Maminka.czZdraví

Nastávající i novopečené maminky mají nárok na příspěvek 3 000 Kč!

Reklama 25.  11.  2020
Od vydání těhotenské průkazky do 12 měsíců od porodu si můžete zažádat o finanční příspěvek VZP až 3 000 Kč. Nenechte ho propadnout!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechny těhotné ženy i maminky by měly vědět, že u VZP mají nárok na finanční příspěvek ve výši až 3 000 Kč! Bohužel se setkáváme s tím, že skoro polovina žen tyto příspěvky nevyužije. Pokud tedy ve svém okolí máte nastávající nebo novopečenou maminku, sdílejte jí tento článek, nebo ji alespoň informujte o tom, že i ona má na příspěvek nárok.

Největší zájem je o příspěvek na prvotrimestrální screening

Nastávající maminky mohou příspěvek až do celkové výše 3 000 Kč využít na různá vyšetření, která nejsou hrazená ze zdravotního pojištění. Nejčastější volbou těhotných žen je kombinovaný screening v 1. trimestru (tzv. screening Downova syndromu), případně pak podrobné hodnocení morfologie plodu ve 2. trimestru či ultrazvukový screening růstové restrikce plodu ve 3. trimestru. Na kterékoli z těchto vyšetření lze získat 1 500 Kč. Další možností je neinvazivní prenatální test (např. TRISOMY test).

Uvedená vyšetření nejsou tím jediným, na co může nastávající maminka příspěvek od VZP čerpat. Mezi benefity najdete také příspěvek na kurzy přípravy k porodu pořádané porodnicí, nejrůznější pohybové aktivity vhodné v těhotenství nebo příspěvek na dentální hygienu.

Příspěvek mohou využít i maminky po porodu

Příspěvek lze uplatnit i po porodu, a to na pomůcky ke kojení nebo služby laktačních poradkyň, nebo dentální hygienu. Oblíbeným benefitem je i příspěvek na zakoupení nebo pronájem monitoru dechu miminka.

Klepněte pro větší obrázek

VZP má dárek i pro narozené miminko

Jako dárek získáváte od VZP po porodu příspěvek na potřeby nebo pomůcky pro miminko v hodnotě 500 Kč. Pomůcky můžete zakoupit v kamenné lékárně, nebo i prostřednictvím online lékáren, respektive jejich e-shopů.

Věděli jste, že maminky nedonošených dětí mají nárok na další 3 000 Kč?

U VZP rozhodně ano! Miminkům, která se narodí s nižší váhou než 1 500 gramů, přispívá dalších 3 000 Kč, které lze využít na nákup speciální výživy a rehabilitační péči. Zdraví našich klientů, malých či velkých, je VZP totiž vždy na prvním místě.

Zdravý pohyb je důležitý pro správný vývoj dítěte

S aktivním pohybem můžete začít už v miminkovském věku, a to plaváním nebo vaničkováním. Na tyto aktivity přispívá VZP až 500 Kč dětem do 1 roku. Pro starší děti pak můžete obdržet příspěvek ve výši 1 000 Kč na nejrůznější organizované pohybové aktivity.

A nechybí ani příspěvek na očkování

Pokud hodláte dítě očkovat proti rotavirovým nákazám nebo klíšťové encefalitidě, přispěje vám VZP až 700 Kč na každé z těchto očkování. Dalších 2 500 Kč pak můžete obdržet v případě očkování proti meningokokovým nákazám typu B. Příspěvků na očkování je (a nejen pro děti) celá řada a lze je kombinovat.

Ještě nejste u VZP? Máte nejvyšší čas přejít!

Klepněte pro větší obrázek

Změnit pojišťovnu můžete pouze jednou ročně, a to k 1. dni kalendářního pololetí. Nyní můžete podat žádost o přeregistraci nejpozději do 30. září, poté běží 3měsíční čekací lhůta, takže pojištěnci VZP se stanete 1. ledna. Tak co, vsadíte na jistotu i vy a přejdete k VZP?

Více informací najdete na www.chcemedovzp.cz

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz