Maminka.czDěti

Naučte děti relaxovat. Meditace je zdravý nástroj v nezdravé době

Veronika Vlachová 18.  2.  2019
Možná ani netušíte, jak stresující život děti mají: Vnímají napětí i neshody v rodině, při vlastních úkonech či nezdarech nebo v dětském kolektivu. Potřebují stejně jako my se naučit relaxovat? A jak vůbec začít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Často svoje děti jen tak pozoruju: Sedím na gauči, zatímco se dcera a syn baví třeba stavbou dřevěných kolejí. Nikdy neposedí, pořád něco mluví, přestavují, vybuchují vzteky nebo se bláznivě chichotají. Člověk by řekl, že po celém dni plném hraní, štěbetání a běhání by si měli taky odpočinout. Ale dokáží to vůbec?

Děti odpočívají, jen když spí

Zatímco my dospělí pracujeme a pak naše tělo vyžaduje alespoň pár chvil relaxu, aby se nezhroutilo, u dětí to podle Jana Kršňáka, náměstka Ministerstva školství pro technologické inovace a zakladatele webu digideti.cz, funguje jinak:

„Děti nepotřebují relax. Děti žijí svůj život naplno a bez přestání. Odpočívají, jen když spí,“ tvrdí a dodává, že třeba taková hra na ticho je dobrou volbou.

„Je možné děti posadit do kruhu a nechat je zavřít oči a říct jim, ať si prohlížejí, co se odehrává za zavřenýma očima. Z pohledu dítěte je život jedna velká meditace a každá hra je relaxační cvičení.“

ČTĚTE TAKÉ: 6 tipů, jak meditovat, i když nemáte čas

S tím souhlasí i lektorka mindfulness, Monika Stehlíková, ale ještě upozorňuje na to, že jde především o čas, kdy mají děti možnost se soustředit samy na sebe: „Jsou to chvíle, kdy je dítě uvolněné, v pohodě a bez cíle a povinnosti. Zkrátka ve chvílích odpočinku nejde o nic utilitárního.

Je to čas pro dítě samotné, bez stresu a tlaku na výkon. Může to být hraní s plyšáky, legem, brouzdání ve vodě, procházka v lese, kreslení nebo i úplně nicnedělání. Ale na pohodu a pro radost.“

Čtěte také: Meditace vám pomůže zbavit se stresu a úzkosti! Co můžete zkusit?

Nejlepší relaxace je po náročnější aktivitě

Každý člověk přece rád relaxuje, a i když u dětí vypadá odpočinek možná jinak, měli bychom jim ho dopřát. Jak upozorňuje Hanka Luhanová, zakladatelka projektu Lali jóga, nejlépe v takovém prostředí, které k uvolnění samo vybízí:

„Nejlépe se relaxuje po nějaké fyzicky náročnější aktivitě, která ideálně probíhala na čerstvém vzduchu. Ale myslím, že děti nejlépe relaxují tam, kde se cítí bezpečně, a s někým, kdo je jim blízký, je klidný a dokáže tento klid přenést i na ostatní.“

A to jsme se právě dostali k velkému kamenu úrazu: Aby dítě dokázalo být klidné a vyrovnané, což jsou atributy relaxu, potřebuje vědět, jak na to. A v tomto hraje vzor rodiče největší roli.

„Rodič může podpořit odpočinek u dětí vlastním příkladem. Nejlépe naučí druhé meditovat ten, který s tím má už mnohaleté zkušenosti. Tak předá zkušenosti i znalosti. Osobní příklad je největší motivací,“ říká Monika Stehlíková.

Vyzkoušeno! 5 tipů, jak zklidnit neposedné děti a naučit je relaxovat

Proč naučit děti odpočívat

Jakmile se dítěti nedostane odpočinku v podobě uvolněného hraní, nedokáže pak pozorovat potřeby vlastního těla, bude pořád ve střehu, a jak upozorňuje lektorka Monika Stehlíková, může dojít i k dalším životním následkům:

„Hrozí, že se nevyzná v sobě, bude zmatené, ztratí integritu, bude roztěkané, a tím pádem i nešťastné.“ Jan Kršňák sice také zdůrazňuje potřebu odpočinku, ale jedním dechem poukazuje na to, že je to dovednost, kterou jsme jako dospělí bohužel pozapomněli:

„Člověk by nikdy neměl zapomenout relaxovat. Hra s klidem začíná hned v dětství. Děti umí usnout kdekoli a kdykoli. Prostě padnou a spí. Nebo se na chvíli zastaví, jen tak sedí a dívají se kolem. Vydrží to třeba deset sekund, ale to jim stačí, aby načerpaly sílu na další hru.

Člověk se učí odpočívat stejně přirozeně, jako se naučí chodit. Není třeba učit relaxovat děti, je třeba naučit se relaxovat. Kdybychom si udělali testy, přišli bychom na to, že polovina naší dospělé populace trpí ADHD. Když je klidný učitel nebo rodič, jsou klidné i děti. A klidné tělo a klidná hlava jsou na cestu životem nejdůležitější.“

Jóga dětem pomáhá s hyperaktivitou, agresí i alergiemi

Odpočinek na míru

Pro každé dítě lze najít vhodnou relaxační techniku: Může to být jen klidné sezení, povídání si nebo uvolňující cviky či dechová cvičení atp. I menší děti mohou relaxovat formou řízené imaginace a vizualizace.

Existují i různé formy meditace, které lze s dětmi školního věku zkoušet, například i meditace při chůzi. Jednou z variant je vyzkoušet i dětskou jógu (například www.jogasdetmi.cz), která naučí děti dobře vnímat svoje tělo i psychiku.

Jak začít s relaxací u dětí

Teď vám už určitě došlo, k čemu je taková chvilka zastavení důležitá. Ale jak toho v praxi dosáhnout? Podle lektorky mindfulness Moniky Stehlíkové se dá začít meditovat s dítětem už od kolébky:

„Rodič může přece sám meditovat s miminkem v náručí. Už od nejmenšího věku ho vést k uvolnění a vnímání tady a teď,“ popisuje. Ale i batolata vás budou rádi sledovat, když se chvilku během dne zastavíte, prodýcháte stres nebo napětí a naberete sílu.

Některé konkrétní vědomé techniky mohou zkoušet děti již od tří let, nejvíce pak od pěti let. Samozřejmě rodič, pro kterého je běžné meditovat a ze kterého dítě cítí klid, bude mít nejspíš jednodušší získat dětskou pozornost.

„Když se k tomu nestihne půl hodinka přes den, tak ideálně každý večer před spaním chvíli s dítětem sledovat dech, uvolnit tělo, zaposlouchat se do zvuků. Dítě se tak zastaví a zklidní tak, že má následně i lepší spánek. A je také spokojenější, protože se mu rodič věnoval,“ tvrdí lektorka mindfulness Monika Stehlíková.

Video: Jóga pro nejmenší je skvělým základem pro zdravá záda

Pozor na technologie

Představu, že se dítě dokáže uvolnit a uklidnit při sledování pohádky nebo speciální hry na tabletu, sdílí v současné době hodně rodičů. Dokážou ale nové technologie skutečně pomoct se zklidnit?

„Ano, dochází k tomu, že se dítě přestane pohybovat po bytě, mluvit a něco chtít, pokud se umístí před televizní obrazovku nebo tablet. Pohádkovým světem je tělo dítěte zklidněno. Jeho mysl však bouří. Bouří tolik, že tělo rezignuje na snahu se pohybovat, protože beztak nerozumí ničemu z toho, co se odehrává na obrazovce. Ale mysl také nerozumí. Je toho tolik!

Dítě ještě nikdy tolik rychlých pohybů najednou nevidělo. Nemůže od toho odtrhnout oči, je to mocnější než jeho dětská vůle, chce další díl a další... Tak sedí na zemi před televizí a nechává se hypnotizovat digitálními obrazy,“ podotýká Jan Kršňák, který se médiím a jejich vlivu na děti věnuje na své webové stránce digideti.cz.

„Nepřijde mi úplně dobrý nápad zklidňovat děti aplikacemi. Aplikujte raději obejmutí,“ uzavírá Kršňák.

Děti se naučí zvládat stres a negativní emoce, říká Monika Stehlíková, lektorka mindfulness a terapeutka ACT.

Jaké benefity dítě relaxací získá do života?

Zdravotní i duševní: Dítě se učí se v sobě vyznat, být odolnější, lépe zvládá stres a negativní emoce. Největším přínosem je podle mého, že si uchová integritu – neztratí sebe sama, což se bohužel většině dnešních dospělých stalo, protože když byli malí, o tomto se nemluvilo.

A dnes platí velké peníze za semináře a terapie a není pro ně leckdy jednoduché sebe najít. Je to tedy pro dítě nástroj zdravého osobnostního vývoje v nezdravé době.

Co se meditací dítě může naučit a k čemu tuto dovednost může použít?

Naučí se také vnímat svoje tělo a jeho potřeby, zaměřovat pozornost na to, co dělá, a uvědomovat si to, aby předešlo třeba i zranění, uvědomovat si sebe a pak se sebou nenechá tolik manipulovat.

Naučí se zvládat i emoce, jak se laskavým způsobem vyrovnávat se strachem, stresem, úzkostí, vztekem atp. Jde o dovednosti, které jsou žádoucí dnes u dětí rozvíjet – přirozeně, nenásilně, ale systematicky a trpělivě. A to je na několik let.

VIDEO: Nejmladší jogín v Americe

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Rodiče, meditace, mindfulness, Vůle, Skvělý základ, Kolej, Laskavý způsob, Relax, Odpočinek, Náš, Ticho, Tělo, Dobrý nápad, Amerika, Relaxační cvičení, Vnímání, Utišení, Negativní emoce, Největší role, Speciální hra