Maminka.czPraktické rady

Náušnice: Kdy je ten správný čas? A proč nepíchat ouška hned po očkování?

Michaela Láchová 13.  12.  2018
Mám své princezničce nechat nastřelit náušničky teď, když je ještě miminko, nebo až trošku povyroste? To je dilema. My vám ale usnadníme rozhodování! Máme pro vás totiž všechny informace, které potřebujete vědět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Napadne vás to možná už ve chvíli, kdy vám lékař oznámí, že v bříšku nosíte holčičku. Jak se bude jmenovat, možná ještě netušíte, ale je vám naprosto jasné, že si ji budete čančat a parádit. Tylové sukýnky, ponožky s kraječkami, čelenky, mašličky… a rozhodně náušničky! Ty malé zlaté památeční pomněnky, které dostala vaše maminka ještě jako malé miminko. Anebo ty, které vaše holčička na památku teprve dostane, aby je mohla předávat po další generace. 

Nastřelit náušnice můžete už ve čtyřech měsících miminka. Na co si dát ale pozor?

Až donedávna se propichování uší provádělo poměrně nepříjemnou a bolestivou metodou. Velká změna přišla až s novou pomůckou v podobě nastřelovací pistole, která ucho rychle a téměř bezbolestně propíchne a zároveň nasadí náušnici a uzavře ji. Tato technologie navíc zanechává oproti píchání kanylou nebo jehlou dírky dokonale rovné. Neobjeví se ani kapka krve a ouška, na rozdíl od starší metody, hnisají posléze jen opravdu výjimečně. „Náušnice jsou většinou balené v kazetách a celá kazeta se nasadí na nastřelovací pistoli. Metoda je plně aseptická, piercer tedy nemá možnost dotknout se náušnice a znesterilnit ji. Po nastřelení se kazeta vyhazuje, jde tedy o jednorázový materiál,“ popisuje Mgr. Lenka Marie Šperlová z nastrelovani-nausnic.cz

Chirurgická ocel, ale i plast 

Své památeční náušničky ještě na chvíli schovejte, nejprve totiž bude mít vaše maličká úplně jiné, a to buď z chirurgické oceli (někdy jsou potaženy 24karátovým zlatem), nebo také nově z lékařského bioplastu, který se v posledních letech osvědčil jako nejbezpečnější materiál. Jsou lehké, navíc plast netrpí velkými teplotními výkyvy, což se hodí především během hojení. Všechny materiály jsou hypoalergenní a na výběr máte ze všemožných druhů a typů náušniček. Ty, které odborník vaší dcerce nastřelí, jsou trošku silnější, než bývají ty běžné, prakticky to ale téměř nerozpoznáte. „Větší tloušťka minimalizuje riziko poškození citlivých nově propíchnutých dírek při přechodu na stálé náušnice,“ vysvětluje Mgr. Lenka Marie Šperlová. Jakmile se ale dočasná náušnička vyndá, dírka se sama přizpůsobí velikosti náušnice trvalé. 

 

Nastřelení náušniček je téměř bezbolestné, do minutky je klid...

 

Co se týče očkování a odstupu od něj při propíchnutí či nastřelení oušek, odborníci radí následující: „Obecně je spíš vhodnější, když je nastřelení provedeno od konce čtvrtého měsíce, ideálně ještě trošku později, kdy se začíná startovat přirozená imunita miminka, tedy bez ohledu na provedená očkování.“ Mgr. Lenka Marie Šperlová doplňuje, že nastřelit náušničky lze s odstupem dvou až tří dní po očkování, pokud na něj tedy nemá vaše ratolest nějakou reakci, před ním v podstatě kdykoli. „Neočkované děti doporučuji objednávat po šestém měsíci věku, kdy by měl být nastartován imunitní systém,“ vysvětluje.

První náušničky: Je lepší propíchnout nebo nastřelit?

Nastřelení náušniček se naopak nedoporučuje u vážného onemocnění (respektive je v konkrétním případě vždy potřeba poradit se s pediatrem), u krvácivých stavů nebo po úraze. „Školkové pofrkávání nevadí. Pokud je totiž dítě ve školce, je bohužel takovýto stav především v zimě téměř permanentní. Dítě by ale nemělo být akutně nemocné a s horečkou,“ upozorňuje Mgr. Lenka Marie Šperlová. 

Jaké je nejlepší načasování? 

Zhruba čtvrtý měsíc se tedy jeví jako ta nejvhodnější doba k tomu pustit se do zkrášlování oušek. „V prvních měsících po narození dochází k velkému nárůstu lalůčku, a dírky se tak mohou vycentrovat z jeho středu. Také se ukončuje rozvoj mikrosystému ucha,“ říká odbornice. Každé dítě je jiné, a nejideálnější doba je tak pro každé velice individuální. Část rodičů nenechává svým dcerkám náušnice nastřelovat vůbec a čeká na jejich „dospělé“ rozhodnutí. 

Pokud se rozhodnete dítěti nechat náušničky nastřelit, určitě to neplánujte v období separační úzkosti, kdy prcek špatně snáší kontakt s cizími lidmi. Starší kojenci a batolata se také mohou už s pěknou vervou bránit, což celý proces znesnadňuje. Sice si to určitě nebude pamatovat, ale vy budete rozhodně odcházet mnohem více schvácená, než pokud to absolvujete ještě s „ležákem“. 
Samotné nastřelení je téměř bezbolestné, miminka navíc mají zvýšený práh bolestivosti, a snášejí tak aplikaci většinou lépe než starší děti. „Miminka spíš než by plakala, si většinou jen zahekají – prostě mi chtějí vynadat a zatím to neumějí. Do minutky bývá zpravidla klid. Větší holčičky si někdy popláčou, jindy se přitulí k mamince a chvilinku si zakňučí nebo řeknou: ,Kouslo, ale dobrý!‘ Obecně to onáušničkovaná miminka a holčičky dávají lépe než některé maminky,“ směje se Mgr. Lenka Marie Šperlová. 

Jak to ovšem konkrétně vaše holčička bude celé snášet, záleží především na její povaze. Některé děti šílí i z návštěvy u kadeřníka, která není bolestivá vůbec (pokud vás tedy omylem nestřihne do ucha), přesto ji špatně snášejí. Na rozdíl od stříhání je ale nastřelení náušnic záležitostí chvilky. 

Jak si vybrat správně? 

Pokud se rozhodnete ozdobit ouška své holčičky, pečlivě zvažte, kam se „pro nové dírky“ vydáte. Dobrá zkušenost známého je k nezaplacení, na recenze na internetu raději nespoléhejte. Před nastřelením si pečlivě ověřte, zda má pracovník příslušnou kvalifikaci, osvědčení a zkušenosti. „Bohužel internet snese vše. Před deseti lety bylo naše pracoviště specializované na náušnice jediné, a nyní se dočtu, kolik sestřiček a pracovníků má mnohaletou praxi,“ doplňuje Mgr. Lenka Marie Šperlová. Zpozornět byste měla také u podezřele nízké ceny aplikace. Běžně se cena za nastřelení náušnic pohybuje kolem šesti set až tisíce korun, někdy i více. Ani vyšší cena ale není zárukou kvalitně provedené práce. 

Jednou z možností, kterou stále častěji můžete využívat v ordinacích pediatrů i u mnoha jiných odborníků, je měření akupunkturních bodů v uchu. Názory odborníků se v tomto případě značně liší, někteří upozorňují na možné nebezpečí při jejich napíchnutí, jiní tvrdí, že v případě protnutí akupunkturního bodu je organismus dítěte schopen ho v okolí místa obnovit. Přestože tedy nebezpečí propíchnutí akupunkturních bodů není dosud ověřené, tím, že se ouško proměří, se rozhodně nic nezkazí, právě naopak. 

Co ucho, to originál, a tak není přesně dané, kde by se náušnička měla nacházet. Běžně se ale umisťují doprostřed ušního lalůčku. „Podstatné je, aby byla dodržena symetrie. Doporučuje se nedávat dětské náušnice blízko k okraji lalůčku, hlavně spodnímu,“ upřesňuje odbornice. 

Tipy odbornice 

Při nastřelování náušnic je vhodné mít oblečení bez kšand
Především šle od džínových a manšestrových věcí nám při sezení dítěte překáží tím, že se sunou nahoru, nebo po nastřelení zbytečně kšandy narážejí do čerstvě nastřelených náušniček. 

Vezměte své ratolesti oblíbenou hračku, plenku nebo kapesníček či lahvičku s čajem, cokoli, co odláká její pozornost. 

Pokud dítě cestou usne, vzbuďte jej před vstupem do ordinace, aby se stačilo rozkoukat. Většina maminek také plánuje, že po nastřelení děvčátko nakrmí, a tím částečně ukonejší a uspí, ale naše zkušenosti hovoří spíš o opaku. Vyhládlé dítě je nespokojené a netrpělivé. 

Stres nechte doma. Děti (i miminka) cítí, že je maminka vystrašená, a přenáší tak nervozitu na ně. 

Donesené náušnice žádné pracoviště nenastřeluje, nelze zaručit jejich sterilitu, a pokud ano, porušuje zákony. Proto své náušničky klidně nechte doma. 

A co hygiena? 

V případě jakékoli nejistoty či jen podezření na špatné umístění náušnic se nebojte kontaktovat odborníka nebo lékaře. Čím dřív se náušnička vyndá, tím menší je pravděpodobnost, že po ní zůstane jizva. 
Po samotném nastřelení náušnic se nemusíte nijak omezovat v běžných činnostech, nemusíte se bát nasadit dítěti čepičku nebo jít na procházku. Co se týče namáčení čerstvě ozdobených oušek, ani tady nejsou obavy namístě. 
„Po nastřelení je voda velice přívětivá. Já doporučuji hygienické koupání klidně od prvního dne, domácí bazény za dva dny, ty veřejné za tři dny a rybníky po týdnu, lépe později,“ říká Mgr. Lenka Marie Šperlová. 

Jak vypadá píchání náušnic u kojence?

Ať už se rozhodnete své malé parádnici nechat nastřelit náušničky v kterémkoli věku, hlavní je svěřit ji do těch správných rukou. A těmi jsou ty, kterými dětská ouška procházejí dnes a denně a které vám doporučí spokojené princezny i jejich maminky v okolí. Myslete na to, ať vaší holčičce „nové uši“ co nejvíce sluší! 

Jak nastřelení náušnic probíhá? 

  • Rodič si posadí holčičku na klín, aby mohl v případě potřeby podržet ručičky a dítko uklidnit. 
  • Po dezinfekci ušních lalůčků se vyměří a speciálním fixem naznačí místo, kde následně bude dírka. 
  • Před nastřelením se ještě důkladně provede kontrola obou lalůčků, zda jsou značky stejně daleko od spodního kraje lalůčku a od tvářiček. 
  • Poté si jej prohlédnete i vy. Nezapomínejte ale na optický klam, který vzniká různou velikostí a tvarem jednoho a druhého ucha. 
  • Postupně se nastřelí obě náušnice. Pokud dítě během aplikace pláče, většinou to bývá proto, že ho maminka drží, aby se nehýbalo. Jakmile jsou obě náušničky v uších, dítě téměř okamžitě na všechno zapomene. 
  • Posléze ještě odborník obě náušničky pečlivě zkontroluje. 
Témata: Děti, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Miminko, Naše tipy, náušnice, Hygiena, Recenze, Zvýšený práh, Optický klam, Velký nárůst, Píchání, Dírka, Malá parádnice, Část rodičů, Separační úzkost, Kadeřník, Neočkované dítě, Lalůček, Běžná činnost, Nastřelení, Ušní lalůček, Čtvrtý měsíc, První den