Maminka.czMateřská škola

Nástup do školky s dítětem zamává. Proč chodí domů tak unavené?

Martina Machová 30.  8.  2020
Také máte doma čerstvého „školkáčka“ a také vám přijde, že je neustále unavený? Víme proč!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nástup do školky či přestup do „velké“ (obvykle klasické státní) školky představuje pro dítě obrovskou změnu. Denní program se mu již v ničem nepřizpůsobuje. Hra, jídlo, spánek i povinnosti plynou v úplně jiném rytmu než doma nebo třeba v soukromé miniškoličce. Už není jen on a maminka (táta), popřípadě sourozenec, ale on a dvě až tři desítky dětí a paní učitelka, která může jen těžko reflektovat všechny jeho individuální potřeby.

Chodí vaše dítě do té správné školky? Odpovězte si na tyhle otázky

Nástup do školky bývá obvykle prvním velkým vykročením z bezpečí rodinného hnízda, a tak se není čemu divit, že na něj mohou některé děti z počátku reagovat poněkud bouřlivě. A nejen to, děti mohou být prvních několik týdnů školky velmi unavené, až se někteří rodiče obávají, zda dítě nebojuje s nějakým záludným onemocněním. (I když samozřejmě existují i nezdolní jedinci, kteří rozrazí dveře školky a rozběhnou se rovnou na hřiště a večer se ještě dožadují projížďky na kole nebo třeba návštěvy bazénu.)

6 důvodů, proč chodí ze školky nezvykle unavené

  • Nový režim neodpovídá jeho dosavadnímu životní rytmu. Dítě vstává najednou brzy, bývá nedospalé a denní činnosti přicházejí v úplně jiném sledu, než bylo dítko zvyklé. Přizpůsobení se pak zkrátka vyžaduje velkou dávku energie a času.
  • Pro některé děti je celý den strávený ve školce příliš dlouhý a vysilující. Musí se soustředit, spolupracovat, a hlavně být mnohem samostatnější, než bývaly dosavad.
  • Jen málokdo je schopný usnout doslova „na povel“ v relativně neznámém prostředí a ve velké skupině dětí. Když dítě konečně „zabere“, často musí za chvíli vstávat. Kvalitní a dostatečně dlouhý odpolední spánek řadě dětí pak velmi chybí.
  • Mnoho „školkáčků“ ráno nesnídá, neboť vstávají brzy a na jídlo potom nemají chuť anebo se hlad nedostaví kvůli stresu. Děti poté „snídají“ až svačinku ve školce, některé se pak doslova nacpou. S přejedením přichází únava, jenže ta musí být překonána! Vždyť po svačině se obvykle odchází ven.
  • Mnohdy jsou viníkem únavy odpolední aktivity, které dítě dříve bez následků zvládalo. Pokud jde mrně ze školky, kde se muselo soustředit a spolupracovat, rovnou na plavání, cvičení, angličtinu či keramiku – je pochopitelné, že bude večer nezvykle unavené, nepozorné a přetažené.
  • Pro mnohé děti představuje školka řadu nových vjemů, zkušeností a zážitků, které potřebují v klidu zpracovat a vstřebat. Ve školce na to ale není čas a únava se přelije do doby, kdy je dítě zpět doma.

Školka, kde se nezavírá. Děti tam spí přes noc, rodiče musí pracovat

Zápisy do školky budou v květnu. Jak vybrat takovou, kde bude dítě spokojené?
Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Spánek, Mateřská škola, Předškolák, Činnost, Velká skupina, Rodinné hnízdo, Náš, Dom, Angličtina, Chod, Neznámé prostředí, Hnízdo, Nový režim, NÁSTUP DO ŠKOLKY, Jídlo, Slavná maminka, Denní program, Nástup, Bazén, Obrovská změna, Povel, Rytmus, TAK