Nástřih hráze neboli epiziotomie - pro a proti, která přináší

Kohinoorka 11. 9. 2013 13:55
Bohužel nesouhlasím! Nástřih dělají rutinně. Mám tři děti první dva jsem rodila bez nástřihu a pohoda. Třetího jsem rodila v jiné porodnici, překotný porod, na kozu jsem lezla s hlavičkou už napůl venku a ta mladá asistentka mě nastříhla, asi měla pocit, že když je to učili, že se to musí dělat...14 dní jsem si nesedla! Doktorka jí pak vynadala, ale mě tím nástřih nesebrala....a to rodím malé děti!
Elee 11. 9. 2013 20:09
Nějak jste vynechali možnost nástřih odmítnout a místo něj dát přednost přirozenému natržení, které proběhne "cestou nejmenšího odporu" - tedy místy, kde nejsou velké cévy a také se často hojí mnohem lépe než nástřih. Rodila jsem velké dítě (druhý porod, první byla sekce), natržení bylo poměrně rozsáhlé, nicméně povrchové a ani ne půl roku po porodu není rozdílu "před" a "po". V mém okolí se ženy po nástřihu hojily déle a často mají trvalé následky. A teda nevím, zda autorka má porod za sebou, ale volit sekci, aby se žena vyhla nástřihu? To je asi ten nejblbější důvod, co jsem kdy slyšela. jizva po sekci se hojí mnohem déle a může to působit potíže i do budoucna.
Luce 29. 10. 2015 17:09
a vidite, leckdo to ma opacne. a hlavne je u kazde ruzna regeneracni schopnost. a ze jste mela stesti a nenatrhla jste se "blbe" a hodne?? inu, je to vskutku stesti. s trvalyma nasledkama po porodu se musi tak nejak pocitat - at uz to je inkontinence nebo treba strie (taky otazka genetiky - nekdo ma a nekdo ne).
12. 9. 2013 10:31
Tak já mám po dvou porodech a u obouch jsem měla nástřih a jsem ráda za ně.... Doktoři vědí proč to dělají a určitě bych nechtěla aby mi hlavička dítěte roztrhala hráz, že bych se potom dýl hojila.... Já teda měla to štěstí, že jsem si mohla sednout v pohodě po obouch porodech, u prvního jsem to cítila dýl, ale za 4 dny jsem byla v pohodě a u druhýho jsem ani nevěděla, že jsem nastřižená a to malej měl přes 4 kila.... Nedokážu si představit, že bych u tak velkýho mimča nastřižená nebyla... Ale každá maminka má s tím jiné zkušenosti... Taky hodně záleží jak moc vás nastřihnou a nejdůležitější v jaké fázi...já ani jeden nástřih necítila...
Aneste 12. 9. 2013 11:28
Ja rodila 4,1kg dite a bez nastrihu a to jen diky predporodnimu cviceni s Epi-no. Neprestane me stale udivovat, jak se ceske zeny radeji nechaji strihat a trapit poporodnimi bolestmi nemluve o komplikacich, ktere vetsina z nich potom ma. Samozrejme, jak autorka pise, jsou situace, kdy to jinak nejde. Ale proc pri beznem nekomplikovannem porodu nenastrihavat? Jedine, co je potreba, tak 14 dni pred porodem cvicit s balonkem a trenovat tak tlaceni hlavicky mimina. Tento zpusob vyhnout se nastrihu funguje bezproblemove a vim o spouste maminkach, ktere jsou na tom stejne, jako ja. Doporucuji vsem vcetne moznosti vyberu, zda chcete byt nastrizene nebo ne.
Barča 24. 2. 2017 09:34
Já to taky nechápu. Hlavně některé chytré kecy, že to nefunguje a je to jen na vytahování peněz z těhotných matek a přitom to ani nevyzkoušeli. Já to zkusila s aniballem v kombinaci s masáží hráze a samotný porod byl tak rychlý, že by si ani asistentka nestihnla nůžky vzít natož mě nastřihnout. Žádné poranění nebylo a to byl můj první porod!! A na druhou stranu pokud někdo cvičil a stejně se natrhnul nebo nástřihu nevyhnul, představte si jak by to tam dole vypadalo, kdyby jste necvičili vůbec..Náš syn se narodil s předloženou ručičkou i sama asistentka s doktorem mi říkali, že se diví, že mě nerozškubal jako kus hadru. Místo toho mi udělal jen zhmoždeninu. Ze sálu jsem odešla po svých a druhý den jsem o nějakém porodu ani nevěděla.
Lenka 11. 8. 2014 14:34
{{photo?uid=jZjcnnln}}Po mých zkušenostech jsem toho názoru, že pokud je epiziotomie zapotřebí, tak ať ji lékaři provedou. Pokud zapotřebí není, tak ať se nedělá...někteří lékaři ji dělají preventivně pořád a to je blbost. Já jsem rodila bez nástřihu, měla jsem skvělou paní doktorku. Porod probíhal naprosto bez problémů. Velkou zásluhu na tom měla určitě taky má příprava. Před porodem jsem poctivě cvičila s aniballem http://www.aniball.cz/nastrih-hraze/. Určitě můžu doporučit cvičení 2 měsíce před porodem každý den, masírování hráze olejíčky apod.
Leňa 11. 8. 2014 15:12
{{photo?uid=jfkdzLUj}}Nástřihu hráze se bojí každá žena před porodem. Ale maminky není to zase taková hrůza, když se na něj správně připravíte. Jen to chce pravidelně hráz masírovat a nezanedbávat to. Ty šťastnější možná epiziotomie vůbec nebudou muset podstoupit . Doporučuji pro zlepšení elasticity používat také např. aniball http://www.aniball.cz/co-je-to-aniball/. Těchto pomůcek je samozřejmě široká škála a toto je jedna z variant .
Míša 14. 6. 2017 09:13
Rodila jsem předčasně ve 29 tt a bez nástřihu, bez poranění.
9