Maminka.czPraktické rady

Náušnice: Ozdoba, nebo trápení?

Regina Rothová 14.  4.  2013
Náušnice: Ozdoba, nebo trápení?
Náušnice patří k základním zdobným prvkům (nejen) žen a dívek. Nejprve však musí přijít zákrok, při němž vám v ušních lalůčcích vytvoří dírky. Řada holčiček o tom, zda chce nosit náušnice, nerozhoduje sama, dírky mají propíchnuté už od miminka. Jakou cestou se vydáte a jak byste měla postupovat, aby bylo píchání uší bezpečné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samotnou otázkou je, zda rozhodnutí za dceru převzít na svá bedra a nechat jí uši píchnout jako miminku, nebo počkat, jestli se bude chtít náušnicemi zdobit. Na tento zákrok není
nikdy pozdě, spíš může být předčasný. Dřív dost často odcházeli novorozenci už z porodnice s blýskavými zlatými ozdobami v miniaturních lalůčcích. To se dnes edoporučuje, protože dítě ještě nemá dostatečně vyvinutou imunitu, navíc lalůček je tak malý, že je dost problematické nenabodnout některý z akupunkturních bodů, kterých je v této partii ucha umístěno velké množství.

Podle lékařů se považuje za nejvhodnější období věk mezi 3. a 6. měsícem. Dítě už absolvovalo první očkování, není tak náchylné k infekcím, ještě stále se málo pohybuje (většinu dne prospí), proto nehrozí úraz, například vytržení si náušničky z ouška. Na prodělanou bolest velmi rychle zapomene, což se o starších dětech říci nedá. Aby celá akce proběhla bez následků, musíte dodržovat některé zásady:

  • Propichovat uši by měl dítěti vždy lékař. Dětský, ušní nebo chirurg. Můžete využít i služeb lékařů, kteří se věnují akupunktuře. Odborníci nejen vystihnou místo, kam náušničky umístit, aby nenarušili akupunkturní body (obvykle do středu lalůčku, který je v tomto věku ještě velmi měkký a již dost velký), ale znají i postup, aby dítě neonemocnělo a mělo dírky stejně vysoko v obou uších.
  • Náušnice musejí být důkladně vydezinfikované, zlaté (naložte je alespoň na dva dny do lihu; rovněž u nastřelování náušnic z chirurgické oceli je třeba dezinfekce). Rozhodně nesmějí obsahovat žádné příměsi jiných kovů. To by mohlo způsobit zánět a vyvolat nepříjemné alergické či kožní reakce.

Jak propichování uší probíhá?

Hned na úvod je třeba upřesnit, že možnosti postupu jsou dvě: klasické propichování uší jehlou a nastřelování. Jehla je bolestivější, teče při ní i trocha krve. Náušničku je možné nandat až ve chvíli, kdy se vytáhne z ouška jehla. Je dobré vybírat takové, které se nasazují
zezadu, takže je může lékař nasazovat zároveň s vytahováním jehly. Je to milosrdnější proces, než když se živou rankou znova protahuje kroužek náušnice.

Aplikace nastřelovací pistolí je rychlá, bez krve a méně bolestivá. V takovém případě se používají výhradně náušnice z chirurgické oceli (také vydezinfikované), které v ouškách zůstávají dva měsíce a teprve poté, když se rána zhojí, se mohou vyměnit za zlaté či jiné z ušlechtilých kovů.

Každé dítě je individualita a na propíchnutí oušek reaguje jinak, ale většinou tento zákrok probíhá bez komplikací, ranka se rychle hojí. Je třeba ji důkladně ošetřovat dezinfekcí (lihovat), stejně tak náušnice, na nichž zůstávají zbytečky sekretu. Na případné zarudnutí či hnisání pomáhá antibiotická mast Framykoin. Někdy se při zánětu objevuje zvýšená teplota, dítě si na ouško sahá, je neklidné, plačtivé. Když si nejste jistá, navštivte lékaře.

U „pokračovacích“ náušnic velice pečlivě volte materiály, aby nedošlo k zánětu. Pozor, některé děti nesnášejí stříbro, jiné další kovy a úplně vylučte nikl, měď a další látky!

Témata: Časopis Maminka, Praktické rady, náušnice, První očkování, Antibiotická mast, Nejvhodnější období, Akupunkturní bod, Stříbro, Vytahování, Ozdoba, Framykoin, Propíchnutí, Lalůček