2018
Absolutní mateřské štěstí nemusí být vůbec po porodu automatické. Jak své dítě přijmout i s jeho pláčem, „vadami na kráse“ a životem, který vám převrátí naruby?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Den po mém návratu z porodnice: Syn spinká jako andílek. Ve volném čase si vychutnávám kojicí čaj, peču koláč a těším se na manžela, až přijde večer z práce a přivítáme ho už MY DVA. Za další dva dny: Spal dohromady asi pět minut. Chovám, kojím, skáču na míči. Pláče. Potřebuju nutně aspoň vyluxovat. Bolí mě poporodní poranění, mám hrozný hlad a jsem k smrti unavená. Luxuje manžel v osm večer, Štěpána má přitom v nosítku. Pláču pro změnu já a vím v ten okamžik naprosto jistě, že jsem neschopná matka. Co se stalo, že ho najednou nemusím budit na kojení po třech hodinách a nemůže spinkat? A co se bude dít v noci?  A jak syna milovat, když po té noci (ano, probdělé) chvíli manželovi kacířsky závidím, že odjede do práce? 

Nemusí to být hned láska

Tolikrát jste četla o bezvýhradné lásce, vyplavených hormonech, o tom neopakovatelném poutu, které se mezi vámi a miminkem utvoří. A třeba to necítíte tak, jak vám knihy a romantické filmy slibovaly. Možná jste si i představovala, že bude vaše miminko vypadat jinak. Že nakojíte, pak usne a probudí se jemným vrněním. 

„Po porodu nastává u mnoha maminek moment prozření. Do té doby byly zvyklé se starat o sebe, partnera a opečovávat své těhotenství,“ říká dula Ivana Weissová. „Najednou je tu nový člověk a pozornost se zcela přesouvá k němu. A miminko může vyžadovat mnohem více pozornosti, než většina žen čeká.“ Možná zažijete i šok, že je na vás dítě zcela odkázané – na vaši přítomnost a pozornost. Nenadálou zátěž a absolutní nasazení nemusí každá z nás zvládnout na jedničku. Je to úplně normální. 

Co se děje s vaším miminkem první hodiny a dny po porodu?

Jsme naivní? 

„Spousta žen i jejich okolí jsou soustředěné jen na těhotenství a moment porodu – k tomu směřují veškeré přípravy,“ shrnuje Ivana Weissová. „Ve skutečnosti je ale porod jen brána ke všemu dalšímu. Radím proto zkusit nahlédnout k tomu, co nastane po něm.“ Tyhle otázky si položte už těhotná, realita vás pak nezaskočí: Jak si představuji své mateřství? Koho si vezmu na pomoc, až bude potřeba? 
„Má zkušenost říká, že je třeba nachystat se na bezvýhradnou 24hodinovou péči a ochotu být miminku k dispozici, nedávat tomu žádná omezení,“ říká dula. „Když tohle člověk přijme předem, funguje pak vše podstatně lépe.“ 

JE KRÁSNÉ? JAK PRO KOHO!

• Těsně po porodu vás možná zaskočí i vzhled miminka – tvar hlavičky, potřísnění různými tekutinami. 

• Realisticky to vnímají tatínkové, ti nejsou zaplaveni hormony. 

• Podívejte se proto předem na pozitivně laděné porodní dokumenty, abyste byli oba připravení.

Láska hned (nebo za pár dní) 

Pokud se vám vydaří porod – zažijete ho přirozeně, bez chemie, většího poranění nebo dokonce císařského řezu, ušla jste na své cestě za přijetím miminka velký kus. V opačném případě bude možná cesta delší, ale pozitivní zprávou je, že harmonie se dočkáme všechny. „První dny po porodu je také důležitý laskavý a citlivý přístup personálu na oddělení šestinedělí,“ zdůrazňuje Ivana Weissová. „Novopečená maminka je velmi citlivá a k tomu, aby k sobě přimkla miminko a trvale se do něj zamilovala, potřebuje, aby se s ní zacházelo doslova v rukavičkách.“ Když vám pohodu a citlivý přístup nezajistí sestřičky nebo porodní asistentky, využijte třeba služeb duly nebo si zavolejte dobrou kamarádku, která už maminkou je. Pak budete domů odcházet s pocitem, že jste mateřsky kompetentní a usazená ve své nové životní roli. A to bude důležité – doma totiž pravděpodobně dojde k propadu fyzických i psychických sil, začne klesat hladina hormonů a své udělá i všudypřítomné nevyspání. 

Bonding: První spojení, které má zásadní vliv na kojení a vývoj

Režim: první dny žádný 

Abyste miminko přijala bez okolků takové, jaké je, nesnažte se ho nasoukat do tabulek nebo rad, co a jak by mělo být. Je to prostě váš originál a ten se řídí vlastním rytmem. „Časná péče personálu na oddělení šestinedělí často směřuje k intervalové péči o miminko. S pravidelností a řádem ohledně kojení, koupání a spaní,“ dodává Ivana Weissová. „A v porodnici to ještě zdánlivě může fungovat.“ Většinu miminek tu totiž musíte na kojení i budit a u něj také znovu usínají – pak jsou tříhodinové intervaly hračkou. Podle Ivany Weissové se ale obvykle vše dost zásadně změní za další dva týdny. Většina dětí totiž nebývale „ožije“ – nastane doba, kdy budou spát třeba jen dvacet minut, kojení začnou vyžadovat častěji a vaše sebevědomí z porodnice se otřese v základech. Recept je jednoduchý: Neřešte režim, žijte okamžikem. Kojte na požádání, vyhovte dítěti v jeho individuálním tempu. Vše je jen dočasně, na to pořád myslete. „Když si uvědomíme, že nastává intenzivní období ve všech směrech, velmi nám to pomůže. Bude to hodně krásné, ale i hodně náročné a je důležité to vědět,“ dodává Ivana Weissová. 

Maminka natočila srdceryvný vzkaz synovi. Pak ho dala k adopci

Není to ono? Kojte a spěte 

I když se snažíte sebevíc, mohou být první týdny sžívání se náročné. Třeba vás i napadne, že nejste dobrou mámou a neumíte se o miminko postarat. A péče o něj vás vyčerpává. Ivana Weissová radí dvě věci: naordinovat si miminko a odpočinek (což samozřejmě vyžaduje zapojit i rodinu). 

„Maminkám radím udržet se v přítomném okamžiku. Nedělat si představy, co a jak by mělo být. A nebýt na sebe příliš náročná. Hlavním úkolem pro šestinedělí je kojit miminko na požádání a zamilovávat se do něj.“ Když máte pocit, že už nemůžete, dejte si nahé dítě na své tělo, odpočívejte společně. A vnímejte to tak, že máme každá své tempo navazování vztahu, a tak je to určitě v pořádku. 

Co dělat pro správné nastartování vašeho vzájemného vztahu? 

Podpora rané vazby na porodním sále – miminko by mělo být na vašem těle minimálně hodinu (lépe dvě) v kontaktu kůže na kůži. 

Samopřisátí – miminko je po porodu schopné se z břicha samo doplazit k vašemu prsu a samo se přisát. 

Společný pobyt na oddělení šestinedělí – tzv. rooming-in.

„Postupně začne miminko víc komunikovat s okolím a dávat najevo, co skutečně potřebuje. Harmonie určitě zavládne,“ slibuje Ivana Weissová a zároveň apeluje na pomoc vašich blízkých. „Moje zkušenost je, že nejčastějším spouštěčem psychických propadů a různých poporodních blues je spánková deprivace. Když cítím, že se mé pocity vymykají z normy, je nutné se několik hodin kvalitně vyspat,“ dodává dula. 

Svěřte proto miminko někomu, komu absolutně důvěřujete – partnerovi nebo mamince. Dejte si dobré jídlo a odpočiňte si – to dovede vždycky vrátit růžovou barvu do života. 

Necháváte miminko vyplakat? Tady máte několik důvodů, proč to nedělat
Šestinedělí je lepší, když se při porodu nenatrhnete až k zadku, píše modelka
Poporodní psychóza je častější u prvorodiček. Víte, jak ji poznat?
Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojení, Miminko, Miminko, Šestinedělí, Dítě je na světě, šok, Společný pobyt, Hlavní úkol, Porodnice, Raná vazba, Nový člověk, Pravidelnost, Opačný případ, Většina dětí, Porodní sál, Pozitivní zpráva, Jak, Samopřisátí, Srdceryvný vzkaz, Psychóza, Citlivý přístup