Maminka.czTěhotenství

Naučte se správně dýchat na začátku těhotenství, je to dobré pro vývoj miminka

Jana Potužníková 9.  8.  2017
Když se mluví o dýchání a těhotných, pak většinou v souvislosti se samotným porodem. Přitom stejně zásadní je, jak dýcháte během celého těhotenství! Nebo vlastně – je to ještě důležitější!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co se vám vybaví, když řeknu těhotné a dýchání? Jasně: psí dech u porodu, nácviky dýchání na porod během předporodních kurzů. A přitom – víte, co je zvláštní? Ani porodní asistentka Ivana Königsmarková, ani lektorka kurzů Vnímej své tělo, Veronika Vidomusová, které jsem oslovila ke spolupráci na tomto článku, nácviky na dýchání u porodu za důležité nepovažují vlastně vůbec.

Daleko zásadnější podle obou je, jak se prodýcháte celým těhotenstvím. Protože dech, to je kyslík, a kyslík, to je správné buněčné fungování, tedy i vyvíjení se vašeho budoucího miminka. A už z tohoto důvodu je velmi důležité od samého začátku gravidity!

Dýchání v těhotenství

Dýchání se během těhotenství velmi proměňuje. Laicky řečeno: Jinak dýchá žena, která není gravidní, jinak ta v prvním, druhém trimestru a jinak zase ta, která to má „za pár“. Je to logické.

Než se vrhneme na srovnávání, možná není na škodu si připomenout, co se při dýchání děje z hlediska fyziologie. Okysličený dech proniká při nádechu do těla a prochází průdušnicí a průdušinkami až do drobných plicní sklípků. Zde se kyslík vstřebává do krve a krevní tok jej přivádí do srdce, které ho jako pumpa posílá do všech buněk těla. Dochází k výměně plynů a zbylý kysličník uhličitý se stejnou cestou vrací zpět do plic a s výdechem odchází z těla ven,“ připomíná Veronika Vidomusová, lektorka kurzů Vnímej své tělo, Vnímej své těhotenství a autorka speciálního workshopu pro těhotné.

Podle ní pak rostoucí miminko tvoří z hlediska dýchání vlastně další orgán v těle, který je potřebovat zásobovat kyslíkem a zbavovat kysličníku uhličitého.

Dýchání při porodu: Poradíme, jak na to!

Máma jako zásobník

Miminko je zásobované kyslíkem prostřednictvím máminy placenty. Aby ta byla dost okysličená, musí dostatečně a správným způsobem dýchat maminka, která to má ale stále komplikovanější. Mění se totiž uspořádání vnitřních orgánů.

„Dochází k fyziologickým změnám v hrudníku. Poloha bránice se zvyšuje o 4 cm, hrudní obvod se zvyšuje o 2 až 6 cm. Zvyšuje se také objem krve v těle a srdce i plíce musí pracovat mnohem rychleji,“ vypočítává porodní asistentka Ivana Königsmarková a ještě pokračuje:

Jak roste v děloze plod, zvětšuje se i děloha samotná. A nezvětšuje se jen směrem ven, ale rozpíná se i uvnitř těla a utlačuje tak jiné orgány. Mezi nimi i bránici, která odděluje hrudní a břišní dutinu. Pokud se bránice stáhne, dochází ke zvětšení prostoru v plicích a umožní se tak volný průchod vzduchu dovnitř plic, při jejím povolení dochází k výdechu. V okamžiku, kdy děloha začne zevnitř tlačit na bránici, zmenší se prostor pro vzduch proudící do těla. Kapacita plic je tak snížená,“ popisuje porodní asistentka, jaké změny uvnitř vás probíhají.

A vygradují v předposledním měsíci gravidity, kdy si také většina těhotných stěžuje, že se jim špatně dýchá. Poslední měsíc se to pak zase zlepšuje – bříško klesá dolů, připravuje se na porod a plíce mají prostoru více.

Následky, které překvapí

Můžete si říkat, že to přežijete a zvládnete tu námahu, která je o to větší, o co méně má tělo kyslíku. Máte pocit, že je to jen pár týdnů. Ale neřešit špatné dýchání není zrovna ten nejlepší nápad. Z mnoha důvodů. Vám se může motat hlava, nedostatek kyslíku dokáže výrazně zhoršit těhotenské nevolnosti, znásobit případné úzkosti nebo jiné příznaky psychické nepohody.

Snížená dodávka kyslíku v těhotenství je pak také jednou z nejčastějších příčin úmrtí nebo těžkého poškození dítěte. Nejmírnější stadium se nazývá hypoxémie, dále pak hypoxie, nejtěžším stádiem je asfyxie. Dochází při tom nejen k omezené dodávce kyslíku, ale i k omezené výměně oxidu uhličitého a jiných produktů metabolismu. V 90 % přitom vzniká hypoxie již v těhotenství a pouze v 10 % až po porodu,“ popisuje Ivana Königsmarková ty největší strašáky.

Dějou se naštěstí jen výjimečně, ale vy máte možnost zamezit jim úplně. Jak? No přece tím, že nebudete čekat na okamžik, kdy zjistíte, že sotva lapáte po dechu. Ale naučíte se od počátku gravidity dýchat tak, jak to vaše měnící se tělo a vyvíjející se miminko budou potřebovat!

Zvlášť pokud jste teprve na počátku gravidity, a už trpíte dušností – jak se to stává cca 60 až 70 % nastávajících maminek z důvodu zvýšeného respiračního úsilí vyvolaného hormonálně.

„V tomto případě nejde o následek snížené plicní funkce, ale o tzv. fyziologickou dušnost v graviditě, které někdy ještě přitěžuje tzv. těhotenská rýma, s níž se setkáváme od 20. týdne těhotenství a jež do 4 týdnů po porodu zmizí,“ podotýká porodní asistentka ještě.

8 brutálních pravd o těhotenství aneb co vám nikdo neřekne

Postavení těla je při dýchání důležité

Chcete se prodýchat těhotenstvím v pohodě? To v prvé řadě předpokládá, že se naučíte správnému držení těla a něčemu, čemu se říká vědomé (nebo také jógové) dýchání.

Oboje vás může Veronika Vidomusová naučit na svých pravidelných lekcích či specializovaných workshopech, ale můžete si vlastně pomoct sama – když budete hlídat, jak stojíte, sedíte, chodíte a dýcháte.

U správného držení těla jde podle Veroniky Vidomusové především o nutnost vytvořit správnou oporu děloze prostřednictvím protažené bederní páteře směrem dolů za sedacími kostmi s představou malého závaží na kostrči. Pokud totiž protáhnete kostrč směrem dolů, vznikne v hrudním koši více místa, což má velký vliv na bránici, která je nejdůležitějším dýchacím svalem v těle.

„Ramena bráničního svalu, bederní svaly a bedrokyčlostehenní sval, tzv. iliopsoas, se upínají k páteří ve stejném místě a mají na starost správné postavení pánve. Jakmile jsme ale v bedrech příliš prohnuté, pánev se dostává do nesprávného postavení, které pak ovlivňuje iliopsoas a bederní ramena bránice. Vzniká tak v bránici napětí, které způsobuje povrchní dýchání, bolesti v bedrech nebo SI skloubení,“ popisuje lektorka možné komplikace, když neděláte, co tělo potřebuje. A pokud si to všechno protahování neumíte moc představit, přečtěte si rovnou celý návod, jak začít s vědomým dýcháním!

Jak je u porodu důležité dýchat správně?

Jak správně dýchat v těhotenství podle Veroniky Vidomusové?

Následující návod vám pomůže souznít s vlastním dechem, tělem, ladit se sama na sebe a užít si těhotenství bez dechových obtíží! Cvičte ideálně denně!

Existuje několik druhů dechových cvičení a my začneme s tím nejzákladnějším a také nejdůležitějším – vědomý jógový dech, který pomůže uvědomit si způsob, jakým dýcháte. Díky hlubokému jógovému dechu je žena připravenější na prodýchání porodních bolestí a na porod samotný, tzn. že se bude pohybovat spíš na vlnách kontrakce, než aby šla proti nim.  

Najděte si pohodlnou polohu: turecký sed s opřením o zeď nebo záda parťáka, částečné nebo úplné sezení v lotosovém květu a zavřete oči. Hlídejte si, aby sedací kosti směřovaly do podložky, napřimte pánev tak, abyste procítila oporu v bedrech, kterou můžete podpořit srolovanou dekou.

Vnímejte uzemnění v oblasti pánve, povolte svaly v obličeji, prodlužte šíji za temenem hlavy, oddalte ramena od uší, nasměřujte lokty mírně od sebe... Měla byste vnímat dlouhou páteř a prostor pro hluboké dýchání. Zkuste při ladění držení těla pracovat také s vaší představivostí. Zkuste se usmát do bříška a můžete začít s vědomým dýcháním...

  • zaměřte se na svůj dech, jen ho pozorujte… bedra jsou uvolněná a kostrč by měla s každým výdechem klesat níž, aby se hrudník postupně uvolnil, vědomě uvolněte také svaly v podbřišku a pánevního dna
  • pro větší napojení se na miminko položte své dlaně na bříško nebo jednu na bříško a druhou na hrudní kost a vnímejte svůj dech tak, aby zaplňoval prostor od sedacích kostí až po spodní část žeber
  • nadechujte se plynule, měkce přes bříško až ke spodní části hrudníku tak, aby šla žebra směrem od sebe (protáhnou se zároveň mezižeberní svaly) a s pomalým výdechem jdou žebra směrem k sobě (dávejte pozor, abyste nedýchala přímo do podklíčků, kam dýcháme, když jsme ve stresu)
  • pozorujte, co se děje mezi výdechem a nádechem, vnímejte pauzy a hlavně buďte k sobě laskavá (zkuste neutíkat do minulosti nebo budoucnosti, protože kam jde pozornost, tam jde energie – užívejte si vědomé dýchání tady a teď) 

Všemocné dýchání

Dýchání je pro tělo důležité také z hlediska čištění a uzdravování – na psychické i fyzické úrovni. Každý nádech je nová síla pro vás i vaše miminko, každý výdech je uvolnění stresu i odpadních látek z těla. S vědomým výdechem odchází z těla podle Veroniky Vidomusové až 80 % odpadních látek!

Pomocí dechu si můžete protáhnout svaly, které jsou díky správnému dýchání pružnější (tedy také poddajnější pro blížící se porod). Nejlépe umí dýchat malé děti – dýchají naplno, svůj dechový potenciál využívají na maximum. Vědomé dýchání vás může znovu k tomuto umění přivést zpátky. Tytam budou lordózy, ztuhlý krk, skolióza a jiné civilizační nešvary, jejich spolupachatelem je mimo jiné špatné, resp. povrchové dýchání plné napětí a stresu.

A snazší pak bude i ten porod – vědomé dýchání spolu se správným držením těla vám pomůže lépe vnímat sebe, své tělo, nechat se vést jednotlivými dechovými vlnami. To vám žádné systematické dechové nacvičování „psího“ hekání nedá.

Video: Jak se proměňuje ženské tělo v těhotenství

8 brutálních pravd o těhotenství aneb co vám nikdo neřekne
Co byste měla vědět o těhotenství v prvním trimestru
9 těhotenských problémů, se kterými se jen tak nesvěřujeme


 

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Pánevní dno, Vývoj, Psí dech, Dech, Dušnost, Držení těla, Správné držení, Předporodní kurs, Rostoucí miminko, Správné dýchání, Autorka, Fyziologická změna, Bederní sval, Největší strašák, Hrudní koš, Celé těhotenství, Velký vliv, Nápoj, Fyziologie, Špatné dýchání, Malé dítě