Maminka.czŠkolství

Přehledně k návratu do škol: Kdy přijdete o ošetřovné a musí děti na testy povinně?

Veronika Zenklová 13.  4.  2021
Polovině žáků prvního stupně základních škol v celé republice včera začala takzvaná rotační výuka, při které se třídy budou střídat po týdnu ve výuce doma a ve škole. Co vás čeká, když dítě za současných podmínek do školy posílat nechcete? A jak postupovat v případě, že se u některého ze spolužáků potvrdí nákaza?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Část žáků prvního stupně základních škol a předškoláci v mateřských školkách v pondělí poprvé absolvovali povinné testování, které bylo podmínkou pro jejich návrat do vzdělávacích institucí. 

Testování ale není povinností. V případě, že někteří rodiče své dítě pravidelně testovat odmítnou, může i nadále zůstat doma a škola bude absenci evidovat jako omluvenou. Není ale její povinností zajistit tomuto dítěti distanční výuku. Školák se přesto musí probranou látku doučit. Pokud je váš potomek takto doma, nebudete mít už nárok na ošetřovné. 

Klepněte pro větší obrázek

Přinášíme vám přehledný seznam pravidel:

  • Učitelé by měli plánovat výuku v horizontu minimálně čtrnácti dnů dopředu, aby se mohly zapojovat i děti, které jsou na distanční výuce.  
  • V případě antigenních testů budou školáci testováni dvakrát týdně. V pondělí a pak buď ve středu, nebo ve čtvrtek. PCR testy naopak stačí jen jednou týdně, a to v pondělí. Ministerstvo školství sice u PCR testů doporučuje testovat už v pátek, protože vyhodnocení trvá déle, ale tato varianta je logisticky mnohem náročnější. 
  • Děti, které špatně reagují na tyčinku v nose, si mohou z domova přinést vlastní testy. 
  • Pokud některému z dětí vyjde test pozitivně, půjde na izolaci do speciální místnosti, kde vyčká, až si pro něj přijde zákonný zástupce. Ten může případně dovolit, aby dítě samo opustilo školu a odešlo domů. Když pozitivní výsledek ukáže antigenní test, musí dítě absolvovat ještě PCR test, který podezření potvrdí, nebo vyvrátí. Tento výsledek oznámí zákonný zástupce neprodleně škole. Když je dítě pozitivní a má covid, musí do karantény. Když je negativní, může se s potvrzením výsledku vrátit zpět do školy.
  • Pokud test odhalí nákazu u některého z žáků v pondělí, ostatní žáci mohou pokračovat ve výuce, jestliže jsou sami negativní. Pokud ale dojde k odhalení nákazy ve středu nebo čtvrtek, musí jít všichni, kdo se s pozitivním setkali ve třídě za poslední dva dny, do domácí izolace. Pokud nákazu prokáže i PCR test, škola musí předat krajské hygieně seznam žáků, kteří byli s pozitivním v kontaktu. Ty pak hygiena kontaktuje a nařídí jim karanténu.
  • Pedagogové či zaměstnanci školy, od jejichž druhé dávky vakcíny uplynulo více než 14 dní, již testovaní být nemusí. V případě jednodávkové vakcíny platí lhůta 14 dní od první a jediné dávky.
  • Pokud vyjde pozitivní výsledek učiteli, musí jít do karantény všichni žáci, kteří se s ním setkali.
  • Děti, které již covid prodělaly, nemusí testy podstupovat v případě, že doloží potvrzení, že neuplynulo více než 90 dní od provedení PCR testu, který ukázat jejich pozitivitu.
  • Školní družiny a jídelny budou fungovat bez omezení, avšak za přísných hygienických podmínek. Děti si například nebudou moct samy brát příbory z hromadných zásobníků, aby jich neosahaly víc najednou. Skupiny dětí se v jídelně nesmí mísit a po každé z nich musí být dezinfikovány stoly i židle.
  • Na školní oběd mají právo i děti, které mají distanční výuku. Když si pro oběd přijdou, musí si ho ale odnést s sebou domů a sníst ho až tam.
Jsem těhotná, mám se bát koronaviru? Rady lékaře

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Ošetřovné, Školství, Domácí škola, Základní škola, K tabuli půjde české školství, Distanční výuka, Návrat, karanténa, Test, Žák, Škola, Nákaza, Děti, Výuka, PCR