Maminka.czŠestinedělí

Nástrahy prvních dní po porodu: Jak se s nimi popasovat? Poradí porodní asistentka

Michaela Láchová 5.  1.  2023
První dny a týdny po porodu jsou prostě a jednoduše mazec. Téměř vše se točí kolem miminka, nic nemá jasný řád, vše se mění, vše je nové a chaotické. K tomu navíc maminkou cloumají hormony a spánkový deficit. Takové období je pro ženu samo o sobě náročné, a to na ni ještě čeká hned několik velkých výzev. Jak jimi v klidu proplout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šestinedělí je doslova turbulentním obdobím. Jak říká porodní asistentka Kristina Zemánková, důležité v tomto náročném období je naučit se být sama k sobě laskavá a fandit si. „Dejte si prostor na to, učit se a dělat chyby. Žádný učený z nebe nespadl a být mámou se taky učíme,“ říká. A jaké nástrahy bývají podle ní pro maminky nejnáročnější?

VIDEO: Psychické potíže po porodu: Jak se projevují a co s nimi?

  • Zpracování porodního zážitku

Ať probíhal váš porod jakkoli, vždy se s ním pojí spousta emocí, které v nás zůstávají, dokud jim nevěnujeme pozornost. „Mnoho žen po porodu říká, že se jim některé situace stále dokola objevovaly před očima, potřebovaly o porodu znovu a znovu mluvit nebo se jim vracel ve snech,“ podotýká Kristina Zemánková.

Co pomůže?

"Tady často pomáhá sepsat si svůj porodní příběh, napsat zpětnou vazbu do porodnice, probrat svůj porod se svou porodní asistentkou nebo dulou, a pokud jsou myšlenky na porod stále neodbytné, pak je možné promluvit si o něm i s psycholožkou,“ doporučuje.

  • Kojení

Velká výzva, která čeká novopečené mámy a mnohé z nich může pěkně potrápit: „Důvodem jsou často protichůdné informace, které se ženám dostávají v porodnici a od pediatra, a také mnoho mýtů, které se o kojení stále šíří.“

Co pomůže?

Pokud si nejste jistá s kojením, určitě nečekejte a oslovte svou porodní asistentku nebo laktační poradkyni. „Někdy stačí jednoduchá malá změna a vše se v lepší obrátí,“ radí porodní asistentka.

Co můžete a nemůžete jíst a pít při kojení a kdy začít s prvními příkrmy? Poradíme
  • Nevyžádané návštěvy a rady okolí

Návštěvy už se jistě nemůžou dočkat, až si pochovají novorozeňátko. Ale všeho s mírou. „Pro novopečenou maminku mohou být návštěvy brzy po porodu velmi zatěžující. Ne nadarmo se dříve velmi pečlivě dodržovalo šestinedělí, kdy za ženou a miminkem nikdo nesměl, aby měla čas zregenerovat se po porodu a sžít se s miminkem. V neposlední řadě to byla také prevence přenosu infekcí. Také nevyžádané rady mohou v křehké mysli šestinedělky napáchat značný chaos a nejistotu,“ podotýká porodní asistentka.

Co pomůže?

„Důležité je si uvědomit, že jedině máma je nejlepším odborníkem na svoje dítě, chápe jeho projevy v souvislostech a nejlépe rozumí jeho potřebám. Důvěřujte svým mateřským instinktům,“ radí. Nenechte si do ničeho mluvit. Odmítnout návštěvu můžete i se vší laskavostí, a kdo se chce urazit, urazí se stejně.

  • Partnerství

I pro vašeho partnera může být tato křehká poporodní fáze zatěžkávací zkouškou. Najednou je tady nový člen rodiny a času na partnerství moc nezbývá. „Mnoho mužů i žen podvědomě žárlí na miminko, že má tolik péče a pozornosti,“ podotýká porodní asistentka.

Co pomůže?

„Je důležité na partnerství myslet a pečovat o něj, dělat si alespoň malé chvilky jen pro nás dva. A když už není možné mít hned sex, je dobré se dostatečně mazlit, objímat, tulit a dotýkat,“ říká Kristina Zemánková.

  • Neodbytné myšlenky

Pro mnoho žen je poporodní období natolik intenzivní a nečekaně náročné, že se jim v hlavě objevují myšlenky, že by snad bylo lepší, aby se miminko vůbec nenarodilo, že se jim stýská po životě před tím, že je to příliš náročné… „Na tyto myšlenky pak často nasedá obava, zda jsem normální, když mě napadají takové věci, strach, zda třeba nemám poporodní deprese. Je dobré říct, že takové myšlenky sem tam napadnou snad každou mámu. Zvlášť po náročné noci," upozorňuje Kristina Zemánková.

Co pomůže?

Důležité je vnímat tyto myšlenky jako znamení, že si máme dopřát podporu a péči. „Zkuste dělat jen to nejnutnější, hodně odpočívat, být s miminkem a o zbytek světa ať se postará okolí. Najděte si paní na úklid, nechte si vozit jídlo, maximálně využívejte nabídku pomoci blízkých, naučte se říkat, co potřebujete, a přijímat péči a podporu. Zasloužíte si to. Právě jste přivedla na svět dítě, co je víc?“ uzavírá porodní asistentka.

Témata: Děti, Porod, Miminko, Kojení, Po porodu, Psychika, Šestinedělí, Rodiče, Porodní asistentka, partner, mateřský instinkt, Zemánková, Myšlenka, Maminka, Kristina Zemánková, Nástraha, Hormon, Deficit

Video