Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Naučte je zvládnout nudu! Když děti neustále bavíte, zaděláte si na potíže

Simona Procházková 18.  5.  2020
Potřebujete vyřídit pracovní emaily, uvařit večeři, vyžehlit tu hromadu prádla, která hrozí sesuvem, nebo si prostě jen v klidu vypít ještě horkou kávu, jenže to prostě nejde. Bez ustání k vám totiž doléhá opakující se refrén „mamííííí, já se nudím“. Jak na to, aby vás ratolesti nechaly chvíli vydechnout a nepotřebovaly vaši asistenci u každé hry?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Teorie vypadá jednoduše, musíte přijít s činností, která je spolehlivě chytne a bude bavit. Pokud možno déle než pět minut. Praxe bývá ale trochu náročnější. Kde brát nápady a čím děti skutečně zaujmout? Pamatujte, není to jen na vás! Odmalička trénujte přenášení odpovědnosti za způsob trávení volného času na ně samotné. V dalším životě to pro ně bude znamenat velký benefit.

Jak porazit dlouhou chvíli?

Boj s dětskou nudou může být pro rodiče vyčerpávající, i když psychologové radí, abyste ji čas od času s klidem tolerovali. Nejste špatná máma, když necháte děti někdy jejich dlouhé chvíli „napospas“. Donutíte je tím, aby zapojily fantazii a vymyslely si zábavu samy. Jde o důležitou životní dovednost. Nesnažte se za každou cenu plánovat jim každou činnost, nelamte si v jednom kuse hlavu s tím, jakým způsobem a čím je zaměstnat.

Od určitého věku by to měly zvládnout samy, ve vlastní režii. Pro děti je důležité, aby věděly, že nudit se je sice nepříjemné, ale nejde o konec světa a žádný obrovský problém. Konec konců dospělí se také někdy nudí a je jen na nich, jak s tím naloží. Vysvětlete potomkům, že z nudy není potřeba mít strach, jen je prostě o něco těžší najít si činnost, díky které ji zvládnou. Berte ale ohled na jejich osobnost a individuální záliby. Zdaleka ne pro každého musí být nutně představou zábavy hrát na flétnu, nakupovat v supermarketu, sledovat fotbalový zápas, recitovat poezii nebo lepit modely letadel.

Dnešní děti jsou přestimulované. Občasná nuda jim jenom prospěje

Nuda jako výzva a příležitost!

Podle psychologů se dítě musí od útlého věku naučit, jak naložit s pocitem, že se nudí, do ničeho se mu nechce nebo zrovna netuší, jak a čím se zaměstnat. Hrát si s dětmi a vymýšlet společnou zábavu je samozřejmě potřeba, nesmí ale dojít k extrému, že vás potomek nenechá ani minutu „na pokoji“ a neustále vyžaduje vaši přítomnost a osobní angažovanost při jakékoli hře nebo jiné aktivitě.

Děti, které si včas neosvojí dovednost, jak si najít něco na práci, mohou mít v pozdějším věku vyšší sklony k problémovému až rizikovému chování, shodují se odborníci (problémy ve škole, pasivní nebo otevřená agrese, vandalismus, potíže s pozorností, užívání návykových látek i promiskuitní sexuální chování). Připadá vám to hrůzostrašně? Zní to ale logicky. Děti, které nikdy nedostaly příležitost vyvíjet jakékoli vlastní úsilí při vymýšlení, jak trávit volný čas, protože to měli „na starost“ jejich rodiče, kteří jim vytvářeli přesně strukturovaný harmonogram a směrovali je, kam bylo potřeba, netuší, jak být kreativní, nenaučí se samostatně řešit problémy a překonávat překážky a rozvíjet motivační schopnosti. Navíc ani nemají šanci zjistit, co je vlastně baví, na co mají talent a vlohy, co je skutečně zajímá a naplňuje.

Karanténa s dětmi: Těhle 50 Montessori tipů zabaví i ty nejmenší

Zapojte je a rozhýbejte!

Když potomek tápe, je na vás, abyste ho postrčili správným směrem, navedli, ukázali možnosti. Chce to ale trochu vynalézavosti přesvědčit ho, že existuje spousta zábavnějších a zajímavějších činností, než hrát hry na smartphonu nebo sledovat televizní pohádky. Ne, nejste povinni vyskočit a zapojit se pokaždé, když si to ratolest vynucuje. Máte ale hromadu možností, jak se se znuděným dítkem hravě vypořádat. Tyto nápady stojí za vyzkoušení. Až znovu uslyšíte „mami, já se hrozně nudím,“ můžou se hodit.

  • Ať napíše dopis babičce a dědečkovi (nebo třeba bratranci), pěkně vlastnoručně, s obrázky nebo samolepkami.
  • Vyndejte sklenici od okurek a barvy na sklo, korálky, třpytky, odstřižky látek, knoflíky a podobně, pak stačí jen lepidlo na sklo a malý umělec může vyrobit originální vázičku, svícen nebo dózu na poklady.
  • Nechte ho, ať udělá seznam a napíše pět věcí, které má rád na každém členovi rodiny včetně sestřenic a strýčků.
  • Pošlete dítko vyvenčit psa, očesat jahody nebo natrhat bezové květy na louku za domem, abyste měla z čeho vyrobit voňavý sirup.
  • Pozvěte dva, tři dětské kamarády, vytvořte v počítači „playlist“ jejich oblíbených písniček a uspořádejte pro ně v pokojíčku taneční party. S nealkoholickým, barevným a lákavě ozdobeným ovocným koktejlem.
Tahle máma je vtipná! Kreslí krutou realitu rodičovství v karanténě
  • Ti menší mohou dostat za úkol vystavět zoologickou zahradu pro všechna plyšová zvířata, která s nimi sdílí postel, větším zadejte, ať napíšou příběh nebo fejeton, na co se nejvíc těší o prázdninách. Motivací je odměna. Jaká bude, to je na vašem uvážení.
  • Kreativní jedinci se vyřádí při výrobě obří koláže z obrázků z časopisů nebo barevných katalogů. Starší zvládnou i přípravu rodinného informačního bulletinu, který pak můžete rozeslat všem příbuzným.
  • Nechte nezbedníky přeskládat a uložit veškeré oblečení ve skříních podle barev.
  • Sázkou na jistotu jsou řemeslné a umělecké projekty. Mějte pořád po ruce nachystaný košík nebo krabici, ve kterých nesmí chybět fixy, pastelky a vodovky, štětce, nůžky, korálky, klubíčka zbytků vlny, zbytky barevných látek, modelína nebo samoschnoucí keramická hlína, různé druhy lepidel, razítka a inkousty v několika barvách, peříčka nebo sušené listy a tak dále.
  • Umí už ratolest číst? Bezva! Přihlaste ji do veřejné knihovny, navštěvujte ji společně každý týden a podporujte zálibu ve čtení. Jakmile objeví, jak zázračný svět plný dobrodružství se ukrývá v knihách, už se nikdy nebude nudit.
  • Zapojte potomky do domácích prací, a to klidně už ty nejmenší. I dvouleté batole zvládne odnést papírek do koše nebo přinést prádlo k sušáku. Naučte je, že pomáhat doma s úklidem je samozřejmé. Takže, nuda? Složit prádlo, prostřít stůl, shrabat listí na zahradě, vyčistit klec s křečkem, vyluxovat pokojíček nebo utřít prach z pokojových květin… dovolte jim pomáhat!

Do domácích prací zapojte i syny, rozhodně ne jen dcery. Souhlasíte?

 

Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Rodiče, Hry pro děti, Volný čas, Inkoust, Potomek, Hromada, Nice, Sušák, Nuda, Zoologická zahrada, Ustání, Zábava, Svícen, Konec světa, Ratolest, Prádlo, Nápis, Vynalézavost