Maminka.czČasopis Moje psychologie

Naučte vypadat děti chytřejší než jsou!

Jana Benešovská 10.  8.  2014
Naučte vypadat děti chytřejší než jsou!
Za úspěšné jsou považováni lidé, kterým to pálí. A stačí si osvojit pár triků, jak vypadat chytřejší, než jste. Naučte to i své děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poučte je také, že často více rozhoduje to jak vypadají, mluví a působí na druhé, než nabyté znalosti. Možná to pomůže i vám.

Péče o sebe

Řada studií ukázala, že za chytré máme tendenci považovat lidi, kteří vytvářejí dobrý vizuální dojem. Udělat si na určitou osobu prvotní názor trvá jen pár vteřin, tudíž je jasné, že výrazný vliv hraje právě vzhled. S krásou či upraveností si automaticky asociujeme slova jako zdraví, prosperita či přesnost.

Neatraktivní lidé mohou o takových vlastnostech také přesvědčit, ale musí se mnohem víc snažit. Pečujte o sebe a nepodceňujte, jak se oblékáte. A naučte se pracovat s tělem. „Když ovládnete tělo, ovládnete i myšlenky,“ říká koučka Eva Marková a dodává: „Tedy rovná záda, hlavu vzhůru, přímý pohled do očí, pevný stisk ruky a stálý úsměv. Nacvičovat můžete v podstatě kdekoli.“

Mluvit raději méně

Chytří lidé si uvědomují, jaká síla se skrývá v pomalu vytrácejícím se umění naslouchat. Všimli jste si? Všichni pořád mluví. O sobě, o svých úspěších, o svých dojmech… Výzkumy přitom ukazují, že mezi tichými introverty, kteří spíše poslouchají, je víc chytrých lidí než mezi upovídanými extroverty.

Možná by tedy nebylo od věci občas mlčet a poslouchat, co vám ostatní říkají, a nesnažit se strhnout pozornost jen na sebe. Podle Evy Markové velmi pomáhá i nasadit takzvaný „chápající úsměv“, a když už je potřeba, pak říct něco osvědčeného třeba s odkazem na nějakého světového velikána. „Tak určitě zapůsobíte lépe, než když ve snaze zalíbit se budete neustále mluvit jen o sobě,“ dodává odbornice.

Nebát se požádat o pomoc

Hospodaření s časem a s energií je dovednost, kterou chytří lidé ovládají. A když skutečně nestíhají, umí si říct o pomoc. Občasný nával práce se nevyhne nikomu, ale pro chytré lidi by neměl být pravidlem. Není také zrovna moc chytré myslet si, že když nestíháte, vypadáte důležitě a nepostradatelně. Nestíhání je možná v kurzu, často je z něj ale až příliš patrné, jak si prostřednictvím této věty uměle zvyšujete sebevědomí.

Já toho mám tolik, jak já musím být tak dobrý, když po mně stále všichni něco chtějí! Chytří lidé fungují přesně obráceně. I když čas nemají, umí si ho udělat. Neostýchají se tedy požádat o pomoc a pak jim zbývá i čas na věci, na kterých jim opravdu záleží.

Přiznejte barvu!

Nenamáháte se s obtížnějšími tématy a ve volném čase pročítáte leda tak bulvár? Chytří lidé se poznají tak, že si umí vybrat zábavu, která podporuje jejich kreativitu a donutí je přemýšlet a vyslovovat i jiné otázky než ty o Ivetě Bartošové. To pak snadno dokážou použít v konverzaci s jinými chytrými.

A když náhodou absolutně nemají tušení, o čem ti druzí mluví? „Záleží na situaci. Ale většinou je dobré jít s pravdou ven a chtít vysvětlení. Často ve společnosti větší část lidí netuší, o čem je řeč, ale jen chytří mají odvahu zeptat se. Maskování funguje jen do doby, než musíte zareagovat. A to pak může být pěkně trapná situace, ze které je složité vybruslit,“ dodává Eva Marková.

(Článek vyšel v časopise Moje psychologie 7/2014)

Témata: Děti, Časopis Moje psychologie, Peníze a kariéra, Výrazný vliv, Trapná situace, Eva Marková