Maminka.czChování a vztahy

Návod, jak mít štěstí

Barbora Šťastná 30.  8.  2015
Lidé, kterým šťastná náhoda přeje častěji než ostatním, ve skutečnosti nejsou vyvolenými miláčky osudu. Jenom přistupují ke světu kolem sebe trochu jinak než ti, kteří jsou přesvědčeni o tom, že prostě mají smůlu. Co dělají jinak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nebuďte fatalisté

Je ve vašem okolí někdo, kdo každou chvíli potkává nové přátele a naráží na báječné příležitosti, zatímco vy narazíte maximálně do sloupu veřejného osvětlení? Psycholog Richard Wiseman tvrdí, že za smůlu nebo štěstí v životě si můžeme sami. „I když to může vypadat, že až polovinu událostí v našem životě předurčuje náhoda, není to pravda.

Náhoda ovlivní jen nějakých deset procent. A potom je tu dalších čtyřicet procent, které jsme zdánlivě neovlivnili, ale ve skutečnosti jsme je přivolali tím, jak myslíme a jak se chováme.“ Dobrá zpráva je, že když své chování změníme, „štěstěna“ se může velmi rychle přiklonit na naši stranu. Musíme ovšem opustit některé staré návyky, kterých se držíme jako klíště třeba proto, že se díky nim cítíme bezpečně. 

Myslete otevřeně 

V čem se klikaři od smolařů liší nejvíce? Jsou uvolnění a jejich mysl je otevřená různým alternativám, nejsou zaměřeni na nalezení jediného „správného“ řešení. Snad nejslavnější pokus, který to prokázal, byl zaměřený na testování pozornosti. Jeho účastníci dostali noviny a měli co nejrychleji spočítat, kolik je v nich fotografií. Ty nejrychlejší čekala finanční odměna, což mělo vytvořit jistý pocit stresu. Jenže! Na třetí stránce novin byl vytištěný velikánský titulek: „Přestaňte počítat. Fotografií je 43.“

Typičtí smolaři si nápisu vůbec nevšimli a poctivě počítali fotky dál. Zatímco klikaři ho hned zahlédli, přestali počítat a vyhráli odměnu. Zdá se vám to nespravedlivé? Jenže přesně takhle to v životě funguje. Štěstí má ten, kdo není zajatcem stereotypního uvažování a umí vidět i jiné možnosti. 

Dejte šanci plánu B

Co je základní vlastností šťastné náhody? Je nepředvídatelná. Abychom ji mohli využít, musíme umět odbočit z naplánované cesty. Představte si, že dvě ženy se chystají na večírek. Jedna se považuje za typickou smolařku, druhá má v životě štěstí. Obě doufají ve stejný výsledek: že se na večírku setkají s přitažlivým mužem, který se do nich zamiluje. Ale to se nestane ani jedné z nich.

Jiskra prostě nepřeskočí. Smolařka zklamaně odchází s pocitem, že to „dopadlo jako vždycky“. Klikařka se ale neupíná na tento výsledek jako na jediný možný. Dá se do řeči se spoustou lidí. A potká někoho, kdo jí v budoucnu dohodí výhodný pronájem bytu nebo jí dá tip na skvělou práci. Nenašla sice lásku, zato našla něco jiného.

Vsaďte na rozmanitost

Smolaři bývají často lidé, kteří žijí v zajetých životních stereotypech. Na nové neprozkoumané cesty se pouštějí jenom neradi a s obavami. Představa, že mají opustit své staré zvyky, v nich vzbuzuje úzkost. „Zjistil jsem, že lidé, kteří se pokládají za smolaře, soustavně přehlížejí různé příležitosti, které se jim nabízejí, protože nezapadají do schématu jejich uvažování,“ říká Richard Wiseman.

Klikaři dokážou ve vybočení ze stereotypu vidět spíše šanci než nebezpečí a riziko. Dívají se do budoucnosti pozitivně, naslouchají své intuici a jejich život je plný rozmanitosti. 

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, návod, Správné řešení, Pronájem, Štěstí, Stejný výsledek, Životní stereotyp, Jak, Titulek