Maminka.czČasopis Maminka

Narozením Josefíny jsem ztratila svobodu a získala čistou lásku, říká herečka Markéta Stehlíková

Dita Mrázková 11.  9.  2022
V televizním seriálu Ulice hraje starostlivou manželku a maminku dvou synů, která se zaplete s mladým kolegou a chce odejít od rodiny. Že se kvůli tomu stane terčem nenávistných komentářů, ji hodně zaskočilo. V soukromém životě je maminkou devítileté dcery Josefíny a říká, že u nich doma by žádný „zálet“ klapnout nemohl.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Leitmotivem zářijového čísla jsou ztráty a nálezy. Dokážete zpětně zhodnotit, co vám mateřství dalo a případně i vzalo?

Dalo mi krásnou a šikovnou dceru Josefínu. Spoustu zodpovědnosti. Plánování a řešení. A život trochu jako na horské dráze. Musím vybalancovat to, co chci pro dítě já, to, co chce jeho otec, a ještě k tomu přidat to, co chce dítě – někdy je to celé pěkně náročné. Pokud to mám shrnout: Ztratila jsem svobodu, možnost rozhodování jen sama za sebe a získala jsem čistou lásku se všemi emocemi, které k mateřství a výchově patří. Podtrženo, sečteno, jsem šťastná, víc jsem získala, než ztratila. Ale jednou to stačilo. Děkuji! (smích)

Některé maminky se dušují, že jim mateřství vůbec nic nevzalo, ty odvážnější nebo upřímnější nejčastěji jmenují svobodu, respektive právě její ztrátu. Jak to máte vy?

Myslím, že je to o nastavení. Každý k tomu přistupuje jinak a jinak to vnímá. Znám ženy, které děti uchvátily, staly se středobodem jejich vesmíru a ony jim dobrovolně obětují všechen svůj čas. Ty to vnímají tak, že o nic nepřišly, ty svobodu neztratily. Já jsem v té skupině, která má ráda i to svoje. Takže já ztrátu svobody vnímám. Ale ráda bych dodala, že je to podle mě součást toho balíčku, který se jmenuje mateřství. Nestěžuji si, a jestli jo, tak jenom trochu a vždy mě to přejde, když vidím tu bezpodmínečnou lásku své dcery.

Klepněte pro větší obrázek

Do dalších potenciálních ztrát ženy započítávají odcizení se svým partnerem. Už to najednou není jen o nich dvou, žena matka nedokáže dát svému muži tolik energie a pozornosti jako dřív…

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Rozhovor, Mateřství, herečka, Ulice, Josefína, poměr, Markéta Stehlíková, Maminka, Láska, Wikipedia, Má Josefína, Narození, Google, Svoboda